TOP: criticii italieni i-ar da Leul lui Todd Solondz

de Ştefan Dobroiu in 10 Sep 2009
TOP: criticii italieni i-ar da Leul lui Todd Solondz

Un lucru obligatoriu de făcut la coada de la filmul de dimineaţă este să arunci o privire pe topul din Variety, un top care centralizează titlurile din competiţie şi notele date lor de 12 critici de film de la principalele publicaţii italiene. 19 dintre cei 22 de concurenţi la Leul de Aur au avut deja proiecţii de presă, iar liderul clasamentului din acest moment este filmul american independent Life During Wartime (foto), în regia lui Todd Solondz.

Life During Wartime, o satiră cruntă (şi extrem de amuzantă) la adresa familiei americane, le are pe generic pe Shirley Henderson (I really hate my job), Ally Sheedy şi Allison Janney (o ştii din Juno, unde o interpreta pe Brenda, mama vitregă a adolescentei însărcinate) şi a stârnit aplauzele jurnaliştilor cu ironia lui nemiloasă, patosul exagerat al personajelor, disfuncţionalitatea familiei protagoniştilor şi delicios-incomodele trimiteri la toate deraierile de care suferim din cauza alienării. Poate unicul film din competiţie în stare să funcţioneze la fel de eficient în faţa unui juriu, a publicului şi-a criticilor, Life During Wartime are mari şanse să plece acasă cu Leul de Aur sau unul de Argint pentru regie, unul din principalii săi contracandidaţi fiind Baarìa lui Giuseppe Tornatore. Din nefericire ultimul film al oscarizatului pentru Cinema Paradiso a fost primit dur de critica italiană (unul dintre finanţatori este Silvio Berlusconi, ceea ce a atras o punere la zid a regizorului), prin urmare se află în acest moment la coada clasamentului.

Pe locul al doilea în top se află Capitalismul: o poveste de dragoste, documentarul lui Michael Moore despre cauzele care au aruncat Statele Unite (şi ulterior întreg globul) în criză financiară. Deşi din punct de vedere cinematografic documentarul nu aduce nimic nou, subiectul incendiar şi săgeţile dure aruncate în capetele ultra-capitaliştilor americani a făcut jurnaliştii din Veneţia să-l întâmpine cu ovaţii. Documentarul se va lansa în România la jumătatea lui octombrie, aşa că spectatorul român va avea atunci ocazia să verifice cât de meritate sunt aplauzele primite la Veneţia.

Lebanon, un film de război despre patru soldaţi abia ieşiţi din adolescenţă şi prinşi în sângerosul război dintre Siria şi Liban din 1982, s-a clasat pe locul trei, în timp ce Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans, cu Nicolas Cage în rolul unui locotenent foarte neortodox, s-a clasat pe patru. Următoarele filme din top sunt Lourdes, despre o tânără paralitică vindecată ca prin minune în timpul unui pelerinaj la Lourdes, My Son, My Son, What Have Ye Done, al doilea film al lui Werner Herzog din competiţie, filmul chinezesc Accident şi drama post-apocaliptică The Road.

Lista câştigătorilor va fi anunţată sâmbătă seara.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
pe 16 ianuarie 2021 16:10
Comentariu șters

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells