21/21: Sansa vietii lui

de Stefan Dobroiu în 9 Mai 2008
21/21: Sansa vietii lui

S-a intamplat in realitate: prin anii ’90, un grup de studenti asiatici de la MIT (Massachussets Institute of Technology) aplica metoda numaratului cartilor la jocul de blackjack si castiga milioane si milioane de dolari in cazinourile din Las Vegas. Regizorul Robert Luketic lasa blondele si soacrele in pace (el a debutat cu Blonda de la drept si mai are si Soacra mea e o scorpie in CV) si se apleaca asupra acestei ofertante povesti "rupte" din viata.

Studentul Ben (Jim Sturgess) isi uimeste profesorul de statistica, pe Mickey Rosa (Kevin Spacey), cu inteligenta, prin urmare primeste o invitatie in cercul acestuia de… blackjack. Impreuna cu alti patru colegi, aproape la fel de buni ca si el, Ben calatoreste in fiecare week-end la Las Vegas, unde falimenteaza "casa" numarand cartile la blackjack. Nu are rost sa descriem metoda (ea e unul dintre putinele atu-uri ale filmului), cert este ca totul merge foarte bine pana cand apar probleme in grup, iar "consultantul de prevenire a pierderilor" (a se citi bataus cu pumnul lat) Cole Williams (Laurence Fishburne) isi da seama ca e ceva putred cu tinerelul acela care inghesuie jetoane in toate buzunarele.

In orice caz, premisa din 21 e trasnet: fiinta solitara care este prin excelenta studiosul student la MIT paraseste la sfarsitul saptamanii campusul tern si se scalda in stralucitoarele jocuri de lumini din Las Vegas, garnisindu-si in acelasi timp contul din banca. Cei cinci sunt eroi romantici prin excelenta: proveniti din medii fara resurse "jefuiesc" cu ajutorul mintii prodigioasele "case" ale cazinourilor, distrandu-se in acelasi timp in hoteluri opulente si restaurante scumpe. Vechiul motiv al lui David vs. Goliath, in care ingeniozitatea si indemanarea inving forta, gaseste in filmul lui Luketic o forma noua, dar, cu exceptia "confruntarii finale", lui 21 ii cam lipseste suflul.

Printre actori se numara doua dintre cele mai tinere sperante ale Hollywoodului: Jim Sturgess (al carui Across the Universe se va lansa in curand pe DVD) si Kate Bosworth, ultima Lois Lane. Intru vrajirea spectatorului, scenaristii aprind bruste scantei intre cei doi, dar acestea se sting repede, asa ca relatia cea mai interesanta ramane cea dintre vedeta Ben si Mickey, profesorul "respectabil" care pune un ban deoparte cu ajutorul genialilor sai studenti. Din pacate, Kevin Spacey alege sa interpreteze foarte plat rolului lui Mickey Rosa, ceea ce arata ca actorul prefera sa se concentreze pe functia sa de director artistic al teatrului Old Vic din Londra. Laurence Fishburne este extrem de corect in rolul durului Williams, dar n-ai cum sa nu regreti schematismul personajului: dinozaur al vechii organizari a cazinourilor, Williams tine mortis sa arate ca flerul unei gorile versate e mai eficient decat modernele softuri de protectie. Si intre timp tipul obtine si niscaiva bani de pensie...

Luketic nu scapa nici in acest film de puseurile moralizatoare, asa ca fiecare personaj trebuie sa-si invete lectia pana la finalul consistent copiat din alte filme, care iese in evidenta mai mult prin faptul ca vine cu vreo jumatate de ora prea tarziu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells