Publicul vrea horror romanesc! De ce nu-l fac regizorii nostri?

5 Nov 2007
Publicul vrea horror romanesc! De ce nu-l fac regizorii nostri?

Aproape 3000 de vizitatori ai cinemagia.ro, timp de doua luni, si-au exprimat prin vot on line opinia legata de genurile de film carora le simt lipsa in cinematografia romaneasca de astazi. Majoritatea votantilor au afirmat ca ar fi curiosi sa vada un horror romanesc. Intr-adevar, daca privim retrospectiv, horrorul nu este reprezentat in cinematografia noastra, nu exista ca gen. “Trenul fantoma” in regia lui Jean Mihail, film din 1933 este singura productie cu cateva elemente horror; in rest, genul a fost total ignorat de regizorii si producatorii nostri. O incercare lamentabila s-a facut dupa 1989 cu Nekro. O posibila explicatie? Nu avem o traditie in acest sens fiindca nici scriitorii romani nu au abordat acest gen, ba chiar - in timpul comunismului - au fost traduse putine asemenea carti. Mai mult, genul a fost repudiat inclusiv ca import. Singurul caz de horror din perioada comunista a fost difuzarea la TVR a filmului "Son of Frankenstein”.

O situatie relativ asemanatoare este cea a filmului SF. Daca filme horror nu s-au facut, productii SF exista totusi, dar lipsa tehnologiei, a viziunii regizorale pentru acest gen si a sustinerii financiare pe care o productie cu multe efecte speciale o cere au condus la un caz trist: foarte putine filme SF romanesti: in 1992 “Si va fi” in regia lui Valeriu Jereghi, un SF bun, prea usor trecut cu vederea – a fost prezentat doar in Festival la Costinesti. Apoi in 1994 - “Somnul insulei” in regia lui Mircea Veroiu. Inainte de Revolutie au fost realizate la noi doar patru filme care ar putea fi numite, cu indulgenta, SF. Ion Popescu- Gopo a realizat trei dintre acestea; al patrulea a fost Hyperion (1975) al lui Mircea Veroiu. Ar mai trebui adaugat ca existau elemente de SF si in primul desen animat romanesc, din pacate pierdut, Pacala in luna (1920, R: Aurel Petrescu).

Poll-ul de pe cinemagia.ro “Carui gen simtiti lipsa in filmul romanesc de astazi” arata ca pe locul doi in preferintele cinefililor sunt comediile. 437 de useri au votat ca “ar vrea sa vada mai multe comedii romanesti”. Pe locul trei in ceea ce priveste dorintele cinefililor in materie de productii romanesti se situeaza filmul psihologic, urmat la putine puncte distanta de genul de actiune, aventuri.

Cum gradul de vizionare a filmului romanesc in cinematografele noastre a crescut simtitor in ultimul an, producatorii si regizorii romani ar trebui, inainte de a demara un nou proiect cinematografic, sa ia in considerare dorinta publicului larg. O analiza interesanta a modului in care fiecare gen e reprezentat in filmul romanesc si de ce userii cinemagia.ro au votat in acest mod la poll-ul initiat acum doua luni va fi prezentata in numarul din decembrie al revistei noastre Cinemagia, intr-un articolul semnat de Marian Tutui.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
margott pe 27 aprilie 2012 18:22
Sa fim seriosi, n-avem noi mijloacele necesare pentru filme horror.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells