5 succese mari pentru 5 filme mici.

de Stefan Dobroiu în 11 Iun 2008
5 succese mari pentru 5 filme mici.

O premiera cum nu vezi decat o data la 3-4 ani a avut loc aseara la Cinema Studio. Este vorba despre proiectia unei serii de cinci scurtmetraje, unele dintre cele mai premiate si curtate de festivalurile din lumea intreaga. Publicul bucurestean a putut vedea pe marele ecran O zi buna de plaja (Bogdan Mustata, Ursul de Aur Berlin 2008), Valuri (Adrian Sitaru, Leopardul de Aur Locarno 2007), Alexandra (Radu Jude, filmul de deschidere al festivalului de scurtmetraj de la Clermont-Ferrand), Lectia de box (Alexandru Mavrodineanu, concurent al unei competitii online de scurtmetraje in cadrul festivalului de la Cannes) si Acasa (Paul Negoescu, castigatorul mai multor premii la festivaluri internationale). Dar la fel de interesanta precum vizionarea scurtmetrajelor (care se lanseaza simultan pe DVD si in circuitul de cinematografe), a fost discutia cu trei dintre regizorii calupului: Bogdan Mustata, Paul Negoescu si Alexandru Mavrodineanu au raspuns intrebarilor publicului, care a dorit sa stie cum si-au gasit acestia povestile, cum le-au regizat, cum a fost cu banii, cu actorii si asa mai departe.

Alexandru Mavrodineanu, a carui zi de nastere a fost chiar ieri, a provocat rasul in sala precizand ca s-a antrenat cateva luni intr-o sala de box inainte de scrierea scurtmetrajului sau. "De fapt ideea chiar de acolo mi-a venit, din timpul antrenamentelor". Lui, tatal din film, Victor (interpretat de Bogdan Dumitrache), care-si duce fiul la lectii de box pentru ca nu mai suporta sa-l vada venind acasa invinetit de derbedeii de la scoala, nu i se pare deloc un macho, ci un tip caruia ii place sa rezolve problemele. Despre modul sau de a scrie si regiza, Mavrodineanu a spus: "trebuie sa te indragostesti de personajele tale".

Bogdan Mustata a precizat si importanta echipei, iar de aici s-a ajuns repede la bani. Acasa, filmul lui Paul Negoescu, a reunit o echipa formata din prieteni care nu au fost platiti pentru munca lor. Nici actorii, Marian Ralea si Gabriel Spahiu, nu au primit un onorariu. Filmat in doar doua zile ("voiam sa folosim atmosfera data de beculetele de Sarbatori amplasate in Bucuresti si am aflat prea tarziu ca se vor stinge, asa ca am filmat repede-repede", a zis Negoescu), Acasa prezinta lipsa de entuziasm cu care este primit tatal unei familii plecat la munca in strainatate si reintors acasa pentru Sarbatori. "Filmele mele sunt, in general, despre mine: grijile mele, indoielile mele", a zis Negoescu, adaugand ca, daca se gandeste la cele sase scurtmetraje realizate pana acum, "acestea sunt, in principal, despre dragoste", chiar daca sentimentul este prezentat de fiecare data diferit.

Una dintre preocuparile publicului a fost faptul ca patru dintre cele cinci filme prezentate au ca punct central un copil. Un spectator a fost folosit cuvantul "reteta" pentru a denumi minimalismul care lui i se parea o strategie menita sa aduca premii in tara. "Filmele noastre sunt minimaliste numai ca mijloace", a raspuns Paul Negoescu, adaugand ca cele cinci titluri din grupajul prezentat "nu ar putea fi mai diferite din punct de vedere artistic".

Sub numele "5 succese mari pentru 5 filme mici", grupajul de 77 de minute va intra in circuitul comercial, atat in cinematografe cat si pe DVD. Premiera de la Cinema Studio este organizata de Institutul Cultural Roman, iar grupajul va putea fi vizionat in Bucuresti, incepand cu 13 iunie, la cinema Studio, Hollywood Multiplex (Mall Vitan), cinema Europa, iar in Cluj si Craiova, la Victoria, respectiv cinema Modern. DVD-ul cu cele cinci filme poate fi gasit in librariile Carturesti, Humanitas si Diverta.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells