20 de lucruri pe care nu le stiai despre Sundance

de Stefan Dobroiu în 17 Ian 2008
20 de lucruri pe care nu le stiai despre Sundance

A inceput astazi si in cadrul lui vor fi prezentate cele mai interesante filme independente facute anul trecut in lumea intreaga. Festivalul de film de la Sundance, guvernat de Robert Redford, are loc in fiecare ianuarie in statul american Utah, in statiunea de schi Park City, si reuneste an de an cei mai inovatori tineri regizori de pe glob. Cu doua competii oficiale dedicate lungmetrajului de fictiune, una rezervata cineastilor americani, cealalta creatorilor din alte tari, festivalul va prezenta anul acesta nu mai putin de 117 filme de lungmetraj fictiune si documentar. Dar mai intai iata 20 de lucruri pe care nu le stiai despre festivalul de film de la Sundance.

1. Inainte de a se chema festivalul Sundance, festivalul era ingreunat de denumirea Utah/US Film Festival si era tinut in Salt Lake City.

2. Robert Redford nu este fondatorul festivalului. Utah/US Film Festival a fost fondat in 1978 de Sterling van Wegener, un absolvent al universitatii de film Bringham Young University, si de John Earle, presedintele CNC-ului din Utah. Redford, pe atunci sotul fostei sotii a lui van Wegener, a acceptat sa fie primul presedinte al consiliului de conducere al festivalului.

3. Sidney Pollack (unul din membrii consiliului) este cel care a mutat festivalul in lunile de iarna, astfel incat sa se suprapuna pe sezonul de ski. "Cei de la Hollywood o sa fie in stare sa ucida ca sa vina aici", si-a asigurat Pollack colegii si mare dreptate a mai avut.

4. Nu s-a schiat intotdeauna in timpul festivalului. Doar in 1981 acesta a fost mutat din Salt Lake City in statiunea specializata pe sporturi de iarna Park City.

5. Filmul de debut al fratilor Coen, Blood Simple, a fost primul care a castigat Marele Premiu al Juriului pentru o drama dupa ce Institutul Sundance a preluat conducerea festivalului.

6. In 1988 Steven Soderbergh a fost unul dintre voluntarii festivalului. El le prezenta invitatilor orasul, ducandu-i de colo pana colo cu masina. Anul urmator, filmul sau de debut Sex, Lies and Videotape a castigat Premiul Publicului.

9. Tot la Sundance a debutat si Michael Moore, cu documentarul din 1989 Roger and Me.

10. In 1993, filmul El Mariachi al lui Robert Rodriguez, facut cu infima suma de 7.000 de dolari, a castigat si el Premiul Publicului.

11. In 1994, Sundance a inceput sa fie asaltat cu atatea cereri de inscrieri, incat un al doilea festival de film independent a luat fiinta. Este vorba de Slamdance.

12. In 1997 locuitorii din Park City se bucurau de investitii de 20 de milioane de dolari anual in micul lor oras, intreaga suma datorata festivalului.

13. Printre filmele prezentate in premiera la Sundance se numara Hannah si surorile ei, Heathers si Hairspray al lui John Waters.

14. Este nevoie de nu mai putin de 1500 de voluntari ca totul sa mearga bine la aceasta editie din 2008.

15. In 1999, o proiectie de noapte a lui The Blair Witch Project a iscat un asemenea interes pentru film incat acesta a devenit cea mai de succes productie independenta a tuturor timpurilor.

16. Pentru prima oara anul acesta festivalul va acorda premii cineastilor straini, pentru regie, scenariu si imagine, in competii de lungmetraj fictiune si documentar.

17. In fiecare an, la Sundance vin mai bine de 20.000 de oameni

18. In 2008, comisia de selectie a festivalului a primit nu mai putin de 8000 de cereri de inscriere, un record absolut in intreaga istorie Sundance.

19. Primul film al lui Quentin Tarantino, Reservoir Dogs, a avut premiera la Sundance in 1992. Filmul a fost produs sub auspiciul Institutului Sundance. La aceasta editie, Tarantino este unul dintre membrii juriului din care face parte si Sandra Oh, vedeta serialului Grey's Anatomy.

20. Festivalul are loc in a treia saptamana a lui ianuarie, o perioada moarta din sezonul de schi din Park City.

Taguri:  sundance 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells