Recomandări TV. Personaje care au schimbat lumea

de Gloria Sauciuc în 17 Dec 2018
Iată cele mai bune filme programate pe micul ecran de luni până duminică

Ne apropiem cu pași repezi de Crăciun, iar selecția de filme din săptămâna premergătoare Sărbătorilor este a personajelor care au schimbat fața lumii, sau care au marcat, în bine ori rău, un moment din istoria noastră. Oferta completă a filmelor și serialelor de pe micul ecran se găsește la rubricile speciale de pe Cinemagia.

Crimă. The Untouchables (1987)
Luni, 17 decembrie, ora 22:50, Paramount Channel

 Un clasic, semnat Brian De Palma. Kevin Costner joacă rolul agentului federal Eliot Ness, Robert De Niro pe cel al celebrului mafiot Al Capone, iar Sean Connery este Malone, polițistul care îl învață pe Ness cum să învingă Mafia: să tragă repede și să tragă primul. Filmul este o descriere a șefilor mafioți care conduceau orașul Chicago în perioada prohibitiei și a oamenilor legii ce au jurat să-i prindă.

Dramă. The Hours (2002)
Marţi, 18 decembrie, ora 21:30, Cinemax 2

Deciziile definitive sunt o parte esenţiale din The Hours, una dintre cele mai bune ecranizări din toate timpurile, după romanul omonim premiat cu Pulitzer. Nicole Kidman a fost premiată cu Oscar pentru rolul Virginiei Woolf, care se luptă cu demonii interiori în timp ce scrie Doamna Dalloway, carte ce va schimba destinele unor alte personaje, în trei perioade de timp diferite. Din distribuţia extrem de lăudată mai fac parte Meryl Streep, Julianne Moore, Toni Colette, Claire Danes, Ed Harris şi Miranda Richardson. Comedie.

Comedie. Evan Almighty (2007)
Miercuri, 19 decembrie, ora 18:50, TV1000

 Dumnezeu îi încredințează lui Evan construirea unei noi arce, în această comedie plasată în contemporaneitate. Și iată-l pe Evan cum se transformă dintr-un bărbat care voia să-și servească țara ca om politic, în salvatorul întregii omeniri. După ce Bruce Almighty a devenit unul din cele mai mari succese de casă din cariera lui Jim Carrey, cu peste 500 de milioane de dolari încasări, o continuare a devenit obligatorie. În 2007, Evan Almighty devenea cea mai scumpă comedie produsă vreodată la Hollywood, cu un buget de 175 de milioane de dolari. Încasările au fost dezamăgitoare, dar filmul i-a cimentat cariera lui Steve Carell la Hollywood, iar fanii lui Morgan Freeman s-au bucurat să-l revadă în rolul lui Dumnezeu.

Istoric. Agora (2009)
Joi, 20 decembrie, ora 18:00, Film Now

Agora, al doilea film al lui Alejandro Amenábar în limba engleză, după The Others, este o încercare ambiţioasă de a recrea conflictele din Alexandria secolului IV. Filmul este spectaculos şi tulburător în acelaşi timp. De anvergură aproape epică, filmul ne implică emoţional, aşezându-se în rândul (dar nu înaintea) unor producţii ca Qua Vadis ori Ben-Hur, pe care încearcă totodată să le reinventeze. Povestea este a legendarei femei astronom Hipatia (Rachel Weisz), închisă între zidurile bibliotecii din Alexandria, şi a luptei ei pentru salvarea înţelepciunii lumii vechi de valul distrugător al noilor credinţe, printre care însuşi creştinismul, care bântuie străzile Alexandriei. Totodată, în film este strecurată povestea de dragoste a unui sclav, jucat de Max Minghella, pentru stăpâna sa, Hipatia (Rachel Weisz). Perspectiva iubirii lui pentru stăpână se profilează pe fundalul naşterii creştinismului, ceea ce dă filmului o miză tulburătoare.

Istoric. Spartacus (1960)
Vineri, 21 decembrie, ora 17:10, TNT

Filmul din 1960 cu Kirk Douglas în rolul principal (Stanley Kubrick semnează regia), recreează figura celebrei revolte a lui Spartacus. Filmul, care a atras costuri uriaşe şi a câştigat locul numărul cinci în topul filmelor clasice ale genului epic, a avut implicatii interesante datorita distributiei inter-rasiale şi a mesajelor politice, contribuind la încheierea perioadei segregării în Statele Unite. Cauza pentru care a luptat: Sclav si gladiator al Imperiului Roman, trac dupa origine, Spartacus a condus răscoalele sclavilor din secolul I î. Chr., în timpul carora a stat în fruntea celor care fugisera din sclavie si care îsi apărau libertatea în faţa forţelor unui Imperiu Roman decăzut. După mai multe lupte strălucite, Spartacus este ucis în luptă, în anul 71 î.Chr.

Acțiune. Deepwater Horizon (2016)
Sâmbătă, 22 decembrie, ora 00:30, PRO TV

 Deepwater Horizon: Eroi în largul mării este inspirat dintr-un caz real: catastrofa din 20 aprilie 2010 din Golful Mexic, soldată cu victime și urmată de o altă catastrofă, cea ecologică, atunci când - după stingerea incendiului - puțul de petrol nu a putut fi sigilat iar efectele asupra Golfului au fost devastatoare. Principalul vinovat, corporația British Petroleum, a fost pusă în situația să își asume vinovăția plătind daune într-un cuantum fără precedent (aproape 18 miliarde de dolari). Dincolo de subiectul non-fictiv, care face filmul emoționant, producția are prea puține noutăți față de rețeta genului, dar cazul în sine face Deepwater Horizon spectaculos: personaje care prefigurează viitoarea lor postură de eroi, un loc primejdios în care se conturează gradual premisele unei catastrofe (platforma de foraj), derularea incidentului care dă ocazia posibililor eroi să devină eroi, o reacție subțire din partea restului lumii (salvarea din exterior vine prea târziu) și finalul relativ „fericit” - 11 oameni și-au pierdut viața din cei peste 100 de pe platformă. Desigur că respectarea veridicității a jucat aici un rol important. 

Biografic. Lincoln (2012)
Duminică, 23 decembrie, ora 22:30, Pro Cinema

Daniel Day-Lewis joacă rolul celui de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite, iar subiectul filmului sunt ultimele patru luni din viaţa preşedintelui, marcate de strategia pe care a adoptat-o încă de la începutul Războiului de Secesiune, al cărei obiectiv era scoaterea definitivă a sclaviei în afara legii. În lipsa scenariului lui Tony Kushner - Lincoln ar fi ajuns doar o altă biografie stufoasă, şi nicidecum o dramă politică şi un studiu de personaj istoric. Inflexiunile vocii şi aspectul fizic contribuie la caracterizarea lui Lincoln drept un mare povestitor, un soţ şi tată înţelept şi încrezător, şi cel mai inteligent om în orice cerc social. Fără să fie portretizat drept un sfânt, e mai degrabă un om carismatic şi complex. Vocea lui Day-Lewis este subţire şi tăioasă, scriu cei de la Minneapolis Star Tribune, ceea ce se potriveşte cu relatările istorice. „Atitudinea lui atrage ascultătorii, ca şi publicul, magnetizat de tonul vocii sale”, concluzionează cei de la Minneapolis Star Tribune.

Exploreaza subiecte similare:

The Untouchables, Brian De Palma, Kevin Costner, Robert De Niro, al capone, Sean Connery, The Hours, Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore, Evan Almighty, Steve Carell, Morgan Freeman, agora, rachel weisz, Deepwater Horizon, Lincoln, spartacus, Kirk Douglas, Stanley Kubrick, Daniel Day-Lewis

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells