Saptamana 29 august-5 septembrie 2008

de Gloria Sauciuc în 29 Aug 2008
Saptamana 29 august-5 septembrie 2008

De vinerea aceasta, patru premiere "urca" pe marele ecran, dar moralul nu vi-l va ridica decat una, "Mamma mia!", asta daca sunteti fani ABBA, fiindca productia - care distribuie nume mari ale cinematografiei - adica Meryl Streep, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgard etc, este un musical ce foloseste hiturile celebrei formatii. Povestea in sine ajunge pe locul doi, ceea ce conteaza in filmul asta fiind faptul ca toata lumea (din film) se simte foarte, nemaipomenit, extrem, inimaginabil de bine. Prin urmare, daca o sa ajungeti in sala de cinema sa fredonati si voi (facand abstractie de faptul ca seducatorul Pierce Brosnan nu le prea are cu muzica), sau - mai mult, o sa bateti ritmul cu piciorul, inseamna ca productia si-a atins scopul.

Si daca asta e singurul film care o sa ne distreze saptamana asta, ce urmeaza sunt trei productii care ar putea fi incadrate la categoria "reflexive": o comedie declarata la Venetia "cel mai bun film italian in 2007": "Nu ne lua in seama"/"Non pensarci", in regia lui Gianni Zanasi, amuzant si emotionant, despre imposibilitatea de a trai o viata normala, corect facut, bine povestit, bine structurat, apoi o drama despre un catun distopic, "Dolina", o coproductie cu Romania si, a patra premiera, "Oaia albastra a familiei" - in regia lui Scott Prendergast, care joaca si rolul principal, din nou un subiect onorabil, dar ne-memorabil, si cu o plastica adesea cautata. De fapt, o sa ramanem in minte cu imaginea mascotei albastre Kabluey, de forma umanoida, profilata pe campul pustiu, in plina vara torida.

Cel mai rascolitor dintre filme este "Dolina" (foto). Si cand zic "racolitor" ma gandesc la disconfortul pe care mi l-a creat la vizionare: un catun distopic, in care preoti cu barbi false, fosti militari, fac ordinea, unde penuria sufleteasca si alimentara colcaie pe langa depozite de gunoaie. Si mai sunt si "tuberculosii", o categorie in sine, locul destinat lor fiind si temnita pentru cei care nu se raliaza sistemului. O figura fantomatica a unui arhiepiscop bantuie in asteptarile tuturor; catunul e practic, pe tot parcursul filmului, in pregatirea venirii acestui arhiepiscop. Daca din punctul de vedere al scenografiei, al imaginii si costumelor filmul e bine facut (desi - toate sunt vechi si noua toate, adica senzatia pe care ti-o da filmul este ca ai mai vazut genul acesta de stilistica - la Roy Andersson, la Volker Schlondorff - Toba de tinichea etc), cat priveste modul de povestire - ne trezim in fata unui haos. In film ii veti zari pe romanii Coca Bloos (in rol de tuberculoasa), Ioana Abur (Mauzi Anies, coafeza). Filmul este o coproductie Romania-Ungaria si il are in rol principal pe Adriano Giannini, distribuit in "Consecintele dragostei/"Le Conseguenze dell'amore", de Paolo Sorrentino, filmul nominalizat in 2004 la Palme d'Or.

Cam asta ofera saptamana; la capitolul "avanpremiere" situatia este mult mai interesanta: "Wall-E", "Calatorie spre centrul Pamantului"; dar despre ele, saptamana viitoare; iata aici   programul complet, pe ore si cinematografe, din toata tara. 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 20 ianuarie 2014 20:10
A fost o saptamana buna, acest lucru este evident.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells