A început TIFF 2014!

Festivalul promite una dintre cele mai bune ediţii

Vineri seara a avut loc startul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, cu Philomena lui Stephen Frears în deschidere. Din cauza ploii încăpăţânate, proiecţia pe ecranul gonflabil din Piaţa Unirii a fost imposibilă, ceea ce a făcut organizatorii să "dubleze" gala pentru a satisface numărul mare de spectatori, aceasta fiind găzduită de cinema Florin Piersic, cel mai mare cinematograf din România, şi de Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca.

La evenimentul de la Casa de Cultură a Studenţilor au fost prezenţi Emil Boc, primarul oraşului, regizorul francez Nicolas Philibert, onorat în secţiunea 3X3 a ediţiei, regizoarea finlandeză multi-premiată Pirjo Honkasalo, alături de scriitoarea şi scenarista filmului Concrete Night, Pirkko Saisio, cineasta suedeză Anna Eborn (Pine Ridge), regizorii din competiţie Noaz Deshe (Umbra albă) şi Amir Toodehroosta (Câinele) şi actriţa Ilinca Tomoroveanu, interpreta rolului principal din filmul Frumoasele vacanţe, coproducţie româno-maghiară a anului 1968 inclusă în secţiunea Proiecţii speciale.

Gala a stat sub semnul campaniei Salvaţi marele ecran, care intenţionează să readucă în circuitul cinematografic măcar câteva din sutele de cinematografe lăsate de izbelişte pe întreg teritoriul României după Revoluţie. Prima ţintă a campaniei este una dintre cele mai interesante locaţii ale Clujului, Depozitul de filme, administrat de RADEF Româniafilm. Astăzi un spaţiu părăsit, depozitul impresionează cu kilometrii de peliculă lăsaţi claie peste grămadă în sediul în paragină, dar şi cu potenţialul său în ceea ce priveşte transformarea într-un spaţiu cultural al Clujului. Cine ştie, poate că peste câţiva ani aici vom avea primul Muzeu al filmului din România...

Foste angajate ale RADEF au povestit pe scenă despre importanţa Depozitului. Aici erau păstrate şi de aici erau distribuite rolele de film către cele 12 judeţe din Transilvania. TIFF a iniţiat o campanie de colectare de fonduri pentru igienizarea Depozitului şi reatrage atenţia asupra lui incluzându-l într-o serie de spaţii neconvenţionale unde se vor proiecta filme, alături de Universitatea Sapienţia şi Cercul militar.

Depozitul de film este gazda neoficială a unei întregi noi secţiuni a TIFF-ului, Cinema mon amour, care proiectează filme despre dragostea pentru cinema, despre cinematografe de artă care au rezistat în ciuda dezinteresului pentru producţiile mai vechi sau despre iniţiative din alte ţări asemănătoare campaniei Salvaţi marele ecran.

Acestea sunt doar câteva dintre cele peste 200 de filme aduse la Cluj la cea de-a 13 ediţie a festivalului.

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 1 iunie 2014 13:47
Am fost anul trecut la TIFF si sunt convins ca nu are cum sa existe un festival de film mai bun , nici ca organizare , nici ca selectie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells