Din ocean pe Axioma, de pe Axioma pe Marte

de Ştefan Dobroiu în 15 Apr 2009
Din ocean pe Axioma, de pe Axioma pe Marte

Andrew Stanton l-a angajat pe Michael Chabon să revizuiască scenariul pentru John Carter of Mars, unul dintre cele mai importante filme ale lui 2012. Inspirat din romanele lui Edgar Rice Burroughs, părintele lui Tarzan, JCoM este tot ce şi-ar putea dori un regizor pentru primul său film live-action! Andrew Stanton trebuie să imagineze o planetă Marte (sau Barsoom, numele local al planetei) plină de fiinţe fantastice şi peisaje cum n-ai mai văzut niciodată la cinema. Garanţia că Stanton ar putea face un film Disney ieşit din comun e întărită şi de Chabon, scriitor premiat cu Pulitzer şi răspunzător pentru scenariul lui Spider-Man 2, dar şi pentru romanul Wonder Boys, ecranizat excelent de Curtis Hanson în 2000.

John Carter, un veteran al Războiului Civil, prospectează culmile muntoase din Arizona şi, urmărit de indieni, se ascunde într-o peşteră, de unde este teleportat inexplicabil pe planeta Marte. Datorită gravitaţiei reduse a planetei, John Carter capătă puteri fenomenale, numai bune pentru lupta lui împotriva nativilor, fiinţe verzi, cu patru braţe. Aceştia îl adoptă pe Carter, dar numai până când o capturează pe Dejah Thoris, prinţesa unei civilizaţii marţiene umanoide. Vrăjit de frumoasa făptură, veteranul superman decide s-o elibereze şi s-o ducă înapoi în teritoriul ei.

Descrierea lui Dejah din romanele lui Burroughs e demnă de scrierile erotice ale celui mai zvăpăiat dintre scriitorii licenţioşi, mai ales că semenii ei au ceva cu hainele. Dacă Stanton respectă sursa (şi n-o s-o respecte, pentru că filmul va trebui să poată fi vizionat măcar de adolescenţi, dacă nu de copii), Dejah ar trebui să umble de colo-colo goală-goluţă, doar cu niscaiva giuvaergicale împraştiate pe trupu-i plin de vino-încoace. La fel şi John Carter, pe care benzile desenate ce însoţesc cărţile lui Burroughs îl prezintă ca un fel de Tarzan foarte neglijent cu accesoriile vestimentare.

În orice caz, Andrew Stanton a anunţat o depărtare de la benzile desenate şi o viziune cât mai personală asupra aventurilor eroului. Filmul este programat să apară în cursul anului 2012.

Castingul a început deja, dar niciun nume nu a fost dat publicităţii. Pe cine ai vedea în rolul lui John Carter? Dar Dejah cine crezi că va fi?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells