Festivalul International de Film Transilvania

Claudia Cardinale vine la TIFF

de Cinemagia in 24 Mai 2009
Claudia Cardinale vine la TIFF

Celebra actriţă Claudia Cardinale şi Florin Piersic, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români ai tuturor timpurilor, sunt invitaţii de onoare ai celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Cei doi vor fi omagiaţi la TIFF 2009 prin acordarea Premiului pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană, respectiv cel pentru Intreaga carieră. Decernarea distincţiilor va avea loc în cadrul Galei de Inchidere TIFF, pe data de 6 iunie, cei doi mari actori urmând să fie protagoniştii unui moment cu totul şi cu totul special pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca. 

Claudia Cardinale, una dintre actriţele de renume ale cinematografiei italiene, s-a născut în Tunisia, pe 15 aprilie 1939, într-o familie de sicilieni. În copilărie visa să devină exploratoare, iar în adolescenţă plănuia să se facă profesoară. Destinul a purtat-o, însă, intr-o cu totul altă directie, încă de pe băncile liceului, când i s-a propus să joace într-un film documentar.

În 1957, Claudia Cardinale câştigă concursul "Cea mai frumoasa italiancă din Tunisia", concurs organizat de ambasada Italiei - distincţie care o amuză şi astăzi, actriţa nevorbind aproape deloc italiană pe atunci, prima ei limbă fiind franceza. Premiul respectiv s-a materializat într-o excursie la Veneţia, unde a intrat rapid în atenţia industriei de film italiene. După cursurile de câteva luni de la Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma, semnează un cotract de 7 ani cu studiourile Vides. Astfel, în 1958 debutează în Goha, alături de Omar Sharif, iar în acelasi an este distribuită într-un prim succes internaţional - I soliti ignoti/ Big Deal on Madonna Street  (regia Mario Monicelli).

De-a lungul anilor '60 Claudia Cardinale a fost prezentă pe genericul unor filme remarcabile ale cinemaului italian şi european: Ghepardul (rol care a propulsat-o rapid între actriţele de top ale Italiei) şi Rocco şi fraţii săi, ambele în regia lui Luchino Visconti,  8½ (1963) al lui Federico Fellini, Cartouche (1962) al lui Philippe de Broca, sau Once Upon a Time in the West (1968), in regia lui Sergio Leone.

Pentru că nu îi place să părăsească Europa pentru perioade prea mari de film, actriţa nu şi-a dorit niciodată să pătrundă pe piaţa americană. Acest lucru nu a oprit-o, însă, să joace în succese precum The Pink Panther (regia Blake Edwards) sau The Professionals (regia Richard Brooks).

Rolul din Vaghe stelle dell'Orsa al lui Visconti e considerat drept unul dintre cele mai fascinante din întreaga ei carieră - o supravieţuitoare a Holocaustului care are o relaţie incestoasă cu fratele ei. Alte roluri memorabile sînt cele din La storia (regia Luigi Comencini), Girl with a Suitcase (regia Valerio Zurlini), Libera (regia Mauro Bolognini) si, nu in ultimul rand, Fitzcarraldo (regia Werner Herzog).

Filmografia ei cuprinde peste 150 de roluri în filme şi seriale de televiziune, actriţa nepărăsind platourile de filmare nici în prezent, menţinându-şi farmecul şi energia.

Claudia Cardinale se va întâlni la Cluj cu unul dintre cei mai îndrăgiţi şi carismatici actori români: Florin Piersic. Cu o carieră impresionantă atât în teatru, cât şi în film şi televiziune, cel de-al doilea invitat de onoare al TIFF 2009 a debutat în film în acelaşi an cu Claudia Cardinale - 1958, cu rolul din Ciulinii Bărăganului.

Piersic şi-a cucerit notorietatea pe marele ecran, cu rolul din De-aş fi Harap Alb, rol pe care i l-a încredinţat Ion Popescu Gopo, alături de care mai lucrase la S-a furat o bombă şi Pasi spre lună. Cei doi şi-au continuat colaborarea şi în anii '80 cu Galax, omul păpuşă şi Rămăşagul.

A întruchipat personaje care s-au inscris în mitologia cinematografica românească, precum haiducul Şaptecai (Zestrea domniţei Ralu, Haiducii lui Şaptecai, Săptămâna nebunilor), misteriosul Mărgelatu (în Drumul oaselor, Trandafirul galben, Colierul de turcoaze, Misterele Bucureştilor şi Masca de argint), sau personaje istorice ca Preda Buzescu din Mihai Viteazul, Sabinus din Columna sau haiducul Pintea din Pintea.

A jucat cu aceeași dezinvoltură în filme de epocă, de capă şi spadă, de aventuri sau comedii contemporane. Declarat "Cel mai bun actor" în cadrul Galei Zece pentru România, Florin Piersic
demonstrează în continuare că este un om-spectacol, cucerind publicul cu uşurinţă prin umorul şi verva sa inepuizabile.

Cu ocazia TIFF-ului din acest an, Florin Piersic se intoarce în oraşul natal, Cluj-Napoca, pe scena Teatrului Naţional "Lucian Blaga". 

Gala de Inchidere a celei de-a opta ediţii TIFF va găzdui un moment unic în care doi dintre cei mai iubiti actori de film din România şi Italia, Florin Piersic şi Claudia Cardinale, vor fi celebraţi prin acordarea Premiului pentru întreaga carieră.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex pe 24 mai 2009 18:32
maestrul nu se intoarce in orasul sau natal cu ocazia tiff`ului!! el joaca de mult timp in cluj
stefan pe 24 mai 2009 21:53
cum putem sa ajungem si noi in sala pe 6 iunie?
ani pe 31 mai 2009 13:59
in ce data vine claudia cardinale la cj?
Florin pe 2 iulie 2009 03:47
Superba femeie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells