Păreri Agora

(2009)

Agora

Ordonează după
profudereligie pe 30 Ianuarie 2010 23:30
realitate istorică
Iată ce a scris Mircea Eliade în Istoria credinţelor şi ideilor religioase, vol. II, cap. XXX, paragraful 239:

...Oricum ar sta lucrurile, convertirea lui Constantin a asigurat creştinarea oficială a Imperiului. Primele simboluri creştine au început să apară pe monede din anul 315, iar ultimele imagini păgâne dispar în 323. Biserica primeşte un statut juridic privilegiat, adică statul recunoaşte validitatea sentinţelor tribunalului episcopal, chiar în materie civilă. Creştinii acced la cele mai înalte demnităţi şi măsurile de restricţie împotriva păgânilor se înmulţesc. Sub Theodosie cel Mare (379-395), creştinismul devine religie de stat şi păgânismul este interzis definitiv; prigoniţii devin prigonitori...

...Pe de altă parte, solidaritatea creştinilor era fără egal; comunitatea îşi lua asupra ei sarcina întreţinerii… citeşte

30 15
razsax pe 10 Februarie 2010 18:26
Dupa parerea mea, Amenabar, a prezentat destul de echidistant faptele istorice. Evident, trebuiau si clisee romantice, dar mesajul filmului e simplu!
AGORA = piata publica in orasele Greciei antice, unde se aflau principalele institutii si se tineau adunarile publice (DEX).
In acel loc se auzeau voci si pareri!
Pina intr-o zi cind fanatici religiosi, sclavi minati de dorinta de eliberare si plebe saraca, au distrus mii de ani de civilizatie, asternind pe fata lunii mai mult de 1000 de ani de Dark Age.
Aleluia!

29 21
Medicate pe 17 februarie 2010 14:30
total de acord !
darayawaus pe 1 mai 2011 14:16
Aoleu, joydownson, lasa istoria deoparte, cum las si eu chimia organica. Nu face afirmatii tampite, te rog. Eu nu numai ca am citit destula istorie, dar am mai si terminat facultatea de profil, asa ca pot sustine ca filmul e destul de realist. Hypatia a existat, a facut cam tot ce se spune si in film si a murit linsata de cre(s)tini. Sigur ca e un pic romantat scenariul, dar nu se putea fara ceva iubire, nu?
alali pe 04 Noiembrie 2014 10:47
Echidistanta bat-o vina! ..
Incredibil cum, multi, considera ca au descoperit adevarul dupa urmarirea acestui film. Nu este un text istoric, este o fictiune pornita de la un eveniment istoric, si anume uciderea filosoafei Hypatia de catre o grupare de crestini copti.
Cum biserica catolica (scuzati cacofonia), nu il pretuieste atat de mult pe Chiril din simplul motiv ca a reglementat dogmatic foarte bine raporturile dintre Nascatoarea de Dumnezeu si Fiul ei, astfel fiind combatuta imaculata conceptie catolica, a generat acest film in care ne prezinta un Chiril misogin si razboinic. Nicidecum. El a fost chiar ajutat de Pulcheria, sora imparatului Teodosie al 2-lea ca sa il dea jos pe Nestorie. A cautat tot timpul rezolvarea problemelor pe cale logica, oratorica. De aceea avem in el unul dintre cei mai prolifici scriitori bisericesti.
Nu am avut pretentii ca filmul sa transmita evenimente istorice… citeşte

25 3
lucimct pe 14 Februarie 2010 03:49
superb
Un film cu adevarat superb. Atmosfera creata, mesajul transmis, coloana sonora, si nu in ultimul rand interpretarea actorilor fac din acest film o capodopera a mai sus numitului regizor. La mai multe asemenea productii!!
25 21
boggy_by pe 3 martie 2010 02:08
esti dus rau si ai probleme daca crezi k asta e un film bun
Dacianus pe 23 septembrie 2011 23:45
Nu e doar bun, e perfect. boggy_by , mai degraba pare sa ai tu probleme de intelegere a lui daca esti atat de vehement. Chiar daca nu ti-ar fi placut, priceperea mesajului din el te-ar fi facut macar sa nu te otarasti incultural primprejur.
had3s pe 12 Decembrie 2009 13:49
wow
asta da film.abia astept sa-l vad,mai ales ca-s pasionat de istorie antica....presupun ca va fi un film bun,nu filme infantile gen "new moon" si alte bazaconii cu vampiri:)
23 32
yoxoxo pe 28 ianuarie 2010 16:44
lol .fimele cu vampiri sunt bestiale.nuj ce are lumea cu ele?
alexandru_d pe 26 septembrie 2010 18:19
ce a determinat atatea voturi pozitive acest comentariu? a dat vreo solutie cautata de multi oameni sau de multa vreme? a spus cuvinte care sa te poata inspira sau marca in vreun fel?
DarkStar pe 16 Februarie 2010 10:14
Hypatia. Intre adevar istoric si minciuna ecumenica
"Hypatia din Alexandria (n. între 350 - 370 e.n. – d. 415 e.n.) a fost o matematiciană, filozoafă şi astronoamă greacă antică, care a trăit în Egiptul roman, la Alexandria. A fost o filozoafă neoplatonistă, care a încurajat folosirea logicii şi a matematicii împotriva misticismului. A fost ucisă de un grup de creştini copţi care o blamau pentru ideile ei."

Refference: http://ro.wikipedia.org/wiki/Hypatia_din_Alexandria
Sau, daca doriti detaliat, aici aveti varianta in engleza: http://en.wikipedia.org/wiki/Hypatia

Asadar, intelepciunea lumii antice s-a stins prin genocidul facut de crestinii inculti ai acelor timpuri.
Crestinism = Manipulare = Analfabetism = Sclavie... si lista poate continua...

Ceea ce a inceput ea si n-a reusit sa termine, cu privire la geometria sistemului solar cunoscut, abia dupa 1300 de ani s-a… citeşte

20 16
LBoggy93 pe 23 februarie 2010 22:30
Ooo da? Numai spune! Ce sa vezi, ce catastrofa!!.... PATETIC! discurs de copii de 3 ani! Hai sa fim seriosi, ce ai spus tu nu poate spune decat un nestiutor, un pagan pentru a nu spune mai mult. Zici ca acei crestini erai inculti, eu iti spun ca tu nu esti nici macar un pic superior lor la minte si la nimic!
morfil pe 11 februarie 2024 15:33
Asa este, cretinii crestini, pleava societatii, s-au vazut la putere si cand prostii ajung sa aiba putere, stim cu totii ce se intampla (vezi comunismul). Toate religille astea sunt niste mizerii care nu au nicio treaba cu spiritualitatea autentica obtinuta prin meditatie si contemplatie, nu prin dogme idioate.
omserios pe 26 Februarie 2010 03:13
Un film bun, ce prezinta afinitatea instinctiva a maselor needucate pentru violenta. Poate sa fie religia, politica, fotbalul, avatar, atata timp cat au ceva de care sa se lege orbeste, acei oameni isi vor amplifica la maxim spiritul de turma si vor emana ura fata de cei care nu sunt de acord cu ei. Putem intra intr-o analiza a psihologiei sociale, a acestui efect al maselor, insa deja ar fi exagerat fata de ceea ce isi propune acest film. De cealalta parte avem o viziune stiintifica, dorinta de a intelege cu adevarat lumea, neimplicarea in probleme atat de banale. Acest stil este reprezentat de Hypatia din Alexandria, intepretata de Rachel Weisz, care de altfel face un rol foarte bun. Din pacate, la acest gen de filme (privind istoria Antichitatii) intotdeauna va exista o lipsa de date istorice , astfel incat va ramane la latitudinea scenaristului sa gaseasca o formula epica credibila,… citeşte
16 13
DrDMX pe 28 Ianuarie 2010 09:16
Agora
Un film interesant . Scoate in evidenta atrocitatile pe care crestinismul le-a facut de0a lungul timpului . Sa nu uitam cum in anii 1400 -1800 Papa de la Roma omora oameni sub pretext "vrajitorie" sau cine nu e cu noi e impotriva noastra . Sunt ortodox ,dar nu pot sa ignor toate lucrurile astea ..... as fii un ignorant !!
15 18
miere pe 16 februarie 2010 20:31
daca erai vrajitor da, te ardea pe rug :)
morfil pe 11 februarie 2024 15:34
Asa este, cretinii crestini, pleava societatii, s-au vazut la putere si cand prostii ajung sa aiba putere, stim cu totii ce se intampla, se inverseaza piramida (vezi comunismul). Toate religille astea sunt niste mizerii care nu au nicio treaba cu spiritualitatea autentica obtinuta prin meditatie si contemplatie, nu prin dogme idioate.
mircea_pop pe 12 Mai 2010 23:37
Mesajul esential in acest film nu e conflictul dintre religie si stiinta, ci observatia amara ca religia este inventia unor oameni manati de dorinte meschine si personale, care manipuleaza si conduc pe altii catre scopurile lor inguste...imi place filmul deoarece este o biografie a a filozoafei Hypatia. filmul e pe gustul meu. pacat ca nu a prins foarte bine la public..
12 11
joydownson pe 10 ianuarie 2011 10:48
nu se stiu prea multe despre Hypatia, filmul e o nascocire mincinoasa
kenya pe 15 Februarie 2010 20:09
Un film diferit,imbract in haine comerciale,ii pune spectatorului o serie de intrebari.Ce este mai important pe lumea asta,credinta,stiinta,supravietuirea?Ce ar trebui sa faca o femeie pentru asi implini menirea?Sa se marite,sa procreeze,sa incerce a patrunde cu mintea tainele universului,sa fie acel sambure de intelepciune,toleranta si compasiune care o defineste ca femeie,mama a universului,responsabila de maturitatea barbatilor din jurul ei?M-a impresionat linistea Hypatiei si seninatatea ei in mijlocul nebuniei masculine,invazia aceea mizerabila de fiinte neevoluate,animalice care se reped sa sfasie ce-o fi,nu conteaza.Si religia,motorul tuturor nenorocirilor acestei lumi din cele mai vechi timpuri,religia nu conteaza care,nascocirea oamenilor ineresati de putere in detrimentul celor nefericiti-saraci cu duhul-usor de manevrat cu promisiunea perversa a unor beneficii dupa… citeşte
11 10
bovoro pe 24 mai 2010 23:56
kenya, recunosc ca esti foarte trendy in optiunea ta ateista si in lipsa ta totala de indoieli cu privire la adevarul pe care iti inchipui ca il detii. Mi-ar fi oarecum sila (scuze!) daca n-as avea fata de tine sentimentul crestinesc al milei.
Angie17252 pe 14 februarie 2016 18:12
Sunt perfect de acord cu Kenya. Nici eu nu cred in afirmatiile facute de paraboleni, respectiv de Kiril : " "femeia sa taca si sa fie indelung rabdatoare,sa stea in umbra barbatului si sa nu sufle"limitata la nivel de amiba,buna de munca si de nascut barbati care sa se sfasie intre ei ca niste animale. " Fara modestie as afirma ca femeile inteligente sunt foarte rare si trebuie respectate....Nici chiar barbatii aia care se dau mari si tari nu le fac fata! E foarte degradant sa subminam femeia...Ea nu e o carpa e doar un om, de sex opus, care in plus are si minte si intuitie si bunatate si chiar si mandrie....Nu mai tratati femeile ca pe niste gunoaie, ca unii dintre voi nu le ajungeti nici la degetul mic! Ce ar fi barbatii fara femei? Chiar mi-a parut rau de Hypatia...Era evident ca le era superioara din toate punctele de vedere...si poate ce tocmai de aceea au ucis-o, acei nemernici paraboleni...care mie mi s-a parut ca seamana cu musulmanii care ne vin acum noua pe cap! La fel de salbatici , la fel de inculti.....doar ca se inchina lui Mahomed si nui lui Iisus Christos! E clar ca religia nu e altceva decat un mijloc de manevrare a maselor. Cand esti crestin il pastrezi pe Dumnezeu in suflet si procedezi cum crezi tu mai bine, nu te iei dupa acei slujitori"farisei"ai lui Dumnezeu.
Menndes pe 13 Februarie 2010 01:09
Interesant !!!
Am citit comenturile de mai sus si nu inteleg de ce nu l-ati gasit interesant? Nu zic ca ar fi trebuit sa-l considerati bun, sau rau... dar cu siguranta trebuia sa-l fi gasit interesant.

Plictisitor?? De ce?? Pentru ca stiti cu totii ca pamantul e o elipsa? Sau pentru ca stiti cu totii pozitia planetelor in sistemul solar?

La acea vreme astfel de teorii erau revolutionare, dincolo de puterea de intelegere a oamenilor si cred ca acest lucru este bine pus in evidenta de Alejandro Amenáb.

Nu v-ati simtit vizitatori in Univers, urmarind live cum intr-o galaxie, pe un petic albastru, niste mici suflete se zbat incercand sa gaseasca raspunsuri legate de existenta lor?

Nu v-a facut sa realizati ca, poate, in acest mod, noi omenirea, ne reflectam in ochii lui Dumnezeu, sau a unor extraterestrii( fiecare dupa credinta sa)?

Doar… citeşte

11 15
claudiu-daniel-lugoj pe 28 martie 2010 14:59
frumos spus, sunt intru totu deacord cu tine.
morfil pe 11 februarie 2024 15:36
Asa este, cretinii crestini, pleava societatii, s-au vazut la putere si cand prostii ajung sa aiba putere, stim cu totii ce se intampla (vezi comunismul). Toate religille astea sunt niste mizerii care nu au nicio treaba cu spiritualitatea autentica obtinuta prin meditatie si contemplatie, nu prin dogme idioate. Si chiar multe descoperiri stiintifice s-au realizat prin contemplatie (vezi Newton si marul).
Radu47hitman pe 20 Februarie 2010 01:51
Alexandria, Egipt, anul 391, lumea s-a schimbat pentru totdeauna
Filmul este impresionant, în ciuda ideii de anti-învăţăturii creştine, subiectivitatea excesivă a fondatorilor (Creştinii îmbrăcati în haine negre) şi ceilalţi (păgânii) în haine luminoase, deja creează contrastul de imagine negativă a creştinismului.
Un film filmat splendid, cu decoraţiuni bogate, care transmit nu numai modul de viaţă şi obiceiurile din acel timp, dar, de asemenea, contradicţiile care stau la baza bisericii şi guvernului. Este ştearsă orice urmă de distincţie dintre arta de pe ecran şi cea din viaţa reală. Pentru ''regizorism'' şi scenariu, bravissimo senor Alejandro Amenábar.
Şi muzica şi imaginea bucură auzul şi ochii în acest film. Un film care transmite cu o realitate fantastică evenimentele foarte vechi, unde strâns sunt interconectate dragostea şi setea de putere, îndurarea şi cruzimea.
Uită-te la acest film, te rog.

10 12
Christiano pe 08 Februarie 2010 13:38
Merita
Este un altfel de film, unul creat intr-o maniera originala si care abordeaza un subiect mai rar uzitat si anume "religia ca mijloc de manevra a maselor si combustibil pentru nesfarsite razboaie" . Sincer, este un "view" pe care il impartasesc, si la care nu m-am gandit decat abia la mijlocul anului trecut . Nu trebuie intrat in discutii pe aceasta tema, care poate genera nesfarsite dezbateri, chiar si aici pe site. Este doar un film interesant, de urmarit, fara ca apoi sa iesi din sala cu pumnul ridicat impotriva ideilor prezente in el. Din simplul fapt ca este "time-consuming" si ca in aceasta privinta nu exista adevarul garantat 100%.
Rolul principal in are "Doamna Filozoafa", care are replici reusite pe tot parcursul filmului, si este o prezenta puternica din toate punctele de vedere. Antieroul daca se poate numi asa este reprezentat de "multimea de oameni" , fie ca se numeau… citeşte

10 12
ApoCalypso pe 11 Februarie 2010 04:10
Nu inteleg de ce va agitati in halul acesta si aici ma refer in special la "pitbull". It's a "God damn movie!". Stiam si eu un fel de proverb, ceva de genul "viata bate filmul". Probabil ca nu a fost asa ... si ce? ... Mie mi-a lasat o impresie buna abordarea si te rog frumos sa nu ma iei cu obiectivitatea pentru ca as tinde sa cred ca nu exista om care sa fie obiectiv. Deja ajungem la perfectiune ceea ce prea curand n-o sa se intample. Eventual la ... acea "perfectiune" stiind ca viata e prea scurta ... traieste-o pitbull! asta-i sfatul meu. Te duce capul dar nu e neaparat sa te consumi si sa arati inversunarea ta in ceea ce priveste partea de critic de filme. Arati ca si Caiafa, rupandu-si vesmintele in sinagoga si strigand "blasfemieee", bineinteles, celebra secventa din "Iisus din Nazaret", regizor: Franco Zeffirelli.
In concluzie as dori sa-mi spun parerea oficiala despre… citeşte

9 9
razsax pe 12 februarie 2010 07:07
E nevoie de fraieri care sa plateasca luxul popilor crestini!(indiferent de cult) De aia eu cred in Dumnezeu dar in nici un caz in imputitul de cler!
morfil pe 11 februarie 2024 15:39
Asa este, cretinii crestini, pleava societatii, s-au vazut la putere si cand prostii ajung sa aiba putere, stim cu totii ce se intampla (vezi comunismul). Toate religille astea sunt niste mizerii care nu au nicio treaba cu spiritualitatea autentica obtinuta prin meditatie si contemplatie, nu prin dogme idioate.
2Pirates2 pe 14 Ianuarie 2010 20:09
Un film de nota 3, pierdere de timp si de bani imi dau seama doar dupa descriere totusi am sa ma uit la film.
Nu va fi ca Troia. E un film oarecare si cuprinde ani 301 si 400 dupa Hristos. o poveste inventata asta inteleg eu din descriere la fel ca alte filme care nu se bazeaza pe realitatea istorica dar care cred ca au avut mai mult succes. Ar trebui sa faca un film despre Egipt in timpul dominatiei macedonene sau persane si macar daca vor sa bage si filosofie sa faca in asa fel incat Aristotel sa ajunga in Egipt sau un invatat egiptean sa porneasca o revolutie( rascola in termeni populari). Nu stiu de ce nu se face un film despre Razboaiele Medice si cel Peloponesiac. Nu am vazut nici un film cu razboaiele dintre Atena si Sparta. Un film de nota 4 nota acordata cu indulgenta pardon nota 3, totusi am sa ma uit la el. Eu miam spus parerea puteti sa comentati cat vreti.
8 61
bbyjuliet pe 16 ianuarie 2010 18:41
cum puteti da halul asta de note la filme cand nici nu v-ati uitat la ele oameni buni??? daca nu are o tema care iti place tie inseamna ca nu este bun? asta e prostie
dimitrie pe 25 martie 2010 00:34
pirates, am vazut ca cineva te considera mai natang ca noaptea. Din cele ce ai scris in comentariile tale, reiese ca acel cineva a fost foarte indulgent si bland cu tine. Eu nici macar nu te pot numi in vreun fel, atat doar iti spun, baiete, alta data cand mai ai chef de facut comentarii asupra a orice nici macar nu ai vazut, fa-le in baie in fata oglinzii si apoi da-ti singur palme pana te trezesti. Daca te pui pe citit istorie, te poti recupera asa ca... succes!
danylasymona pe 20 Februarie 2010 15:43
super
e prea interesant ca sa nu te uiti....si finalul ffff reusit
5 12
LBoggy93 pe 23 februarie 2010 22:37
spui asta pentru ca lai vazut doar din perspectiva unui film bine facut si nu stii adevaratul scop meschin al sau... ceea ce sper e ca nu ai ramas influentat/a de povestea lui...
mirella18 pe 26 iunie 2016 13:20
si eu cred ca are o agenda oculta in spate. Nu il acuz pe Amenaba cum ca ar fi dorit sa manipuleze cu orice pret, dar ca a dorit sa victimizeze personajul, da. E un film fara istorie, lasand la o parte atrocitatile religiei. Adica vad o mare tragedie pierderea bibliotecii si deloc fundamentat istoric drama Agorei.
madalinara pe 24 Ianuarie 2010 12:46
Finalul face tot filmul. Asta daca nu ai adormit in timpul vizionarii.
5 23
tzache pe 23 Ianuarie 2010 23:13
porcarie de film
mult mult mult sub asteptari.plictisitor,actori de duzina
5 26
HappyKid pe 31 ianuarie 2010 15:25
mai mult ca sigur ai sub 15 ani !
eretyk pe 25 februarie 2010 18:17
Probabil ca o fi o diferenta de clasa intre "Inima de tigan" sau "State De Romania" si acest film la care nu stiu cum naiba ai nimerit. Fii atent ca poate dauna grav sanatatii!
geo_istorie pe 19 Ianuarie 2010 16:56
sall
un film. de nota.5..nu este un film. la care sa te impresioneze..
4 16
2Pirates2 pe 19 ianuarie 2010 17:59
insfarsit un om care are aproape aceiasi parere
LBoggy93 pe 23 februarie 2010 22:42
Faptul ca acest film nu impresioneaza eu cred ca e foarte bine, daca sa impresioneze inseamna sa crezi in porcariile descrise in film...
gmady pe 11 Ianuarie 2010 19:03
un film foarte anti-crestin, (anti-religie in general), cu exagerari extreme, dar interesant; merita vazut chiar si de crestinii open-minded, care nu se opresc doar asupra imaginii negative dusa la extrem data crestinismului,

Frumos rol pt Rachel Weisz si Max Minghella

4 18
2Pirates2 pe 14 ianuarie 2010 19:58
nici nu lai vazut macar
Vindecatul pe 17 februarie 2010 03:43
de ce lasati curvelor comentarii cracanate inainte de a vedea filmul? unde-i administratia? papa lapte? sau mulg oile? Faceti o ordine aici, afisati comentariile, doar dupa ce le verificati si mai bine ar fi sa fie recenzii nu comentarii de un rand...
danyx493 pe 28 Iulie 2010 10:52
Cele mai sangeroase conflicte au fost cele pornite in numele religie, iar acest film ne demonstreaza acest lucru.
3 1
into_the_labyrinth pe 22 Martie 2010 00:16
Un pic mai comercial decat m-as fi asteptat - dar tulburator prin relevarea urmatorului fapt: omul nu face altceva decat sa substituie dorintele sale, dorintelor divine, aspiratiile sale, la fel, ba chiar si legile sale. Astfel, in ultima instanta, ajunge sa tradeze si sa ucida in numele principiului divin. Adevarata lege a iertarii se pierde in fata orgoliului si a dorintei de putere. Vezi si citatul lui R. Tagore - Citim lumea pe dos si pretindem ca ne insala
3 1
otonis pe 04 Decembrie 2010 06:57
Omul se naste sa traiasca, sa face ce-l fericeste, nu ce-a fost scris de niste retarzi preistorici pe un sul de hartie igienica numita apoi biblie, coran, sau cum s-or mai numi ele
RELIGIA = cea mai IDIOATA, SANGEROASA si drept urmare, TOTAL PATETICA dar PERICULOASA inventie a mintii LASE, primitive umane, si totodata dovada ca majoritatea oamenilor inca n-au evoluat, ci sunt tot in "stone age" cu coada-ntre picioarele unor inventii supranaturale, de frica infruntarii realitatii.
Datorita oamenilor ca "Hypatia" muritorii astia salbatici si fricosi traiesc astazi cu trupul in civilizatie, si cu mintea-n prostii religioase. Si cum orice lucru bun vine cu un pret, acest progres adus de oamenii cu gandire libera precum protagonista, pietrele salbaticilor au fost tunate in bombe nucleare. Evolutie mama, "zeita" a tot ce exista, pazeste-ne de arma religiei, ca nu-i alta mai distructiva-n lume.

3 2
zdraveius pe 27 Iunie 2010 22:44
Grecia, vazuta de americani
O sa fiu putin off topic, insa am o problema in legatura cu filmul american, in general. Indiferent in ce perioada a istoriei se desfasoara, indiferent ce personaje participa (mafia, oameni obisnuiti etc), indiferent de locul in care se desfasoara actiunea - toate personajele vorbesc in engleza. Mel Gibson a iesit din acest tipar cu Patimile lui Christos si Apocalypto. In rest, auzim numai engleza. Spunea un critic de film, la un moment dat, ca o explicatie pentru aceasta idee ar putea fi faptul ca majoritatea americanilor sunt analfabeti si, deci, incapabili sa citeasca o subtitrare. Natiunea suprema, asadar...
Si in cazul Agora, farmecul vremurilor de demult se pierde aproape instantaneu cand auzi personajele Greciei antice vorbind in engleza.

3 4
Medicate pe 8 august 2010 13:36
film american ? Unde ?
zdraveius pe 28 decembrie 2010 23:34
@Krakatau Una-i una, alta-i alta. Mea culpa. Admit ca am gresit.
cosmin_kedii pe 14 Martie 2012 07:52
Rachel Weisz este uimitoare şi arată stăpânirea profundă a caracterului şi a aspectelor istorice
3 5
Pitbull pe 20 Ianuarie 2010 05:24
Elipsa şi apa caldă
Elipsa şi apa caldă - "Agora"
Tezist, didactic, confuz, iresponsabil

Conform obiceiului meu de a-mi deschide uneori analizele de film cu câte un ricoşeu voit derutant, spre exasperarea unor ajutoare de băgători de seamă, acum trei ani, abordând "Zodiac"-ul lui Fincher, am început prin a povesti despre un troll din Constanţa, cu iniţialele C.S. (şi, se pare, studii de drept), care teroriza illo tempore Cinemagia, de pe poziţii fundamentalist religioase. Din te miri ce, i se năzărea să aplice eticheta "anticreştin". "2001: A Space Odyssey" era "film anticreştin" fiindcă-l prezenta pe Dumnezeu în formă de monolit, Von Trier era anticreştin pe chestie de Sodoma, "Matrix" era anticreştin dracu' mai ştie de ce... Ei bine, visul lui Petrică Jackson s-a împlinit. Alejandro Amenábar ne-a trântit în "Agora" un adevărat "film anticreştin" în toată… citeşte

3 11
2Pirates2 pe 21 ianuarie 2010 07:52
mai bagat in ceata mia luat o jumatate de ora sa citesc ceai scris da nu stiu ma tre sa ma uit la toate filmele care leai scris acolo ca sami dau seama daca sunt anticrestine si Matrix nu e anti crestin ci e un film obisnuit deci numai atat si numai comentez ca ma dor mainile; ultima parte chiarr numi place a si da nimeni nu detine adevarul.
bistriz pe 6 mai 2014 18:51
Pitbull, un asemenea comentariu trebuia sa-l semnezi Chihuahua.
lucan_lae pe 24 Martie 2010 22:47
super filmul asta......finalul este unul foarte bun.....il recomand tuturor pasionatilor:)
2 0
andyy pe 06 Martie 2010 18:18
O combinatie excelenta intre religie, stiinta si filozofie.Cu siguranta inceputurile au fost tulburi din toate punctele de vedere, framantarile oamenilor, pentru aflarea adevarului, erau duse pana la sacrificiu, jertfa.Din pacate chiar si cand a fost vorba de religie, de impunerea uneia sau alteia, cruzimea si barbaria si-au facut locul.Ce mi-a placut cel mai mult a fost faptul ca desupra oricarei credinte, iubirea intre doi oameni ramane neschimbata.Finalul m-a lasat fara cuvinte.
2 0
Krakatau pe 08 Decembrie 2010 02:06
incolor, inodor, insipid
Nu am sa spun nimic in legatura cu plotul, decat ca e un film insipid, incolor si inodor.

Nu inteleg de ce spuneti ca e un film anticrestin. Da, poate ca actiunea se bazeaza mai mult pe povesti si legende decat pe dovezi concrete, dar cert e ca, si in alte locuri si in alte timpuri, crestinii de la inceputuri (si nu numai ei, clar) chiar au fost cum sunt prezentati in film. Pentru ca mai apoi sa fie infiintata instituia oficiala a condamnarii celor ce nu pupau talpile Papei, anume Inchizitia. De mentionat ar fi si cruciadele. Si da, crestinismul, alaturi de boli si razboaie, e unul din motivele pentru care civilizatia a involuat vreme de sute de ani.
Caci, pana una alta, religia a fost, este si va fi cel mai important si eficient mijloc de manipulare in masa. Ca valorile pe care le promoveaza sunt unele corecte, asta e alta poveste. Dar mijloacele sunt, chiar si… citeşte

2 1
darayawaus pe 1 mai 2011 18:35
Krakatau, ca de obicei, n-am ce sa-ti reprosez.
alexandru_d pe 26 Septembrie 2010 18:15
nu stiu cat de adevarata sau cat de apropiata de adevar este toata povestea. ideea mi-a placut si pe alocuri chiar am simtit tensiunea insa realizarea nu este extraordinara. vedem limpede ca efectul de gloata are efecte dezastruoase asupra noastra si tot nu ne invatam minte, plecam capul si dam ascultare primului glas increzator fara sa gandim noi tot, lasam pe altii sa faca lucrul acesta si ne plangem apoi de consecinte.
se pare ca omenirea trebuie condusa cu mana de fier, manusa de catifea nu isi are locul in asfel de situatii, pacat ca cei care ajung in varf nu sunt cei care ar trebui, ci doar parveniti.

2 1
maximelialina pe 08 Aprilie 2010 17:45
foarte bun
un film interesant , cu un final tulburator...un film bun , ce scoate in evidenta anumite lucruri prezente si astazi.. cine ne credem noi sa luam viata unui om?? adica aia se credeau crestini, dar omorau oameni si cica ascultau cuvantul Domnului... chiar si asa un film bun , care a trezit in mine multe sentimente... felicitari , mai rar un film ca acesta
2 1
Radu1711 pe 06 Martie 2010 10:15
radu1711
mie mi s-a parut un film foarte reusit si interesant dar cu un sfasit trist
2 1
Milla pe 28 Mai 2010 23:24
Pe mine filmul m-a captivat și m-a emoționat, oricum fanatismul religios sub orice formă este o prostie... așa că filmul poate fi înțeles și din această perspectiv.
2 2
djdms pe 22 Februarie 2010 11:05
Un film foarte bun, o poveste reala, care ne arata ca nu ne-am schimbat cu nimic. Mase de oameni indobitocite si manipulate, modul de a distruge ceea ce nu intelegem, chiar daca nu ne sta in cale acest lucru.
2 2
LBoggy93 pe 23 februarie 2010 22:35
Eu cred ca singurii manipulati sunt cei care cred in falsa poveste din film! Nu exista nici o proba de ceea ce se spune in film, totul este absolut inventat pentru a ruina credinta noastra de un regizor care ma dezgusta... dar un asemenea film de doi lei nu poate schimba parerile decat mintelor slabe...
darayawaus pe 1 mai 2011 19:04
Nu sunt de acord cu tine, LBoggy93, chiar deloc. Filmul asta nu poate schimba parerile mintilor (sau mintelor, cum vrei) slabe. Uita-te in oglinda si bucura-te! Inca o data a invins ignoranta!
www. pe 18 Decembrie 2009 00:59
e secolul patru4 era nostra asa zice in trailer ,fain
2 7
2Pirates2 pe 15 ianuarie 2010 18:41
.........da cum sa nu asa zici tot timpul apoi parca vad ca dai o nota de 5
claudiu-daniel pe 12 Mai 2009 20:25
claudiu-daniel lugoj
va fi un film reusit asta istoric poate va fi ca troia sper sa aiba asa succes de mare.
2 9
Krakatau pe 7 decembrie 2010 23:36
Boggy, cred ca tu esti ala al carui cap are ca singur scop acela de a nu ploua in gat. Slava domnului, nu a fost ca Troia.
Salieris pe 12 Ianuarie 2010 11:39
Nu o sa dau nota maxima .......doar dupa vizionare :)
2 10
2Pirates2 pe 17 ianuarie 2010 17:04
o sa scazi nota
lyghts pe 11 februarie 2010 18:46
Nici comentariu nu trebuie de dat, mai bine dai unul aiurea dupa ce privesti filmul, decant unul aiurea inainte de a-l privi.
kidrockz pe 06 Iunie 2009 09:38
da
imi plac filmele de genu.....abia ast sa il vad...
2 10
andreisri pe 05 Ianuarie 2010 13:02
andreisri
garantez eu pt acest film o sa fie bun :X asa ca stati linistiti abia astept sa il vad si eu
2 11
2Pirates2 pe 17 ianuarie 2010 17:01
o sa ai o mare dezamagire
claudiu-daniel-lugoj pe 28 martie 2010 14:52
da te termina ca si tu esti unul din multii credinciusi de carton.
cata.cristian pe 02 Februarie 2010 03:05
imi mentin parerea: e un fel de tomb raider dar cu o politiciana. asta e elena undrea sau eba... promoveaza feminismul cu prea mult tupeu!
2 14
Petronius pe 14 februarie 2010 20:39
Am uitat ca suntem in Evul Mediu...iar femeia trebuie sa stea la cratita...desi sunt barbat ma enerveaza comentarile spuse de masculi feroce...care habar n-au ce inseamna cu adevarat miscarea feminista...sorry, dar esti patetic
Keira86 pe 18 Mai 2010 00:20
Putea fi frumos
Filmul in sine e ok, dar prea o lungeste cu incercarea ei de a descoperi ce se intampla cu soarele si pamantul. Nu e un film 100% anticrestin, doar arata crimele crestinismului dar asta nu inseamna ca trebuie vazut numai de atei sau oameni anti-crestinism. Orice crestin ar aprecia acest film. Nu e nimic exagerat..
1 1
klaudya_e pe 07 Martie 2010 03:08
este dureros cu toate ca stiam de existenta acelor vremuri.....ceva ii lipseste pt a primi o nota mai mare
1 1
Evoluând în România pe 05 Martie 2010 14:41
Agora
Subiect: Egiptul antic a fost invins si a devenit colonie romana; crestinismul este tot mai puternic, fiind acum religie oficiala in imperiu; in Alexandria, majoritatea nobililor sunt pagani, dar populatia a ajuns majoritar crestina; Hypatia, filosoafa si profesoara, femeie puternica si independenta, protectoare a celebrei biblioteci din cetate, este iubita de un tanar nobil convertit [...]


Related posts: Recycled Life (Viata reciclata)
Invictus (Neinfrant)
Sex Drive (In SEXcursie)
citeşte

1 1
claudiu-daniel-lugoj pe 02 Martie 2010 20:55
claudiu-daniel-lugoj
Un film excelent in care se arata lupta pentru putere prin religie.Intodeauna se va gasi un nebun sa spuna ca cea ce face el este voia Domnului,sunt si eu ortodox si cred in Dumnezeu dar nu cred in religie si in preoti,ei vineaza doar lupta pentru putere atita tot.Sper ca sa nu se mai ajunga iarasi la cruciade din acestea intre diferite religii,care sunt mai credinciosi decit alti.Pentru mine religia este un mod de a atrage oamenii printr-un mit numit religie.Cred ca exista Dumnezeu dar nu acesta care mil baga pe git religia ori care ar fi ea fie ortodoxa fie catolica fie ori ce alta forma de religie.Sper ca nu gresesc dar asta cred eu.
1 1
Krakatau pe 8 decembrie 2010 01:31
Omule, tu ai lacune maari de tot in...general. Sunt de acord cu viziunea ta asupra religiei (de altfel, o impartim), dar exprimarea ta e extrem de plastica si iti lipsesc niste cunostinte elementare de cultura generala. In primul rand, cruciadele erau razboaie in toata regula (si nu revolte de-astea spontane), purtate la ordinul Papei, in scopuri materiale si sub pretextul religiei. Religia nu e un mit. Un rit, eventual, desi nu e cel maai fericit termen. Religia e formata dintr-o multitudine de mituri. Ortodoxismul si catolicismul sunt confesiuni si nu religii. Religia este Crestinismul. In rest, toate cele bune ;)
claudiu-daniel-lugoj pe 8 decembrie 2010 11:05
Probabil ca ai dreptate,tu folosesti cuvintele mult mai usor decit mine felicitari si sa auzim de bine.
serafina-magdalena pe 25 Februarie 2010 17:22
eu nu ma consider un urmas al ucigasilor!!
Hypatia le vorbeşte unor studenţi destul de copţi într-un amfiteatru, despre care vom afla repede că era parte din faimoasa bibliotecă din Alexandria. Decorurile respiră grandoare, costumele respectă linia clasică a vremii, de zici că însuşi Armani cu “Bote” îşi dăduseră mîna să iasă ceva cool. Dar cine-i Hypatia? Hypatia este matematiciană, astronoamă şi filosoafă, deci e genul acela rar de femeie căsătorită cu ştiinţa. De aceea respinge avansurile lui Orestes, fiul unui alt Orestes. Mai respinge ceva frumoasa şi puţin frigida Hypatia. Convertirea la credinţa creştină. Şi uite aşa ajungem la subiectul propriu-zis al filmului “Agora” semnat de spaniolul Alejandro Amenabar.

Dacă un extraterestru tocmai picat pe Terra intră într-un cinematograf dintr-un mall, oricare ar fi acela, din orice oraş al lumii noastre, ar înţelege… citeşte

1 1
kenya pe 25 februarie 2010 19:41
Anticristul,draga!Ptiu drace,vine sfarsitul lumii,doamne iarta-i!Sa-l ardem pe rug pe ticalos,sa scoatem dracii din el,Aghiazma mare,aghiazma mica,o mana de busuioc.Ahhhh ce sfanta ma simt acum! Alejandro Amenabar habar n-are ce spune iar noi,nici eu,nici tu,habar n-avem ce intelegem.Dar intrebarea s-a pus asta conteaza,asta ne cam strange pe toti-Intelectuali laici sau monahi convinsi.Nu cred ca e vorba despre crestini in special ci doar a ales un reprezentant al religiei.Daca alegea islamul nu se mai basica nimeni.Daca nu esti o persoana absolut ipocrita,o sa intelegi.
LBoggy93 pe 25 februarie 2010 19:54
...Nu inteleg din comentaiul tau, fiind atat de lung, daca sprijini sau nu acest film, nu din perspectiva calitatilor sale regizorale si al scenariului, ci pentru trama lui... sau poate ca esti neutru :P
Ipu pe 24 Februarie 2010 16:48
Planeta Agora (o altă Pandora)
Bunicel, măcar pentru artificiul filmărilor à la Google Earth™, precum şi pentru ideea, preluată de realizator de la Carl Sagan şi de la alţi umanişti ai "cerului înstelat (de) deasupra noastră", că, în ciuda segregărilor şi a polarizărilor lor, diferenţele dintre oamenii de pe Pământ sunt practic insesizabile pentru un observator extra-terestru. Vedeţi şi comentariul original, răspuns la cronica Pitbull-ului.
1 1
valah pe 15 Februarie 2010 23:07
Cred ca principala provocare a filmului o reprezinta oglinda intoarsa catre fundamentele (istorice, simbolice) bisericii crestine.
Intr-o atitudine crestin-centrista a intelegerii istoriei si culturii ne vine greu sa cuprindem ideea ("se sparie gindul") ca (si) noi putem fi cei rai, obtuzi, antiumanisti, manipulatori, criminali...
Sugestia ar fi putut fi acceptata daca ar fi fost ajutata de reflexe neguecumenice ori istoriste. Pina la urma, nu-i asa, sa ridice primul piatra acela care e fara pacat. Dar in loc de fenomen (catolic, protestant, ortodox) este dezvelita esenta si ea nu este deloc comoda: inca de la inceput biserica crestina nu a fost altceva decit un vector de putere, la fel de lumesc si de indepartat de perceptele iubirii si iertarii ca orice alt construct institutional pe baze ideologice.
E dificil pentru crestini sa isi recunoasca insesi originile… citeşte

1 1
Octaz pe 08 Iunie 2010 23:57
Scoate mai mult in evidenta lupta pt credinta si dintre credinte ! Mi s'a parut interesant mai mult si prin faptul ca pune problema astronomiei si a universului in acea perioada
1 2
sabinalin pe 13 Februarie 2010 19:44
Sentimente contradictorii
N-am vazut "Mar adentro" asa ca n-am termen de comparatie cu laudatul film al lui Amenabar. In mod cert "Agora" este un film controversat si o foarte serioasa provocare intelectuala. Regizorul aduce sub luminile rampei un subiect istoric foarte sensibil si,din pacate, pare a fi destul de partinitor in ciuda faptului ca vrea sa creeze senzatia ca nu este asa. Daca in privinta Hypatiei Amenabar pare sa fi respectat adevarul istoric, in privinta distrugerii bibliotecii din Alexandria lucrurile sunt mai complicate si,din pacate,spaniolul tine neaparat sa-i culpabilizeze pe cretini pentru aceasta nenorocire a istoriei. Filmul,in primul rand antireligios, este mai ales anti crestin,cei care cred in Fiul lui Dumnezeu fiind cei mai culpabilizati desi,e adevarat,nici iudeii si nici egiptenii nu scapa ochiului critic al regizorului. Avem de-a face in acelasi timp si cu un film puternic… citeşte
1 2
mihaelatb pe 10 Aprilie 2013 23:18
Nu are nici o legatura cu religia crestina, nu este o critica a crestinismului.Pur si simplu este o redare cat se poate de reala a fanatismului. Fanaticii religiosi, crestini, musulmani, evrei, nu se deosebesc cu nimic de fanaticii politici, sau fanaticii rasisiti. Dusmanul nu este decat lipsa de gandire, lipsa de educatie, Poate este cruda prezentarea, aducandu-mi aminte de The Passion of the Christ, dar sunt convinsa ca este o prezentare cat se poate de realista a epocii. Mie mi-a placut, caci sub toata aceasta disputa religioasa, filmul este un elogiu adus gandirii, a culturii si a cunoasterii.
1 3
Go1 2

Spune-ţi părerea despre

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

jinglebells