Tema de vineri: Născuţi la comandă - Decreţeii 68’ şi 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

8 Mai 2009
Tema de vineri: Născuţi la comandă - Decreţeii 68’ şi 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile

În această seară, de la ora 21.30, Tema de vineri vă propune "Decretul 770 - 1 octombrie 1966". Ceauşescu dă decretul 770, prin care femeile mai tinere de 40 de ani şi care nu aveau afecţiuni fizice sau psihice foarte grave să nască minimum patru copii. La 25 decembrie 1988, limita de vârstă s-a ridicat la 45, iar numărul de copii, la cinci. Avortul era pedepsit cu închisoarea sau amendă penală.

În prima parte a emisiunii veţi putea urmări documentarul Născuţi la comandă – Decreţeii 68’, o co-producţie TVR/Westend Film & TV Produktion/ARTE/Subcultura Production/Periscope Production – 2005. Documentarul, regizat de Florin Iepan, prezintă efectele decretului 770/1966, prin care Ceauşeascu hotăra să sporească "producţia" de copii per familie, declanşând unul dintre cele mai odioase holocausturi ale istoriei: mutilarea ideii de maternitate.

De la ora 23.20, va fi prezentat filmul 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (România, 2007), regizat de Cristian Mungiu. România ultimilor ani ai regimului comunist. Otilia şi Găbiţă împart aceeaşi cameră dintr-un cămin studenţesc. Ele sunt colege la universitate. Otilia închiriază o cameră într-un hotel ieftin. Aici, ea şi Găbiţă se întâlnesc cu domnul Bebe, pentru că Găbiţa este însărcinată, iar avortul este ilegal! Cele două fete sunt înfricoşate, pentru că niciuna dintre ele n-a mai trecut printr-o astfel de experienţă.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Octavian Brânzei pe 8 mai 2009 17:47
"unul dintre cele mai odioase holocausturi ale istoriei: mutilarea ideii de maternitate."
Haida-de! Avortul a fost, într-o vreme, interzis şi în Franţa. Multă vreme, în multe ţări, a fost interzis avortul. De unde pînă unde interzicerea acestei crime numite avort este o "mutilare a ideii de maternitate"?!?!?!
Dacă acela a fost un "holocaust" atunci despre un milion de avorturi anual după 1990 ce putem spune că este - o repunere în drepturile-i fireşti a noţiuni de maternitate?!?!?!

albert iani pe 8 mai 2009 17:52
Decreteii?Nicoleta chiar nu are gusturi in materie de filme documentare.Poate ca nu ai trait in epoca aia,fato.E un documentar sfasietor.Eu il am pe dvd.Recunosc ca ma uit foarte rar la el pentru ca ma ingrozeste.De fapt cred ca asta isi doreste regizorul,si, sincer sa fiu,chiar reuseste.Daca sunteti slabi de inima,mai bine urmariti o comedie.
Albert Iani pe 2 iulie 2010 13:56
Acum chiar ca au inceput sa-mi placa dulciurile !
cold pe 18 august 2010 02:59
eu chiar m-am nascut ca urmare a decretului. cu cata ura doreau sa scape "mamicile" noastre de noi...."mami' a incercat sa avorteze dar nu a fost cum dorea ea. inaintea mea s-au dus pe lumea cealalta niste gemeni.
ce contraceptie cunosc si in ziua de azi cocoanele si domnii pe la noi ? tot avortul ....ce calendar , prezervativ , etc !...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells