Clara Vodă, în Noaptea vine în India

de Ştefan Dobroiu în 3 Feb 2012
Clara Vodă, în Noaptea vine în India

Strada Film co-produce un lungmetraj care va fi filmat parţial în India. Noaptea vine în India este regizat de spaniolul Chema Rodriguez şi scris de regizor în colaborare cu românul Cătălin Mitulescu. Proiectul a câştigat 780.000 de lei la sesiunea de concursuri de scenarii organizată de Centrul Naţional al Cinematografiei în iarna trecută. Bugetul se ridică la aproximativ un milion de euro, proiectul primind şi un ajutor de 280.000 de euro de la fondul european de cinema Eurimages.

Clara Vodă interpretează personajul principal feminin, Dana, împărţind ecranul cu unul dintre cei mai cunoscuţi actori spanioli, Juan Diego. Acesta este Ricardo, un bărbat în vârstă suferind de o boală degenerativă în fază terminală. Ricardo visează la o ultimă călătorie în India, ţară unde a ajuns cu decenii în urmă, într-un voiaj plin de aventuri care şi-au pus amprenta asupra tinereţii lui hipiote. Acum scopul călătoriei este cu totul altul, căci bărbatul ar vrea să-şi afle sfârşitul pe malul fluviului Gange. Alături de el este Dana, menajera şi infirmiera sa de naţionalitate română.

Road-movie prin mai multe ţări, căci cei doi o vor lua din loc într-o camionetă veche, Noaptea vine în India/Anochece en la India/Night Falls in India se va filma pe durata a două luni, în România, India şi Spania.

Clara Vodă a filmat deja câteva secvenţe alături de Juan Diego, iar Chema Rodriguez a şi montat o parte din probe într-un clip de promovare în care poţi remarca chimia dintre cei doi actori. Ca să se pregătească pentru rol, Clara a început să ia lecţii de spaniolă, mai ales că Diego este recunoscut şi pentru talentul său la improvizaţie. "Este un tur de forţă, două luni şi jumătate de filmări, trebuie să fii cu totul acolo, mereu în priză", a declarat actriţa din Eu când vreau să fluier, fluier pentru Cinemagia.

Despre personajul ei, actriţa spune că este "un tip de femeie aparent puternică, dar cu mari sensibilităţi şi probleme. E un fel de penitenţă pe care şi-a autoimpus-o. Dacă ar fi să-l citez pe Cristi Puiu, Dana este o Vitoria Lipan modernă. Se luptă din disperare, merge mai departe fără să se oprească, depăşind orice obstacol, ca într-un fel de călătorie a lui Ulise".

Clara Vodă crede că a fost aleasă pentru "disperarea noastră, a românilor. Chema putea să aleagă o actriţă din Spania, dar a vrut să fie cât mai fidel personajelor. La filmările deja realizate s-a bazat mult pe noi, nu e foarte strict, ne lasă liberi. Ne zice: 'Faceţi cum ştiţi voi, că sunteţi înăuntru' (înăuntrul personajelor - n. r.)", spune actriţa.

După repetiţii în martie, actorii şi echipa vor ajunge şi în statul indian Rajastan, dar şi în Sevilla, unde are loc grosul filmărilor. Rodriguez intenţiona să filmeze şi în Iordania, dar a fost împiedicat de situaţia politică locală. Conform site-ului oficial al filmului, anocheceenlaindia.com, regizorul intenţionează să termine filmările la sfârşitul lunii mai, să monteze în cursul verii şi să trimită lungmetrajul la festivalurile din toamnă-iarnă, precum San Sebastian, Sundance şi Berlin. O premieră pe marile ecrane va avea loc în cursul anului 2013.

Chema Rodriguez se află la primul lungmetraj de ficţiune, el regizând până acum mai bine de 50 de documentare de televiziune şi trei lungmetraje de documentar. Documentarul său din 2006 Estrellas de La Línea/The Railroad All-Stars a câştigat un premiu al publicului la festivalul de la San Sebastian.

Poţi vedea mai jos un clip din Noaptea vine în India!


Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 7 februarie 2012 19:03
este ceva nou , asa ca nu de lepadat .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells