5.574 de bucuresteni au calatorit 3D spre centrul Pamantului

de Gloria Sauciuc în 9 Sep 2008
5.574 de bucuresteni au calatorit 3D spre centrul Pamantului

In numai trei zile, adica vineri, sambata si duminica, la Movieplex s-au perindat nu mai putin de 5.574 de persoane. Motivul? Prima proiectie 3D din Romania. Cifra reprezinta aproape dublul intrarilor la blockbusterele prezentate de Movieplex in proiectie digitala, cifre obtinute in weekend-ul de lansare. Filmul proiectat cu noua tehnologie 3D este "Calatorie spre centrul Pamantului", in regia lui Eric Brevig, cu Brendan Fraser in rolul unui vulcanolog, Trevor, care descopera un exemplar din romanul lui Jules Verne cu niste note lasate de fratele sau, tot vulcanolog, disparut intr-o expeditie. Trevor urmeaza instructiunile din roman si pleaca in Islanda, alaturi de Sean, nepotul sau; acolo o intalnesc pe Hannah, fiica unui cercetator si impreuna pornesc catre... centrul Pamantului.

Ce face deosebita vizionarea acestui film este noua tehnologie de proiectare, implementata deocamdata numai la Movieplex, in Bucuresti. In mai, "Indiana Jones - Regatul craniului de cristal" era primul film care se se putea vedea digital in Romania. Imaginea proiectata era mult mai buna, mai clara, cu o luminozitate si intensitate similare realitatii, iar sunetul cu o calitate superioara. Acum, in septembrie, s-a inaugurat si sistemul digital 3D, hipnotizant tocmai prin senzatia ca esti in mijlocul evenimentelor care se petrec in film.

 Ce ti se poate intampla? Cel mai des sa te feresti de diverse chestii – insufletite sau nu, care "vin" spre tine; deh, mai trec si dinozauri prin cadru; pardon, tiranozauri. Vizionarea se face cu ajutorul unor ochelari speciali, care au incorporat un cip activat prin inflarosu, ce inchide si deschide lentilele (dupa un sistem similar reglarii focalizarii la aparatele foto). Ochelarii sunt activi numai la cinema, fiind practic inoperabili in afara lui, explica - pentru cititorii Cinemagia - Daniel Ungureanu, asistent manager la Movieplex.

"In general, filmele pregatite pentru 3D au aceleasi secvente filmate cu doua camere, din doua unghiuri diferite, iar la proiectie se suprapun imaginile. Filmul vine la cinematograf intr-un hardisk extern, care are o capacitate de pana la 300 de GB; 'Calatorie spre centrul pamantului' a avut 160 de GB" mai spune Ungureanu. Mai mult, la o astfel de proiectie "nu trebuie sa te uiti ca la un film clasic, pe pelicula, direct pe ecran, ci... sa privesti un pic mai in fata".

Pana in 2010 cand primul IMAX din Romania se va deschide (in mall-ul Cotroceni Park din Bucuresti), iar proiectia se va face pe ecran concav (si vizionarea tot cu ochelari, insa pelicula filmului nu va mai fi de 35 mm, ci de 70 de mm, deci calitatea imaginii mult mai mare) avem marea sansa de a vedea filmele in sistemul 3D; s-a inceput, cum nu se poate mai bine, cu un film de aventuri. Mai aveti nevoie de argumente ca sa mergeti sa vedeti "Calatorie spre centrul Pamantului", cu ochelarii speciali pe nas?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells