Agora

(2009)

Agora

Poster Agora Postere Agora

Sinopsis Agora

Mai mult
Agora HD

În Egiptul secolului 4, aflat sub cucerirea Imperiului Roman, revoltele religioase izbucnite pe străzile din Alexandria ajung și la zidurile faimoasei biblioteci. Închisă între zidurile acesteia, Hypatia (Rachel Weisz), astronom și matematician de geniu, se luptă să salveze înțelepciunea Lumii Vechi cuprinsă în neprețuitele comori literare, ajutată de discipolii săi. Doi tineri se luptă pentru a cuceri inima frumoasei Hypatia - discipolul acesteia, Orestes (Oscar Isaac), un tânăr nobil,…

citeşte
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.1

Caseta tehnică

AKA

  • Mists of Time

Produs de

Cinebiss

Distribuitorul international

Focus Features International

Distribuit in Romania de

Ro Image 2000 , Prorom

Țara

SUA, Spania

Site oficial

Agora

Box office Agora

Weekend premieră (18.01.2010)
  • Loc 7
  • Spectatori 3.654
  • Încasări (RON) 67.402,20
Total
  • Spectatori 20.195
  • Încasări (RON) 315.396,20
  • Încasări (USD) 106.221,77

Pe forum despre Agora

Thread / Thread Starter Last Post Replies Views
"Agora"
Pitbull
6 dec 2010, 14:27
de marius_em
124 34553

Părerea criticului

Gloria pe 20 Ianuarie 2010 12:50
Spectaculos si tulburator
Agora, al doilea film al lui Alejandro Amenábar în limba engleză, după The Others, este o încercare ambiţioasă de a recrea conflictele din Alexandria secolului IV. Filmul este spectaculos şi tulburător în acelaşi timp.

De anvergură aproape epică, filmul ne implică emoţional, aşezându-se în rândul (dar nu înaintea) unor producţii ca Qua Vadis ori Ben-Hur, pe care încearcă totodată să le reinventeze.

Povestea este a legendarei femei astronom Hipatia (Rachel Weisz), închisă între zidurile bibliotecii din Alexandria, şi a luptei ei pentru salvarea înţelepciunii lumii vechi de valul distrugător al noilor credinţe, printre care însuşi creştinismul, care bântuie străzile Alexandriei.

Totodată, în film este strecurată povestea de dragoste a unui sclav, jucat de Max Minghella, pentru stăpâna sa, Hipatia (Rachel… citeşte

15 28
cata.cristian pe 2 februarie 2010 03:07
nu compara Qua Vadis nici Ben-Hur cu Agora... acele filme au fost si vor ramane capodopere. Agora nici pe departe nu va visa sa aiba asa un succes
Piratu pe 19 februarie 2011 17:18
daca spune adevarul inseamna ca este anti-crestin,sa stii ca dupa ce crestini au avut puterea de partea lor au ajuns sa fac lucruri nu tocami demne de crestinism.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
profudereligie pe 30 Ianuarie 2010 23:30
realitate istorică
Iată ce a scris Mircea Eliade în Istoria credinţelor şi ideilor religioase, vol. II, cap. XXX, paragraful 239:

...Oricum ar sta lucrurile, convertirea lui Constantin a asigurat creştinarea oficială a Imperiului. Primele simboluri creştine au început să apară pe monede din anul 315, iar ultimele imagini păgâne dispar în 323. Biserica primeşte un statut juridic privilegiat, adică statul recunoaşte validitatea sentinţelor tribunalului episcopal, chiar în materie civilă. Creştinii acced la cele mai înalte demnităţi şi măsurile de restricţie împotriva păgânilor se înmulţesc. Sub Theodosie cel Mare (379-395), creştinismul devine religie de stat şi păgânismul este interzis definitiv; prigoniţii devin prigonitori...

...Pe de altă parte, solidaritatea creştinilor era fără egal; comunitatea îşi lua asupra ei sarcina întreţinerii… citeşte

30 15
razsax pe 10 Februarie 2010 18:26
Dupa parerea mea, Amenabar, a prezentat destul de echidistant faptele istorice. Evident, trebuiau si clisee romantice, dar mesajul filmului e simplu!
AGORA = piata publica in orasele Greciei antice, unde se aflau principalele institutii si se tineau adunarile publice (DEX).
In acel loc se auzeau voci si pareri!
Pina intr-o zi cind fanatici religiosi, sclavi minati de dorinta de eliberare si plebe saraca, au distrus mii de ani de civilizatie, asternind pe fata lunii mai mult de 1000 de ani de Dark Age.
Aleluia!

29 21
Medicate pe 17 februarie 2010 14:30
total de acord !
darayawaus pe 1 mai 2011 14:16
Aoleu, joydownson, lasa istoria deoparte, cum las si eu chimia organica. Nu face afirmatii tampite, te rog. Eu nu numai ca am citit destula istorie, dar am mai si terminat facultatea de profil, asa ca pot sustine ca filmul e destul de realist. Hypatia a existat, a facut cam tot ce se spune si in film si a murit linsata de cre(s)tini. Sigur ca e un pic romantat scenariul, dar nu se putea fara ceva iubire, nu?
alali pe 04 Noiembrie 2014 10:47
Echidistanta bat-o vina! ..
Incredibil cum, multi, considera ca au descoperit adevarul dupa urmarirea acestui film. Nu este un text istoric, este o fictiune pornita de la un eveniment istoric, si anume uciderea filosoafei Hypatia de catre o grupare de crestini copti.
Cum biserica catolica (scuzati cacofonia), nu il pretuieste atat de mult pe Chiril din simplul motiv ca a reglementat dogmatic foarte bine raporturile dintre Nascatoarea de Dumnezeu si Fiul ei, astfel fiind combatuta imaculata conceptie catolica, a generat acest film in care ne prezinta un Chiril misogin si razboinic. Nicidecum. El a fost chiar ajutat de Pulcheria, sora imparatului Teodosie al 2-lea ca sa il dea jos pe Nestorie. A cautat tot timpul rezolvarea problemelor pe cale logica, oratorica. De aceea avem in el unul dintre cei mai prolifici scriitori bisericesti.
Nu am avut pretentii ca filmul sa transmita evenimente istorice… citeşte

25 3
lucimct pe 14 Februarie 2010 03:49
superb
Un film cu adevarat superb. Atmosfera creata, mesajul transmis, coloana sonora, si nu in ultimul rand interpretarea actorilor fac din acest film o capodopera a mai sus numitului regizor. La mai multe asemenea productii!!
25 21
boggy_by pe 3 martie 2010 02:08
esti dus rau si ai probleme daca crezi k asta e un film bun
Dacianus pe 23 septembrie 2011 23:45
Nu e doar bun, e perfect. boggy_by , mai degraba pare sa ai tu probleme de intelegere a lui daca esti atat de vehement. Chiar daca nu ti-ar fi placut, priceperea mesajului din el te-ar fi facut macar sa nu te otarasti incultural primprejur.
had3s pe 12 Decembrie 2009 13:49
wow
asta da film.abia astept sa-l vad,mai ales ca-s pasionat de istorie antica....presupun ca va fi un film bun,nu filme infantile gen "new moon" si alte bazaconii cu vampiri:)
23 32
yoxoxo pe 28 ianuarie 2010 16:44
lol .fimele cu vampiri sunt bestiale.nuj ce are lumea cu ele?
alexandru_d pe 26 septembrie 2010 18:19
ce a determinat atatea voturi pozitive acest comentariu? a dat vreo solutie cautata de multi oameni sau de multa vreme? a spus cuvinte care sa te poata inspira sau marca in vreun fel?
DarkStar pe 16 Februarie 2010 10:14
Hypatia. Intre adevar istoric si minciuna ecumenica
"Hypatia din Alexandria (n. între 350 - 370 e.n. – d. 415 e.n.) a fost o matematiciană, filozoafă şi astronoamă greacă antică, care a trăit în Egiptul roman, la Alexandria. A fost o filozoafă neoplatonistă, care a încurajat folosirea logicii şi a matematicii împotriva misticismului. A fost ucisă de un grup de creştini copţi care o blamau pentru ideile ei."

Refference: http://ro.wikipedia.org/wiki/Hypatia_din_Alexandria
Sau, daca doriti detaliat, aici aveti varianta in engleza: http://en.wikipedia.org/wiki/Hypatia

Asadar, intelepciunea lumii antice s-a stins prin genocidul facut de crestinii inculti ai acelor timpuri.
Crestinism = Manipulare = Analfabetism = Sclavie... si lista poate continua...

Ceea ce a inceput ea si n-a reusit sa termine, cu privire la geometria sistemului solar cunoscut, abia dupa 1300 de ani s-a… citeşte

20 16
LBoggy93 pe 23 februarie 2010 22:30
Ooo da? Numai spune! Ce sa vezi, ce catastrofa!!.... PATETIC! discurs de copii de 3 ani! Hai sa fim seriosi, ce ai spus tu nu poate spune decat un nestiutor, un pagan pentru a nu spune mai mult. Zici ca acei crestini erai inculti, eu iti spun ca tu nu esti nici macar un pic superior lor la minte si la nimic!
morfil pe 11 februarie 2024 15:33
Asa este, cretinii crestini, pleava societatii, s-au vazut la putere si cand prostii ajung sa aiba putere, stim cu totii ce se intampla (vezi comunismul). Toate religille astea sunt niste mizerii care nu au nicio treaba cu spiritualitatea autentica obtinuta prin meditatie si contemplatie, nu prin dogme idioate.
omserios pe 26 Februarie 2010 03:13
Un film bun, ce prezinta afinitatea instinctiva a maselor needucate pentru violenta. Poate sa fie religia, politica, fotbalul, avatar, atata timp cat au ceva de care sa se lege orbeste, acei oameni isi vor amplifica la maxim spiritul de turma si vor emana ura fata de cei care nu sunt de acord cu ei. Putem intra intr-o analiza a psihologiei sociale, a acestui efect al maselor, insa deja ar fi exagerat fata de ceea ce isi propune acest film. De cealalta parte avem o viziune stiintifica, dorinta de a intelege cu adevarat lumea, neimplicarea in probleme atat de banale. Acest stil este reprezentat de Hypatia din Alexandria, intepretata de Rachel Weisz, care de altfel face un rol foarte bun. Din pacate, la acest gen de filme (privind istoria Antichitatii) intotdeauna va exista o lipsa de date istorice , astfel incat va ramane la latitudinea scenaristului sa gaseasca o formula epica credibila,… citeşte
16 13
DrDMX pe 28 Ianuarie 2010 09:16
Agora
Un film interesant . Scoate in evidenta atrocitatile pe care crestinismul le-a facut de0a lungul timpului . Sa nu uitam cum in anii 1400 -1800 Papa de la Roma omora oameni sub pretext "vrajitorie" sau cine nu e cu noi e impotriva noastra . Sunt ortodox ,dar nu pot sa ignor toate lucrurile astea ..... as fii un ignorant !!
15 18
miere pe 16 februarie 2010 20:31
daca erai vrajitor da, te ardea pe rug :)
morfil pe 11 februarie 2024 15:34
Asa este, cretinii crestini, pleava societatii, s-au vazut la putere si cand prostii ajung sa aiba putere, stim cu totii ce se intampla, se inverseaza piramida (vezi comunismul). Toate religille astea sunt niste mizerii care nu au nicio treaba cu spiritualitatea autentica obtinuta prin meditatie si contemplatie, nu prin dogme idioate.
mircea_pop pe 12 Mai 2010 23:37
Mesajul esential in acest film nu e conflictul dintre religie si stiinta, ci observatia amara ca religia este inventia unor oameni manati de dorinte meschine si personale, care manipuleaza si conduc pe altii catre scopurile lor inguste...imi place filmul deoarece este o biografie a a filozoafei Hypatia. filmul e pe gustul meu. pacat ca nu a prins foarte bine la public..
12 11
joydownson pe 10 ianuarie 2011 10:48
nu se stiu prea multe despre Hypatia, filmul e o nascocire mincinoasa
kenya pe 15 Februarie 2010 20:09
Un film diferit,imbract in haine comerciale,ii pune spectatorului o serie de intrebari.Ce este mai important pe lumea asta,credinta,stiinta,supravietuirea?Ce ar trebui sa faca o femeie pentru asi implini menirea?Sa se marite,sa procreeze,sa incerce a patrunde cu mintea tainele universului,sa fie acel sambure de intelepciune,toleranta si compasiune care o defineste ca femeie,mama a universului,responsabila de maturitatea barbatilor din jurul ei?M-a impresionat linistea Hypatiei si seninatatea ei in mijlocul nebuniei masculine,invazia aceea mizerabila de fiinte neevoluate,animalice care se reped sa sfasie ce-o fi,nu conteaza.Si religia,motorul tuturor nenorocirilor acestei lumi din cele mai vechi timpuri,religia nu conteaza care,nascocirea oamenilor ineresati de putere in detrimentul celor nefericiti-saraci cu duhul-usor de manevrat cu promisiunea perversa a unor beneficii dupa… citeşte
11 10
bovoro pe 24 mai 2010 23:56
kenya, recunosc ca esti foarte trendy in optiunea ta ateista si in lipsa ta totala de indoieli cu privire la adevarul pe care iti inchipui ca il detii. Mi-ar fi oarecum sila (scuze!) daca n-as avea fata de tine sentimentul crestinesc al milei.
Angie17252 pe 14 februarie 2016 18:12
Sunt perfect de acord cu Kenya. Nici eu nu cred in afirmatiile facute de paraboleni, respectiv de Kiril : " "femeia sa taca si sa fie indelung rabdatoare,sa stea in umbra barbatului si sa nu sufle"limitata la nivel de amiba,buna de munca si de nascut barbati care sa se sfasie intre ei ca niste animale. " Fara modestie as afirma ca femeile inteligente sunt foarte rare si trebuie respectate....Nici chiar barbatii aia care se dau mari si tari nu le fac fata! E foarte degradant sa subminam femeia...Ea nu e o carpa e doar un om, de sex opus, care in plus are si minte si intuitie si bunatate si chiar si mandrie....Nu mai tratati femeile ca pe niste gunoaie, ca unii dintre voi nu le ajungeti nici la degetul mic! Ce ar fi barbatii fara femei? Chiar mi-a parut rau de Hypatia...Era evident ca le era superioara din toate punctele de vedere...si poate ce tocmai de aceea au ucis-o, acei nemernici paraboleni...care mie mi s-a parut ca seamana cu musulmanii care ne vin acum noua pe cap! La fel de salbatici , la fel de inculti.....doar ca se inchina lui Mahomed si nui lui Iisus Christos! E clar ca religia nu e altceva decat un mijloc de manevrare a maselor. Cand esti crestin il pastrezi pe Dumnezeu in suflet si procedezi cum crezi tu mai bine, nu te iei dupa acei slujitori"farisei"ai lui Dumnezeu.
Menndes pe 13 Februarie 2010 01:09
Interesant !!!
Am citit comenturile de mai sus si nu inteleg de ce nu l-ati gasit interesant? Nu zic ca ar fi trebuit sa-l considerati bun, sau rau... dar cu siguranta trebuia sa-l fi gasit interesant.

Plictisitor?? De ce?? Pentru ca stiti cu totii ca pamantul e o elipsa? Sau pentru ca stiti cu totii pozitia planetelor in sistemul solar?

La acea vreme astfel de teorii erau revolutionare, dincolo de puterea de intelegere a oamenilor si cred ca acest lucru este bine pus in evidenta de Alejandro Amenáb.

Nu v-ati simtit vizitatori in Univers, urmarind live cum intr-o galaxie, pe un petic albastru, niste mici suflete se zbat incercand sa gaseasca raspunsuri legate de existenta lor?

Nu v-a facut sa realizati ca, poate, in acest mod, noi omenirea, ne reflectam in ochii lui Dumnezeu, sau a unor extraterestrii( fiecare dupa credinta sa)?

Doar… citeşte

11 15
claudiu-daniel-lugoj pe 28 martie 2010 14:59
frumos spus, sunt intru totu deacord cu tine.
morfil pe 11 februarie 2024 15:36
Asa este, cretinii crestini, pleava societatii, s-au vazut la putere si cand prostii ajung sa aiba putere, stim cu totii ce se intampla (vezi comunismul). Toate religille astea sunt niste mizerii care nu au nicio treaba cu spiritualitatea autentica obtinuta prin meditatie si contemplatie, nu prin dogme idioate. Si chiar multe descoperiri stiintifice s-au realizat prin contemplatie (vezi Newton si marul).
Radu47hitman pe 20 Februarie 2010 01:51
Alexandria, Egipt, anul 391, lumea s-a schimbat pentru totdeauna
Filmul este impresionant, în ciuda ideii de anti-învăţăturii creştine, subiectivitatea excesivă a fondatorilor (Creştinii îmbrăcati în haine negre) şi ceilalţi (păgânii) în haine luminoase, deja creează contrastul de imagine negativă a creştinismului.
Un film filmat splendid, cu decoraţiuni bogate, care transmit nu numai modul de viaţă şi obiceiurile din acel timp, dar, de asemenea, contradicţiile care stau la baza bisericii şi guvernului. Este ştearsă orice urmă de distincţie dintre arta de pe ecran şi cea din viaţa reală. Pentru ''regizorism'' şi scenariu, bravissimo senor Alejandro Amenábar.
Şi muzica şi imaginea bucură auzul şi ochii în acest film. Un film care transmite cu o realitate fantastică evenimentele foarte vechi, unde strâns sunt interconectate dragostea şi setea de putere, îndurarea şi cruzimea.
Uită-te la acest film, te rog.

10 12
Christiano pe 08 Februarie 2010 13:38
Merita
Este un altfel de film, unul creat intr-o maniera originala si care abordeaza un subiect mai rar uzitat si anume "religia ca mijloc de manevra a maselor si combustibil pentru nesfarsite razboaie" . Sincer, este un "view" pe care il impartasesc, si la care nu m-am gandit decat abia la mijlocul anului trecut . Nu trebuie intrat in discutii pe aceasta tema, care poate genera nesfarsite dezbateri, chiar si aici pe site. Este doar un film interesant, de urmarit, fara ca apoi sa iesi din sala cu pumnul ridicat impotriva ideilor prezente in el. Din simplul fapt ca este "time-consuming" si ca in aceasta privinta nu exista adevarul garantat 100%.
Rolul principal in are "Doamna Filozoafa", care are replici reusite pe tot parcursul filmului, si este o prezenta puternica din toate punctele de vedere. Antieroul daca se poate numi asa este reprezentat de "multimea de oameni" , fie ca se numeau… citeşte

10 12
ApoCalypso pe 11 Februarie 2010 04:10
Nu inteleg de ce va agitati in halul acesta si aici ma refer in special la "pitbull". It's a "God damn movie!". Stiam si eu un fel de proverb, ceva de genul "viata bate filmul". Probabil ca nu a fost asa ... si ce? ... Mie mi-a lasat o impresie buna abordarea si te rog frumos sa nu ma iei cu obiectivitatea pentru ca as tinde sa cred ca nu exista om care sa fie obiectiv. Deja ajungem la perfectiune ceea ce prea curand n-o sa se intample. Eventual la ... acea "perfectiune" stiind ca viata e prea scurta ... traieste-o pitbull! asta-i sfatul meu. Te duce capul dar nu e neaparat sa te consumi si sa arati inversunarea ta in ceea ce priveste partea de critic de filme. Arati ca si Caiafa, rupandu-si vesmintele in sinagoga si strigand "blasfemieee", bineinteles, celebra secventa din "Iisus din Nazaret", regizor: Franco Zeffirelli.
In concluzie as dori sa-mi spun parerea oficiala despre… citeşte

9 9
razsax pe 12 februarie 2010 07:07
E nevoie de fraieri care sa plateasca luxul popilor crestini!(indiferent de cult) De aia eu cred in Dumnezeu dar in nici un caz in imputitul de cler!
morfil pe 11 februarie 2024 15:39
Asa este, cretinii crestini, pleava societatii, s-au vazut la putere si cand prostii ajung sa aiba putere, stim cu totii ce se intampla (vezi comunismul). Toate religille astea sunt niste mizerii care nu au nicio treaba cu spiritualitatea autentica obtinuta prin meditatie si contemplatie, nu prin dogme idioate.
2Pirates2 pe 14 Ianuarie 2010 20:09
Un film de nota 3, pierdere de timp si de bani imi dau seama doar dupa descriere totusi am sa ma uit la film.
Nu va fi ca Troia. E un film oarecare si cuprinde ani 301 si 400 dupa Hristos. o poveste inventata asta inteleg eu din descriere la fel ca alte filme care nu se bazeaza pe realitatea istorica dar care cred ca au avut mai mult succes. Ar trebui sa faca un film despre Egipt in timpul dominatiei macedonene sau persane si macar daca vor sa bage si filosofie sa faca in asa fel incat Aristotel sa ajunga in Egipt sau un invatat egiptean sa porneasca o revolutie( rascola in termeni populari). Nu stiu de ce nu se face un film despre Razboaiele Medice si cel Peloponesiac. Nu am vazut nici un film cu razboaiele dintre Atena si Sparta. Un film de nota 4 nota acordata cu indulgenta pardon nota 3, totusi am sa ma uit la el. Eu miam spus parerea puteti sa comentati cat vreti.
8 61
bbyjuliet pe 16 ianuarie 2010 18:41
cum puteti da halul asta de note la filme cand nici nu v-ati uitat la ele oameni buni??? daca nu are o tema care iti place tie inseamna ca nu este bun? asta e prostie
dimitrie pe 25 martie 2010 00:34
pirates, am vazut ca cineva te considera mai natang ca noaptea. Din cele ce ai scris in comentariile tale, reiese ca acel cineva a fost foarte indulgent si bland cu tine. Eu nici macar nu te pot numi in vreun fel, atat doar iti spun, baiete, alta data cand mai ai chef de facut comentarii asupra a orice nici macar nu ai vazut, fa-le in baie in fata oglinzii si apoi da-ti singur palme pana te trezesti. Daca te pui pe citit istorie, te poti recupera asa ca... succes!

Spune-ţi părerea despre Agora

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Liste cu Agora
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells