Articole The Pineapple Express

(2008)

Pineapple Express: O afacere riscantă

Despre producție

„Pineapple Express foloseste comedia pentru a dovedi ca atunci cand esti drogat nu dai decat de belele,” spune Judd Apatow, producatorul noii comedii de actiune. „ Viata celor doi este un talmes-balmes care nu duce nicaieri, dar faptul ca sunt amenintati cu moartea ii va face sa-si schimbe stilul de viatã. Dorinta mea este ca filmele pe care le producem sa fie hazlii si totodata pline de intelepciune. Vreau de asemenea sa ma simt impacat cu ideile pe care le promovam.”

Desi filmul trebuia sa fie amuzant, realizatorii erau constienti ca personajele trebuia sa treaca prin adevarate pericole pentru a declansa actiunea care alimenteaza intriga filmului. „Daca nu esti convins ca oamenii astia sunt in pericol de moarte, nu vei crede nici ca ei se vor schimba vreodata”, spune Apatow. „Asa ca ne-am inspirat din alte comedii de actiune care ne-au placut – Midnight Run, Pulp Fiction – unde personajele erau supuse aceleiasi amenintari sau violente extreme, pentru a demonstra ca sunt in belea pana peste cap.”

Ideea filmului astepta de mult intr-unul din sertarele lui Apatow. Dupa cum spune el, „Acum multi ani ma gandeam ‚Cum ar arata un film in care personajele principale sunt drogate?’ Mi s-a parut o idee teribil de amuzanta, desi la ora aceea eram chiar treaz.”

Apatow a pus pe hartie ideea filmului impreuna cu Seth Rogen si cu partenerul acestuia, Evan Goldberg, dupa care Rogen si Goldberg au scris scenariul. La momentul respectiv, echipa scrisese deja Superbad, iar Rogen realizase deja scenariile catorva episoade din serialul stralucit, dar din pacate abandonat, al lui Apatow, „Undeclared”. „ La vremea respectiva incercam sa realizez Superbad , dar ma poticneam la fiecare pas,” spune Apatow. „Asa ca le-am spus lui Seth si lui Evan ca ar trebui sa icerce sa scrie ceva mai comercial. Privind acum in urma, ma intreb daca asta era cea mai comerciala idee pe care as fi putut sa le-o sugerez, dar asta mi-a venit atunci.”

Echipa de scenaristi a fost incitata de ideea de a scrie un film de actiune si de a explora o comedie bazata pe situatia in care sunt puse personajele. „Esentialul era sa cream niste tipi atat de prosti si de rataciti incat sa fie nevoie de o amenintare cu moartea pentru ca ei sa-si dea seama ca trebuie sa-si adune mintile,” spune Rogen.

In felul acesta s-au nascut Dale si Saul. „Prietenia lor ciudata si nepotrivita sta la baza filmului”, spune producatorul Shauna Robertson. „Cand vezi cum prietenia lor trece prin foc si para – la modul propriu – atunci intelegi de ce cei doi dezvolta o relatie care e ceva mai mult decat relatia dintre un dealer si un cumparator.”

Bineinteles ca mai trebuia ceva pentru a completa filonul duios al filmului, iar acest lucru s-a obtinut datorita distributiei.

„Initial, rolul lui Saul era scris pentru mine,” afirma Rogen. „Am presupus ca eu va trebui sa-l joc pe haiosul drogat si ca vom gasi pe cineva mai dur care sa joace rolul lui Dale.”

In scena a intrat insa James Franco. Arhicunoscut acum pentru rolul sau din Spider-Man, Franco si-a capatat notorietatea jucand alaturi de Rogen in serialul de televiziune al lui Apatow „Freaks and Geeks”. Franco si Apatow s-au cunoscut la Festivalul de Film din Austin, unde Franco a prezentat o comedia neagra pe care o regizase, The Ape, invitandu-l pe Apatow sa-si dea cu parerea. Franco isi aduce aminte, „ lui Apatow chiar i-a placut, iar mai tarziu a exclamat, „Stii, chiar imi lipseste simpaticul Franco.”

Cand Apatow i-a trimis lui Franco scenariul pentru Pineapple Express, „ ei nu mi-au spus ce rol imi era destinat”, rememoreaza actorul, „credeam ca vor sa joc rolul lui Dale. Iar eu ma gandeam, „Doamne, ce mult imi place, dar de fapt, tare mi-as dori sa-l joc pe Saul”. Apoi mi-au spus ca vor sa-l interpretez pe Saul, asa ca pana la urma s-a nimerit de minune.”

„A fost extraordinar faptul cã Seth si James erau deja prieteni atunci cand ne-am hotarat sa incepem filmarile”, spune Robertson. „Impartasesc aceeasi lungime de unda, ceea ce-i face sã fie si mai comici impreuna. Fiecare este amuzat de celalalt, iar noi trebuia sa exploatam acest lucru.”

Odata stabiliti actorii principali, producatorii trebuia sa mai gaseasca un regizor. Dupa o colaborare de succes cu regizorul independent Greg Mottola, care a realizat hit-ul Superbad, realizatorii trebuia sa caute din nou un regizor din afara. Au gasit regizorul care le trebuia in persoana lui David Gordon Green, care era deja renumit pentru filmele independente, bazate pe personaje puternice, George Washington si All the Real Girls.

Apatow auzise ca Green vroia sa regizeze o comedie, iar regizorul avea acreditarile necesare pentru a parafa intelegerea. „Danny McBride, care e cel mai haios dintre toti, a sustinut ca David are simtul umorului. Mie imi plac filmele lui David, care e un regizor bun, iar daca Danny a apreciat ca are simtul umorului, atunci inseamna ca asta era omul care ne trebuia.”

Odata aflati pe platoul de filmare, actorii aveau sa descopere ca directiile regizorale ale lui Green constituie o experienta neobisnuita. „Cuvantul care defineste cel mai bine acest stil este diferit,” spune Rogen. „Printre indicatiile lui de platou se regasesc expresii ca: ‚Spune-o ca si cand ai avea cerumen in gura’, sau ‚interpreteaz-o ca si cand ai fi un marinar beat, in permisie’, sau ‚fa-o ca o calugarita frustrata’. El reuseste sa-ti arunce niste pase cu efect, te scoate din eul tau si te aduce in stare sa faci ceva ce nu ti-ar fi trecut niciodata prin minte”.

Realizatorii filmului au rotunjit distributia cu Danny McBride in rolul lui Red, Gary Cole in rolul traficantului de droguri Ted si Rosie Perez in rolul lui Carol, politista corupta, complice la crima lui Ted.

Mc Bride a jucat in filmele independente regizate de Green inainte de a se lansa el insusi in comedie odata cu The Foot Fist Way, o comedie independenta care si-a gasit fani in randul unora dintre cele mai mari nume ale comediei mondiale la Sundance Film Festival, în 2006. Filmul a fost difuzat în cinematografe la inceputul verii. Rogen a afirmat: „Danny este nemaipomenit de hazliu. Nu-l cunosteam pe vremea cand scriam scenariul, dar atunci cand l-am intalnit ne-am dat seama ca e ca si cand am fi scris rolul pentru el. Era ca si cand i-am fi spus „Trebuie sa interpretezi rolul lui Red daca se va face vreodata filmul Pineapple Express”.

„Red este un tip alunecos”, spune McBride despre cel care intermediaza relatia dintre traficantul Ted si dealerul local Saul. „E un ticalos. Dar el invata din toate cate i se întampla, pana cand isi da seama ca e mai important sa fii loial prietenilor, chiar daca asta inseamnã ca trebuie sa incasezi cateva gloante din partea lui Rosie Perez.”

In distributia filmului se mai remarca Amber Heard in rolul lui Angie, prietena lui Dale, Craig Robinson in rolul lui Matheson, Kevin Corrigan si Budlofsky in rolul celor doi pistolari ai lui Ted.

Motor
Film - The Pineapple Express

The Pineapple Express

(2008)
Pineapple Express: O afacere riscantă
7.0 664 voturi 33 păreri
jinglebells