Filmele tarilor din jurul Marii Negre, in competitie la BFF

de Gloria Sauciuc în 25 Iun 2008
Filmele tarilor din jurul Marii Negre, in competitie la BFF

Una dintre sectiunile competitionale ale Festivalului de Film Bucuresti este CineMareaNeagra. Tarile din jurul Marii Negre variaza de la cele in care cinematografia are bugete foarte mici - precum in Gruzia, Ucraina sau Armenia - unde exista o productie mica de lungmetraje de fictiune in fiecare an - la tari care reusesc un numar impresionant, atat de filme de autor, cat si comerciale, precum Turcia si Rusia. La randul sau, cinematografia din Romania a devenit un jucator important pe harta celei de-a saptea arte, impunand productii cu buget mic, dar extrem de valoroase. Chiar daca mica, si cinematografia Bulgariei reuseste  sa prezinte filme de fictiune si documentare care atrag atentia in festivalurile de film si castiga premii.

Desfasurat sub sloganul FILME GRELE, Festivalul de Film Bucuresti propune cinefililor un program competitional dedicat filmelor provenind din tarile din jurul Marii Negre. Filmele alese de selectionerul principal al festivalului, Rada Sesic, isi disputa Premiul CineMareaNeagra pentru cel mai bun film (trofeu si 5.000 de euro), Premiul CineMareaNeagra pentru regie (trofeu si 3.000 de euro), Premiul CineMareaNeagra pentru cea mai buna imagine (trofeu si 1.000 de euro) si Premiul CineMareaNeagra pentru debut - primul sau al doilea film - (trofeu si 1.000 de euro). Rada Sesic este unul dintre selectionerii IDFA (Amsterdam) si IFFR (Rotterdam), face parte din comitele de selectie ale Fondurilor Jan Vrijman pentru documentar si Hubert Bals pentru lung-metraje de fictiune si este selectionerul Programului de Documentar Regional in cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo.

Iata, mai jos, prezentarea filmelor din competitia CineMareaNeagra, jurizata de Mara Nicolescu, Borislav Andjelic - jurnalist, presedintele sectiunii FIPRESCI din Serbia si Chris McDonald - directorul executiv al Festivalului International de Documentare de la Toronto.

Takva / Frica de Dumnezeu / A Man's Fear Of God” de Ozer Kiziltan (debut)
2006, Turcia/Germania, 96 min., color 35 mm – Aceasta drama filosofica, un cvasi-documentar, este un film care pune pe tapet relatia omului cu Dumnezeu si coincide cu reexaminarea notiunii de credinta si Islam in societatea de azi din Turcia printr-o poveste cu o intriga puternica si captivanta. Pentru ca un astfel de film indraznet sa poata fi realizat a fost nevoie de sprijinul lui Fatih Akin. Acesta este unul dinte producatorii filmului ceea ce a atras si implicarea puternicei case de productie germane The Match Factory . Filmul are si un distribuitor roman si din toamna va putea fi vazut si pe marile ecrane.

"Razsledvane / Investigatia / Investigation" de Iglika Triffonova
2006, Bulgaria/Olanda/Germania, 105 min., color, 35mm – Parti dintr-un cadavru au fost gasite si un suspect, fratele victimei, a fost retinut. Acesta respinge acuzatiile aduse si nu exista nicio dovada directa pentru a-i sustine vinovatia, iar ancheta se impotmoleste. Numai ca un nou procuror este numit, care reia toata investigatia. Ziua interogheaza familia victimei, prietenii si colegii celor doi frati, iar noaptea suspectul. Noul procuror, o femeie a ales o viata singuratica si incearca sa isi ocupe cat mai mult timp cu munca. Filmul urmeaza firul acestei investigatii si tema ei principala – disperarea provocata de singuratate si felul in care fiecare o surmonteaza.

"La rau / At the River" de Eva Neymann (debut) - FOTO
2007, Ucraina, 84 min., color, 35 mm - O poveste emotionanta despre o zi din viata unei mame si a fiicei sale. Au ajuns deja la o etapa in viata lor cand diferenta de varsta dintre ele devine aproape invizibila. Viata lor este presarata de altercatii domestice care insa nu pot ascunde insa nici dragostea de mama si nici afectiunea de fiica. Intr-o zi insa primesc vizita unui tanar care o inspira aparent nechibzuit pe mama sa faca o plimbare de-a lungul raului. Poate ultima din viata ei.

"Nichego Lichnogo / Nimic personal / Nothing Personal" de Larisa Sadilova
2007, Rusia, 92 min., color, 35 mm - Zimin este un detectiv particular platit sa tina un apartament sub supraveghe video. Dupa ce instaleaza cu succes microfoanele si camera de luat vederi, isi incepe observatia. Tintele sale sunt doua tinere: Irina, farmacista si o tanara blonda. Treptat, incepe sa afle din ce in ce mai multe despre problemele lor. La un moment dat Zimin realizeaza ca viata celor pe care le spioneaza reflecta ca o oglinda stramba propria lui viata care pana atunci i se paruse lipsita de griji.

"Multeci / Refugiatul / The Refugee" de Reis Celik
Turcia, 2008, 107 min., color, 35 mm - Un sat din sud-estul Turciei, unde escaladarea violentelor interetnice si politice ii obliga pe localnici sa se ralieze in tabere rivale. Un barbat cu multa influenta, liderul local este tot mai vulnerabil in incercarile sale de a-si pastra statutul. El este insa hotarat sa duca mai departe o viata in deplina armonie si nepartizana asa cum predecesorii sai au trait acolo timp de secole. Un film inspirat din fapte reale…

"Opriti revolutia / Stop Revolution" de Ivan Kravchyshyn (debut)
2006, Ucraina, 96 min., color, 35 mm - Tragedia de la Cernobal a afectat multa lume, printre care se regaseste si fizicianul Nestor Ivanovych Hreem. Barbat care nu a facut niciodata compromisuri, el se afla acum in inchisoare si ii spune unui anchetator povestea lui. Regizorul ne arata o Ucraina care zace inca in cenusa raspindita de norul toxic de la Cernobal si mahmura dupa increbila Revolutie Portocalie. Sunt prea putini oameni care n-ar trada ziua de maine cand maine se instaleaza deja. Nestor este unu dintre acesti oameni. In celula lui, ii spune anchetatorului ca ii pare rau ca si-a ucis propriul frate.

Iata aici programul BFF de duminica, de la Cinema Studio din Bucuresti, si aici pe cel de la Eforie. Urmeaza, in ordine, programul festivalului din ziua de luni, 30 iunie de la Eforie, respectiv Studio. Apoi cel de marti, 1 iulie, la Eforie si Studio.

Filme ale Festivalului Bucuresti se vor proiecta si "La Motoare", Teatrul National din Bucuresti, in reluare, astfel: duminica, 29 iunie, ora 21.00 – "E greu sa fii bun/It's Hard to be Nice" de S. Vuletic, 102 min.

luni, 30 iunie, ora 21.00 – "Vieti obisnuite/Das Fraulein" de Andrea Staka, 81 min.

Pe 1 iulie, de la 21.00 – "Eduart", de Angeliki Antoniu, 105 min.

Marti, pe 2 iulie, de la 21.00 - "Dumnezeule Mare!"/"Hey Ram!" de Kamal Haasan, 190 min.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells