Centrul Ceh aduce în România cele mai bune filme independente

19 Oct 2011
Centrul Ceh aduce în România cele mai bune filme independente

“Suntem martorii a ceva foarte special in cinematografia ceheasca”, deschide brosura publicata cu ocazia festivalului de film nou cehesc ce va avea deschiderea in aceasta vineri in Bucuresti la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Muzeul Taranului Roman).

“Off the mainstream: A new (new) Czech wave?” este numele festivalului organizat de catre Centrul Ceh din Bucuresti in perioada 21-23 octombrie 2011. Pe durata festivalului publicul va avea ocaziasa vizioneze filme cehesti care in ultima vreme au reusit sa adune premii si recunoastere internationala in ciuda naturii lor independente, experimentale si a faptului ca au fost realizate aproape fara niciun fel de sprijin comercial.

“Aceste filme cehesti s-au intors pe scena festivalurilor internationale de film, in timp ce mainstream-ul a ramas cu telespectatorii“, spun Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh din Bucuresti si Mircea Dan Duta, directorul ICR Praga, ce au pregatit evenimentul impreuna.

“Se pare ca dupa 40 de ani lungi, ulterior faimosului val cehesc al anilor ’60 si ’70, cinematografia ceheasca este din nou pe val,“ adauga Rene Kubasek. “Dar ramane la latitudinea spectatorilor sa confirme acest lucru. “

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 21 octombrie, la ora 19h00, prin intermediul unei proiectii speciale, cu intrare libera, a excelentului debut in lung metraj al lui Vaclav Kadrnka, “80 Letters”, ce a lasat o impresie foarte placuta la editia din anul acesta a Berlinalei. Dupa vizionare sunteti invitati la un pahar de bere.

Pe timpul weekendului sunt programate inca 7 proiectii, printre care se numara ”Baba”, votat cel mai bun film la sectiunea Cinefoundation in cadrul festivalului de la Cannes in 2008, sau comedia ironica ”Nothing against Nothing” ce a avut premiera de succes in cadrul editiei din acest an a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary.

Proiectiile vor avea loc in prezenta reprezentantilor filmelor, fiecare dintre acestea fiind introdus de catre Mircea Dan Duta, director ICR Praga si expert in cinematografia ceha.

Biletele sunt puse in vanzare la pretul de 7 RON (10 RON pentru 2 persoane, festival pass 20 RON).

Iata mai jos programul complet al evenimentului:

vineri, 21 octombrie
19h00
Gala de Deschidere

80 Letters / regia: Vaclav Kadrnka
(proiectie speciala pentru prietenii Centrului Ceh / in prezenta regizorului)
* intrarea este libera
Excelentul debut in lung metraj al lui Vaclav Kadrnka, a facut o foarte buna impresie la Berlinala din acest an si a fost prezent la multe dintre cele mai importante festivaluri. Pornind de la o baza autobiografica – amintirile regizorului si schimbul de scrisori dintre parintii lui – actiunea are loc in Cehoslovacia in anul 1987. Documenteaza  eforturile fiului si ale mamei de a se alatura sotului ce emigrase in Londra, o familie ai carei membrii sunt uniti in ciuda distantei fizice.

sambata, 22 octombrie
17h00
Landscape of Destiny / regia: Pavel Kolaja
Documentar dedicat lui Ivan Vyskocil – autor ceh, actor, pedagog si psiholog, reprezentand o  marturie originala si un portret unic. Acest exceptional poem vizual, filmat pe parcursul a catorva ani, reuseste sa scoata la iveala atitudinea creativa in raport cu viata a lui Ivan Vyskocil. Un omagiu adus  veseliei, originalitatii si spiritului liber al acestuia.

19h00
Sentiment / regia: Tomas Hejtmanek
(in prezenta regizorului)
Un eseu cinematografic inspirat de relatia apropiata a regizorului filmului, Tomas Hejtmanek, cu o alta legenda a cinematografiei cehe, Frantisek Vlacil. Sentiment este o fuziune intre reminiscenta, film de lung-metraj si documentar. Nu biografie sau portret, ci o autobiografie prin intermediul unui interviu, o continuare a confesiunii originale, un tribut adus gandirii, sentimentului si procesului creativ.

21h00
Nothing Against Nothing / regia: Petr Marek
O comedie ironica despre toleranta fara limite a generatiei curente a celor de 30 de ani. Un tanar cuplu ajunge incognito la o  intalnire a unei organizatii non-profit pentru promovarea adoptiei in societate. Situatia scapa de sub control, fortandu-i pe toti sa improvizeze si sa adopte roluri care nu le corespund. Fie ca e vorba de acela de leader, femeie fatala, rebel, un fals pedofil, fiecare dintre personaje isi va scoate la iveala motivatia secreta, dand astfel nastere la si mai multe situatii comice sau bizare.

duminica, 23 octombrie
17h00
Nothing Against Nothing / regia: Petr Marek

19h00
Sister / regia: Vit Pancir
Un poem vizual dupa romanul unui autor ceh de top, Jachym Topol. Eroul, Potok, este un designer in jurul varstei de 30 de ani ce lucreaza pentru o companie de teatru independent si in acelasi timp este in cautarea unui partener romantic. Eroul e nemultumit de viata si de munca lui si ajunsese sa priveasca totul cu plictiseala si dezgust. Perspectivele se schimba putin odata ce o intalneste pe Cerna, o femeie frumoasa, fata de care simte atractie fizica si intelectuala. Potok si Cerna decid sa abandoneze viata in oras pentru un trai mai pastoral, dar se trezesc inconurati de oameni care par sa nu ii inteleaga.

21h00
Baba / regia: Zuzana Spidlova
O tanara se vede obligata sa aiba grija de bunica ei care este pe moarte. „Mama nu m-a intrebat niciodata, doar a adus-o pe bunica acasa. Acum traieste in mijlocul camerei si eu sunt cea care trebuie sa auba grija de ea. Tot timpul.“ Votat cel mai bun film in cadrul sectiunii Cinefoundation in timpul celei de-a 62-a editii a festivalului de film de la Cannes.

Second Act / regia: Olmo Omerzu
Cilie si prietenul ei Martin, traducator egoist si nemultumit, sunt personajele principale ale acestei povesti de dragoste despre treptata, dar inevitabila pierdere a idealurilor. Pe fundalul monotoniei zilnice si a incapacitatii personajului Martin de a-si termina traducerea se desfasoara povestea unei luni de miere luata prea tarziu. Povestea incepe in Praga si se termina in Trieste.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 19 octombrie 2011 15:21
filme de urmarit , deoarece nu ruleaza in cinematografele noastre .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells