Cinemagia îţi recomandă Colecţia Vintage

de Ştefan Dobroiu în 10 Mai 2010
Cinemagia îţi recomandă Colecţia Vintage

Cea de-a 14 ediţie a Festivalului de Film European, al cărei ambasador este regizorul Radu Jude, te provoacă anul acesta la un maraton cinematografic: o zi şi o noapte de filme, ca parte a atât de popularei noapte a muzeelor.

Evenimentul va începe sâmbătă noaptea, la ora 00.15, cu proiecţia a trei filme, şi va continua duminică la ora 13.00, cu proiecţia celorlalte cinci. Deci pe 16 mai chiar o să ai parte de o noapte şi o zi de cinema!

Proiecţiile vor avea loc, dacă vremea o permite, pe ecranul din curtea Muzeul Ţăranului Român, publicul urmând să între în sala din interior în caz de ploaie.

Cinemagia a făcut rost de lista titlurilor proiectate şi poate să-ţi confirme că într-adevăr este vorba de unele dintre cele mai bune filme prezentate vreodată în cadrul ediţiilor anterioare ale Festivalului de Film European.

Iată programul şi o scurtă prezentare a filmelor.

Repetăm: toate proiecţiile au loc pe 16 mai, de la prima oră a zilei până seara târziu:

Copilul, ora 00.15

Belgia / Franţa, 2005, 100’, dramă
Film de închidere la ediţia 2006

Scenariul şi regia: Jean-Pierre & Luc Dardenne
Cu: Jérémie Renier, Déborah François, Jérémie Segard, Fabrizio Rongione, Olivier Gourmet

Copilul ne avertizează că a deveni părinte nu înseamnă neapărat şi a te maturiza. Într-un mic oraşel belgian, doi tineri, ea (de 18 ani) şi el (de 23), duc o viaţă la întâmplare, nu au un venit fix, iar apariţia unui copil le creează şi mai multe probleme. Asta până în ziua în care el se gândeşte ca fiul s-ar putea transforma într-o sursă de venituri (mai ales pe piaţa neagră).

Premii: Cannes (Palme d`Or), Valdivia, Toronto, Premiile Lumière, Premiile Asociaţiei criticilor de film din Argentina

Fratele meu este fiu unic 02.00

Italia, 2007, 104’
dramă

Regia: Daniele Luchetti
Scenariul: Daniele Luchetti, Sandro Petraglia, Stefano Rulli, pe baza romanului Il Fasciocomunista al scriitorului Antonio Pennacchi
Cu: Elio Germano, Riccardo Scamarcio, Diane Fleri

O poveste despre rivalitate, dragoste, diferenţe ideologice, angajare politică şi legături de familie.

Un mic orăşel din Italia, în anii `60 – `70. Doi fraţi vor să schimbe lumea, în moduri diferite; cel mic se declară fascist şi admirator al lui Mussolini şi se revoltă împotriva fratelui mai mare, lider comunist. Povestea se complică atunci când apare şi o fată, iar în final unul dintre fraţi e deziluzionat de politică pe când celălalt continuă să se implice, cu rezultate tragice.

Premii: Premiile David di Donatello

Sarajevo, dragostea mea/Grbavica 03.45

Bosnia-Herţegovina / Germania / Austria / Croaţia, 2005, 90’
dramă

Regia şi scenariul: Jasmila Zbanic
Cu: Mirjana Karanovic, Luna Mijovic, Leon Lucev, Kenan Catic, Jasna Beri

O femeie din Sarajevo îşi creşte singură fiica de 12 ani în oraşul care încă mai poartă rănile războiului. Ea are un secret teribil (a fost una din victimele violurilor soldaţilor sârbi), iar curiozitatea fetei sale asupra condiţiilor în care a ramas orfană de tată nu mai poate fi stăpânită. Secretul iese la iveală şi viaţa lor renaşte într-o altă lumină, vindecând prin speranţă şi adevăr o traumă îngrozitoare.

Premii: Berlin (Ursul de aur, Premiul Peace, Premiul Juriului Ecumenic), AFI, Bruxelles, Portland, Salonic

Cu capul înainte/Gegen die Wand 13.00

Germania / Turcia, 2004, 121’
dramă romantică

Scenariul şi regia: Fatih Akin
Cu: Birol Ünel, Siebel Kekilli, Catrin Striebeck, Güven Kirac

De la moartea iubitei sale soţii, un german de origine turcă, dependent de cocaină şi alcool, duce o viaţă mizerabilă strângând paharele într-un club de rock din Hamburg. Acceptă o căsătorie formală cu o fată care încercase să se sinucidă, ca să scape de presiunile unor părinţi tradiţionalişti, turci şi ei. După o vreme, între cei doi se înfiripă o dragoste complicată. Gelozia bărbatului intră în conflict cu dorinţa femeii de a-şi păstra independenţa.

Premii: Berlin (Ursul de aur şi FIPRESCI), Film+, Oslo, Nuremberg, Mexico City; Premiile Goya, Premiile Academiei Europene de Film, Premiile filmului German

Şah la rege/King's Game/Kongekabale 15.00

Danemarca, 2004, 107’, thriller
Film de gală la ediţia din Iaşi, 2006

Regia: Nicolaj Arcel
Scenariul: Nicolaj Arcel, Rasmus Heisterberg
Cu: Anders W. Berthelsen, Sřren Pilmark, Nastja Arcel, Nicolas Bro, Lars Mikkelsen, Ulf Pilgaard.

Un film despre libertatea presei şi despre dedesubturile nu întotdeauna foarte curate ale vieţii politice. Un ziarist începător descoperă şi investighează o „conspiraţie“ politică cu câteva saptamâni înainte de alegeri.

Premii: Bruxelles, Copenhaga, Robert, Zulu, Premiile Bodil

Le cas Furtwängler/Cazul Furtwängler/Taking Sides 17.00

Germania / Franţa / Marea Britanie / Austria, 2001, 108’
dramă
Film de gală la ediţia 2004


Regie: István Szabó
Scenariu: Ronald Harwood, după piesa lui de teatru “Taking Sides”
Cu: Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Moritz Bleibtreu, Brigit Minichmayr

Filmul este inspirat de un eveniment real din viaţa lui Wilhelm Furtwängler, celebrul şi controversatul dirijor al Filarmonicii din Berlin în perioada nazistă. În 1946, în capitala pustiită de bombe, trupele aliate ocupă Berlinul şi decid să restabilească ordinea şi să valideze acuzaţiile de colaboraţionism. Ofiţerul american care conduce investigaţia consideră că Furtwängler este vinovat de a fi acceptat oferta unei cariere strălucite contra unor compromisuri. Însă dirijorul este susţinut de orchestră.

Premii: Mar del Plata, Valenciennes, Flaiano
Nominalizare: Premiile Academiei Europene de Film

Son frère/Fratele lui 19.00

Franţa, 2003, 95’
dramă

Regia: Patrice Chéreau
Scenariul: Patrice Chéreau, Anne-Louise Trividic, după romanul lui Phillipe Besson
Cu: Bruno Todeschini, Eric Caravaca, Nathalie Boutefeu, Robinsos Stevenin, Fred Ulysse

Relaţia tensionată dintre doi fraţi este reevaluată şi, până la urmă, transformată de boala unuia dintre ei. Thomas a decis să-şi întâmpine moartea – care se lasă aşteptată – în casa în care a copilărit, pe malul mării. Cei din preajmă, şi mai ales Luc, fratele său, confruntaţi cu problema morţii sale iminente, sunt puşi în dituaţia de a-şi reexamina propria existenţă, ceea ce, în mod neaşteptat, le schimbă cursul vieţii.

Premii: Berlin (Ursul de argint), Premiile Lumière

Caché / Secretul / Hidden 21.00

Franţa / Austria / Germania / Italia, 2005, 117’, dramă
Film de gală la ediţia 2006

Scenariul şi regia: Michael Haneke
Cu: Daniel Auteuil, Juliette Binoche, Lester Makedonsky, Maurice Benichou, Annie Girardot

O familie europeană mic-burgheză, care se consideră liberală şi tolerantă, îşi pierde cumpătul atunci când află că fiecare mişcare îi este filmată. Filmul propune o analiză a sentimentului de vinovăţie al europenilor datorat politicii colonialiste şi relaţiilor inter-rasiale.

Michael Haneke: „Aproape toate filmele mele analizează natura adevărului în cinema şi în presă. […] Eu spun întotdeauna că un film artistic conţine 24 de minciuni pe secundă; e posibil ca minciunile să fie spuse în slujba unui adevăr suprem, însă nu întotdeauna“.

Premii: Cannes (Cea mai bună regie, Premiul FIPRESCI, Premiul Juriului Ecumenic), Valladolid, Chicago, Premiile Academiei Europene de Film, Premiile Asociaţiei criticilor de film din Los Angeles

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Radu1711 pe 11 mai 2010 21:34
frumoasa colectie
jordan_scorpion2005 pe 14 mai 2010 19:03
interesant

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells