« Înapoi la pagina festivalului

The Tree of Life ia Palme d'Or-ul!

de Gloria Sauciuc in 22 Mai 2011
The Tree of Life ia Palme d'Or-ul!

Deşi Le Havre a fost favoritul criticilor de film, The Tree of Life, de Terrence Malick, primeşte Palme d'Or-ul duminică seara, din partea unui Juriu preponderent american, condus de Robert De Niro. Absenţa echipei Le Havre de pe covorul roşu cannez a fost primul avertisment că palmaresul nu va arăta pe gustul presei de film. The Tree of Life a fost fluierat la proiecţie de unii dintre jurnaliştii din sala de 2300 de locuri a Grand Théâtre Lumière, iar alţii încercau să-i oprească pe contestatari cu câte un "ssst", parcă pentru a nu rupe vraja filmului, dar şi cu o stare panicată - ca în faţa unui act de pângărire. The Tree of Life renunţă la naraţiunea clasică, pentru a face cronica unor emoţii exclusiv din imagini, şi mesaje transmise prin voice over.  Senzaţia pe care ţi-o dă The Tree of Life este cea a unei plutiri, e aproape o experienţă transcendentală, cu fluturi care ţi se aşează pe mână, planete gravitând în armonie, păduri virgine, citate din biblie despre compasiune, umilinţă, dragoste. Abordarea lui Malick e filozofică, filmul e aproape un poem în imagini, iar ceea ce i s-a întâmplat familiei din film nu ar fi putut să ne răscolească la fel de mult dacă The Tree of Life ar fi  avut o structură clasică.

Premiul Juriului merge către Polisse, în vena filmelor care l-au consacrat pe De Niro. Maïwenn Le Bosco a avut cel mai emoţïonat discurs, dacă nu cel mai penibil, pentru că a ţinut să vorbească mult, deşi nu-şi putea regla respiraţia, a gâfâit tot discursul, apoi a chemat pe scenă toţi membrii echipei pentru o poză de grup.  Cel mai bun scenariu este cel scris de Joseph Cedar - Footnote, iar Cea mai bună actriţă este Kirsten Dunst pentru Melancholia. Deşi favorita pentru premiul de interpretare era Tilda Swinton, se pare că s-a dorit un act reparatoriu pentru gestul extrem faţă de Lars von Trier. Cel mai bun regizor a fost numit Nicolas Winding Refn, pentru Drive, cu Ryan Gosling în rol principal. Winding Refn face un film cu urmăriri de maşini în care insuşi spectatorul se simte la volan. Cel mai bun actor, Jean Dujardin, protagonistul din The Artist.

Grand Prix/Marele Premiu: ex-aequo pentru Le gamin au velo al fraţilor Dardenne şi Once Upon a Time in Anatolia, de Nuri Bilge Ceylan.

Caméra d'Or: Las acacias, de Pablo Giorgelli (din secţiunea Semaine de la Critique). Palme d’Or pentru Scurtmetraj: Cross, de Maryna Vroda. Premiul juriului pentru Scurtmetraj: Badpakje 46, de Wannes Destoop.

Iată filmul evenimentelor, după ora României
7.54pm: Palme d'Or merge la The Tree of Life!

7.53pm: Palme d'Or, prezentat în franceză de Jane Fonda!
 
7.52pm: Thomas Doret, protagonistul de 12 ani din filmul fraţilor Dardennes primeşte aplauze din sală.

7.48pm: Grand Prix este prezentat de Emir Kusturica. Merge către Fraţii Dardennes pentru Le gamin au velo şi Once Upon a Time in Anatolia, de Nuri Bilge Ceylan.

7.44pm: Cel mai bun actor, prezentat de Catherine Deneuve, este Jean Durjardin, protagonistul din The Artist. Acesta a fost cel mai popular film al festivalului. Actriţa Catherine Deneuve a spune că "Oscar Wilde declara că nu există actori; ci doar actriţe. Sunt fericită să decernez premiul pentru interpretare masculină în seara aceasta". Iar Jean Durjardin, protagonistul din The Artist, a spus: "Mulţumesc! Trebuie să împart premiul cu Bérénice Bejo, partenera mea. Mulţumesc Berenice pentru privirile tale binevoitoare şi pentru generozitatea ta. Mulţumesc lui Bim Schiffman pentru lumini - bine păzit, bine luminat! Mulţumesc lui Thomas Longman, ultimul nabab şi vreau să-i mulţumesc lui Michou, Michel Haznavicius, e al treilea film pe care îl facem împreună, eşti de un talent nebun şi sper să mai fac şi alte filme cu tine, pentru că deocamdată mi-ai dat roluri de copil (râde). Acum să mai şi tac pentru că, se pare, asta îmi iese cel mai bine. Şi mai ales soţiei mele, pe care o iubesc şi o sărut.

7.41pm: Cel mai bun regizor: Nicolas Winding Refn! "Mulţumesc, e o onoare imensă de a primi acest premiu. Trebuie să-i mulţumesc lui Thierry că a acceptat filmul în competiţie, juriului bineînţeles, pentru bunul său gust, îi mulţumesc lui Emanuelle care a crezut mereu în mine, îi mulţumesc lui Michel care mi-a asigurat banii oligarhilor ruşi, lui Gaspar Noé care m-a ajutat cu cascadoriile auto, mamei mele care de când m-am născut m-a considerat un geniu, orice aş fi făcut, apoi lui Ryan Gosling care mi-a dat ocazia să fac acest film. De ce? Pentru că a dorit să facă acest film cu mine. Şi apoi, ultima dar nu cea din urmă, soţiei mele, cu care am cincisprezece ani împreună, copiilor mei, fără voi nu aş fi în viaţă! Mulţumesc!

7.37pm: Cea mai bună actriţă - Kirsten Dunst, pentru Melancholia! Premiul pentru interpretare feminină a fost decernat de către actorul venezuelean Edgar Ramirez: Kirsten Dunst cu Melancholia."Ce mai săptămână! Mulţumesc aşa de mult juriului, mulţumesc Festivalului că a păstrat filmul nostru în competiţie, îi mulţumesc lui Lars că m-a lăsat să fiu atât de liberă în film, mulţumesc aşa de mult, e un moment atât de important pentru mine!", a spus actriţa.

7.34pm: Scenaristul anului: Joseph Cedar pentru Footnote. Premiul pentru scenariu a fost decernat de actriţa americană Rosario
Dawson."E o onoare pentru mine să primesc acest premiu în numele lui Joseph care este în drum spre Tel Aviv. Aş dori să mulţumesc juriului care ne-a desemnat câştigători, apoi lui Don King de la Kino International, care a crezut mereu în filmele lui Joseph. Mulţumesc lui Thierry Fremaux, Gilles Jacobi, tuturor celor care au lucrat la film. Le mai mulţumesc celor de la Western Film, distribuitorul nostru francez, pentru susţinerea lor. În numele lui Joseph vă mulţumim pentru această onoare!

7.31pm: Maïwenn Le Besco se chinuie să respire ca să poată să-şi spună speech-ul.

7.28pm: Este anunţat premiul juriului. Polisse!

7.27pm: Franceza stâlcită a lui De Niro smulge câteva râsete indulgente.

7.24pm: Sala se ridică în picioare. De Niro vorbeşte în franceză. Publicul adoră asta! De Niro îi prezintă pe membrii juriului.

7.23pm: De Niro urcă pe scenă, pe un soundtrack de western spaghetti

7.18pm: Caméra d'Or pentru un film de debut se acordă producţiei Las Acacias.

7.12pm: Începe ceremonie. Melanie Laurent (Inglourious Basterds) este maîtresse des cérémoniess. Discursul ei este în franceză

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Anna-Maria pe 22 mai 2011 22:22
Ma bucur pentru The Tree of Life! Pare un film promitator! :D Si ma bucur si pentru Kristen Dunst pentru ca e o actrita buna si merita - cred eu, din cate am citit - acest premiu si sunt multumita ca nu s-a luat in considerare declaratiile lui Lars von Trier :D
Liviu- pe 22 mai 2011 22:51
La "filmul evenimentelor" a fost omis filmul lui Ceylan (Grand Prix), desi mai sus este prezent.
xerses pe 22 mai 2011 23:27
Excelent.Ma bucur pentru Tree of life si pentru Kirsten Dunst.
legiune pe 23 mai 2011 07:56
Slabute filme, nici unul nu ar fi meritat in mod normal dar cand ai asemenea prezente de o calitate indoielnica.
MariaMona pe 23 mai 2011 09:45
Nu am vazut filmele, dar nemtii spun ca The Tree of Life a fost huiduit de public la Cannes... Mi se pare ciudat.
Sorin87 pe 23 mai 2011 10:44
bravo a meritat
aur_11 pe 23 mai 2011 12:40
Dupa ce il voi vedea o sa am o parere pertinenta, sper.
Distributia este promitatoare. Il astept!

Bagio pe 23 mai 2011 13:09
mda,as vrea sa vad si eu The Tree of Life....dar de ce sunt prezentate evenimentele in ordine inversa?
alex2812 pe 23 mai 2011 14:28
un film foarte bun, dar ma mira ca oamenii au votat deja pe cinemagia de cateva luni desi n-au vazut filmul plus ca a rezultat o medie mai mica decat pe imdb, iar cea de pe metascore este uriasa (9,3) cea mai mare din cele acordate filmelor de anul acesta.
sabinalin pe 23 mai 2011 17:45
Era si timpul sa mai castige si americanii un "Palme d'Or". Am vazut un singur film de Terence Malick,anume "The thin red line", mi s-a parut excesiv de filosofic,astept cu interes sa-l vad si pe acesta. Din pacate Radu Mihaileanu si Catalin Mitulescu nu s-au ales cu premii dar,chiar si asa,imi doresc sa vad cat mai curand "Loverboy" si "La source des femmes"!
anca_luna pe 23 mai 2011 18:10
"@Bagio" pentru ca mergind crescendo s-a ajuns la filmul care a castigat si acesta e bine sa fie sus , in fruntea listei , ca e primul! :-))
alex_il_fenomeno pe 24 mai 2011 18:34
cred ca era de departe filmul cu cel mai rasunator nume !
StevieGG08 pe 24 mai 2011 22:57
Abia astept sa vad The Tree of Life...desi ar fi gresit sa judec inca de-acum cred ca se va numara printre cele mai notabile filme ale anului si va fi un candidat serios la Oscar

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells