Oscar 2012 predicţii: The Iron Lady

de Gloria Sauciuc în 1 Dec 2011
Oscar 2012 predicţii: The Iron Lady

Cinemagia a făcut săptămâna trecută primele predicţii legate de filmele cu şanse la Oscar în 2012, într-un articol dedicat principalelor categorii ale celebrelor premii. Cu această ocazie, am deschis o serie de analize ale producţiilor cu şanse la statuetă în 2012. Moneyball, The Descendants, J. Edgar au fost primele producţii analizate.  Astăzi Cinemagia vă prezintă The Iron Lady.

The Iron Lady este un portret surprinzător şi neobişnuit de minuţios al lui Margaret Thatcher (Meryl Streep), prima şi singura femeie prim-ministru al Marii Britanii şi una din cele mai celebre şi influente figuri feminine ale secolului XX. Thatcher a ieşit dintr-un relativ anonimat şi a reuşit să spargă barierele de clasă şi de gen, reuşind ca femeie să se facă auzită într-o lume a bărbaţilor. Filmul este o biografie care pune în valoare mai mult personajul, contextul fiind un fundal. Jucând atât rolul femeii politician neînduplecate cât şi a doamnei în vârstă care îşi rememorează trecutul, Meryl Streep reuşeşte să captiveze. Şi gesturile, şi mimica sunt convingătoare. Filmul reuşeşte să reconstituie postura lui Thatcher în perioada când a condus guvernul Marii Britanii, ţinând cont că fost una dintre cele mai controversate figuri politice ale secolului XX.

Producţia este foarte bine cotată pe rottentomatoes.com, 86 dintre cronicile la acest film fiind pozitive.

David Rooney, Hollywood Reporter: "Publicul care se aşteaptă la o dramă politică fidelă din punct de vedere istoric s-ar putea să fie dezamăgit, însă profunzimea şi detaliile fine ale portretului pe care Meryl Streep îl face Doamnei de Fier sunt pe măsura aşteptărilor".  Lipsit de complexitatea sau profunzimea lui The Queen (Stephen Frears, 2006), alt portret al vieţii de zi cu zi a unei femei din politica Marii Britanii, The Iron Lady investighează mai profund caracterul personajului".

E de menţionat că până la ora actuală Thatcher continuă să aibă susţinători şi detractori, la peste douăzeci de ani distanţă de finalul mandatului ei de unsprezece ani şi jumătate la şefia cabinetului Marii Britanii. Astfel că e previzibil ca filmul să dea naştere la păreri împărţite în rândul publicului. Unii îi vor admira corectitudinea, în timp ce altora asta le va părea timiditate şi indecizie, influenţată mai degrabă de compasiune decât de o detaşare obiectivă.

Mark Adams,  Screen International: "La jumătatea lui The Iron Lady, într-o scenă savuroasă, Meryl Streep dă un discurs pătimaş despre cum acordă mai multă importanţă ideilor decât sentimentelor. Şi totuşi, filmul contrazice declaraţia, acoperind mai degrabă partea superficială a carierei şi a vieţii personale a lui Margaret Thatcher şi mai puţin a deciziilor ei memorabile din viaţa politică. Fără să fie la nivelul lui "The King's Speech", filmul se bucură de o actorie impecabilă (Meryl Streep), chiar dacă aceasta are unele excese comice".

Utilizând clasica tehnică a flashback-ului, scenariul lui Abi Morgan ("Shame") deschide filmul undeva în prezent, când o Margaret Thatcher foarte în vârstă are dialoguri imaginare cu soţul răposat, Denis (Jim Broadbent). La cererea fiicei ei, Carol (Olivia Colman), Margaret se hotărăşte în cele din urmă să renunţe la hainele defunctului, care de opt ani au rămas la locul lor în dulap. Şi făcând asta, îşi rememorează trecutul de la originile modeste ( fiică de băcan în Grantham, scene în care e jucată de "clona" Alexandra Roach), şi până la fotoliu de prim-ministru, între anii 1979-1990).

În timp ce filmele recente despre alte personalităţi britanice (The Queen, The King's Speech) au descris cu succes protagoniştii în momente-cheie istorice, marcate în viaţa publică, regizoarea Phyllida Lloyd (Mamma Mia!) optează pentru o abordare clasică, "abordare care ar trece cu bine drept una retro dacă nu ar fi fost realizată stângace şi şcolăreşte", e de părere criticul de la Screen International.

Nişte flashback-uri o prezintă pe Margaret Thatcher-omul politic, aglomerând episoade importante: candidatura pentru Parlament, competiţia cu Edward Heath (John Sessions) pentru conducerea Partidului Conservator, decizia de a declanşa Războiul Malvinelor şi în cele din urmă decizia de a demisiona în faţa popularităţii în scadere.

Filmul nu are încă o dată de lansare în România.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sayko pe 1 decembrie 2011 12:15
La cate nominalizari a avut parte Maryl chiar nu ar fi o surpriza daca si editia aceasta va bifa inca una.Se pare ca filmele inclinate spre politic tin la Oscaruri(ex anul trecut).Dar J.Edgar cred ca o sa ii ia fata,asa zic eu.
angesa pe 1 decembrie 2011 12:55
First: La multi ani tuturor romanilor si Romaniei!!! 1 decembrie 2011 :-))
O viata implinita urez tuturor, "umana" , civilizata, realizata !
......fara "crize de orice natura" , "chinuri" si toate ..."limitarile" (unele doar pt noi romanii) va urez tuturor! :-))

angesa pe 1 decembrie 2011 13:16
Si de ce nu? UN "OSCAR pentru cel mai bun film strain", cat mai curand! Si la cat mai multe nominalizari in timp !
angesa pe 1 decembrie 2011 13:00
1 decembrie 2011:
Deci si: Cinemagia La multi ani! cu articole cat mai bune si interesante!

Beatryce pe 1 decembrie 2011 14:03
un articol despre un film nominalizat la oscar/zi :))
alex_il_fenomeno pe 1 decembrie 2011 17:49
cred ca filmul va primi cel putin o nominalizare Oscar .
calin88 pe 1 decembrie 2011 19:17
Wow, Meryl Streep nominalizata la Oscar, cine se mai mira?:) Femeia asta nu lipseste niciodata dintre favorite, nu prea sunt interesat sa vad "The Iron Lady" dar sunt convins ca joaca excelent in film asa ca: succes!
xerses pe 1 decembrie 2011 22:10
Ma intereseaza filmul si sunt convinsa ca ma va surprinde in mod placut.
andreeeeeeea pe 1 decembrie 2011 23:49
Ah, intotdeauna imi face placere s-o vad pe Maryl Streep. Abia astept!
zeno.marin pe 2 decembrie 2011 01:57
Pe coperta cel putin, dar cred ca si in film, au reusit sa o faca sa semene incredibil de mult. Daca priveam de la 2m laptopul nici nu imi dadeam seama ca e Meryl Streep. Chiar as fi jurat ca e M. Tatcher in persoana!

Evident, inca n-am vazut filmul, dar as fi fost poate mai mult interesat de film daca se punea accentul pe partea politica, indiferent de realismul ei decat pe istoria edulcorata (in sens feminist dupa cum ma astept) a unui personaj deloc iubit de poporul englez.

"Maggie Thatcher the milk snatcher". Un fel de Basescu cu fusta, cea care a introdus infama "Poll Tax". "Noroc" cu razboiul din Falklands...

zeno.marin pe 2 decembrie 2011 02:02
La "looks" au ajustat-o cu succes pe Meryl Streep, dar sunt curios cum o sa fie la "feel". Adica abia astept sa vad cum o sa sune engleza ei americanizata de New Jersey... Totusi, nu pot sa cred ca o sa le scape chestia asta... Probabil s-au gandit si in cel mai rau caz o sa o dubleze cu vocea o actrita din Anglia...
Sorin87 pe 2 decembrie 2011 14:04
Meryl Streep in orice film ar juca face din el o capodopera, astept sa il vad cu nerabdare pentru ca sigur o sa fie o reusita a ei.
desprefilme.blogspot pe 7 februarie 2012 21:21
Parerea mea este ca va castiga Oscarul cu acesta interpretare exceptionala.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells