« Înapoi la pagina festivalului

Le Havre, premiat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film

de Gloria Sauciuc in 22 Mai 2011
Le Havre, premiat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film

Le Havre, de Aki Kaurismaki, The Minister, al lui Pierre Schoeller, şi Take Shelter au fost premiate sâmbătă la Cannes de către Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (Fipresci).

De asemenea, tot sâmbătă, Juriul Ecumenic de la Cannes a decernat premiul cel mare italianului Paolo Sorrentino, pentru This Must Be the Place, în care joacă Sean Penn.

Premiile Fipresci merg, anual, la cele mai bune filme (în viziunea Criticii) din trei secţiuni - Compeţie, Un Certain Regard şi Semaine de la Critique sau Quinzaine des Réalisateurs.

Kaurismaki, prezent în competiţia principală cu Le Havre, este la apogeul stilului său comic, cu o povestioară în care personajul actorului său favorit, Andre Wilms, ia sub aripa lui un băiat african imigrant.

Pe de altă parte, subiectul filmului premiat de Juriul Ecumenic se învârte în jurul lui Cheyenne, fost star rock (Sean Penn), acum blazat şi în pragul pensiei, porneşte într-o călătorie pentru a-l descoperi pe cel care, cândva, i-a persecutat tatăl. Aflând că tatăl său e pe moarte, Cheyenne merge la New York cu speranţa de a se împăca cu tatăl, doar pentru a afla că acesta tocmai a murit. După 30 de ani în care nu şi-au vorbit, numai în moarte Cheyenne află adevărata dimensiune a dramei trăite de tatăl său la Auschwitz, pe atunci din vina ofiţerului SS Alois Muller- şi asta e ceva care merită răzbunat. Aşa începe o călătorie revelatorie de-a lungul Americii pentru a căuta vinovatul: o călătorie, însă, a reconcilierii şi a autodescoperirii. Atunci când îl găseşte pe Muller, întrebarea e dacă Cheyenne caută cu adevărat mântuirea. 

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 22 mai 2011 19:36
Interesant.As vrea sa-l vad.
alex_il_fenomeno pe 23 mai 2011 18:49
cred ca este un film care merita ! sper sa il vizionez pe viitor !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells