Invincibila Michelle Yeoh

de Ştefan Dobroiu în 4 Aug 2012
Invincibila Michelle Yeoh

Dacă nu eşti fan înrăit al filmelor chinezeşti cu arte marţiale este posibil să fi auzit de ea doar în 1997, când apare în Tomorrow Never Dies, al doilea film cu Pierce Brosnan în rolul vajnicului agent James Bond. Publicul mondial face atunci cunoştinţă cu una dintre cele mai mari celebrităţi ale Chinei. Michelle Yeoh a avut nevoie de puţin timp pentru a urca sus în preferinţele spectatorilor: în 2008 este aleasă cea mai interesantă actriţă action din toate timpurile, în urma unui sondaj RottenTomatoes.

Chiar dacă este chinezoaică, Michelle Yeoh s-a născut de fapt în Malaezia şi a făcut cunoştinţă cu antrenamentele de mică. La fel ca Jackie Chan, care iniţial s-a pregătit pentru o carieră de acrobat la Academia de Teatru Chineză, Michelle Yeoh a ajuns la artele marţiale pe ocolite, începând de fapt antrenamentul în balet. Dansul părea să-i fie viitorul încă de la patru ani, când începe pregătirile, iar la 15 ani Yeoh se dedică şi mai mult disciplinei, mutându-se la Londra, unde studiază la Academia Regală de Dans. Poate că am fi văzut-o pe una dintre marile scene ale Europei şi nu pe marele ecran dacă o accidentare nu ar fi obligat-o să renunţe la carieră.

Ai putea crede că viteza, îndemânarea, echilibrul şi rezistenţa sunt principalele atuuri ale lui Michelle Yeoh, dar iată că în Asia este considerată şi o mare frumuseţe (de fapt a apărut şi pe lista People a celor mai frumoşi oameni din lume). În 1983, la doar 21 de ani, Yeoh devine Miss Malaezia şi ajunge să-şi reprezinte ţara la concursul Miss World, ţinut în acel an la Londra. Este evenimentul care o face faimoasă în Asia, iar următorul pas spre o carieră în showbiz îl face puţină vreme mai târziu, când apare într-o reclamă alături de Jackie Chan. Dickson Poon, directorul firmei de producţie D&B din Hong Kong, o remarcă pe Yeoh, iar cei doi vor începe o relaţie profesională, dublată şi de una personală: cei doi se căsătoresc în 1987 şi vor divorţa în 1992.

Din fericire pentru noi, divorţul a venit suficient de repede, pentru că în timpul mariajului Michelle Yeoh a preferat să fie o soţie exemplară şi a renunţat la carieră. Din 1992 devine tot mai cunoscută cu roluri precum cele din Police Story 3: Super Cop, The Heroic Trio, ambele în 1993, şi Tai Chi Master şi Wing Chun din 1994, ambele regizate de Yuen Woo-ping, unul dintre marile numele ale filmului de acţiune din Hong Kong şi cel care l-a transformat pe Jackie Chan într-un star mondial.

Cum spuneam, celebritatea mondială vine în 1997, când Yeoh, obişnuită să-şi realizeze singură cascadoriile, îl impresionează într-atât pe Pierce Brosnan, încât acesta o consideră un "James Bond feminin". Chiar dacă regizorul lui Tomorrow Never Dies, Roger Spottiswoode, nu a lăsat-o să-şi execute cascadoriile, de teamă ca actriţa principală nu i se rănească, Michelle Yeoh a apărut fără dublură în absolut toate secvenţele de luptă ale filmului, uimindu-şi colegii de pe platouri. Popularitatea ei a devenit atât de mare, încât fraţii Wachowski i-au propus un rol în ultimele două părţi ale seriei Matrix, ofertă pe care actriţa a trebuit să o refuze din cauza altor proiecte.

Dă din nou lovitura în 2000, când apare în extraordinarul succes de casă Tigru şi dragon. Realizat cu doar 17 milioane de dolari, filmul regizat de Ang Lee încasează 215 milioane de dolari în întreaga lume şi câştigă cinci Oscaruri (Cel mai bun film străin, de exemplu) după ce fusese nominalizat la zece categorii, inclusiv Cel mai bun film şi Cel mai bun regizor. Pentru rolul ei Michelle Yeoh primeşte o nominalizare pentru Cea mai bună actriţă într-un rol dramatic la premiile BAFTA.

Apare în Memoirs of a Geisha/Memoriile unei gheişe, apoi în Babylon A.D şi The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, ca să amintim numai titluri realizate în afara Chinei. Nu demult ai putut-o vedea în The Lady, filmul biografic al lui Luc Besson despre Aung San Suu Kyi, laureata premiului Nobel care a câştigat alegerile naţionale din Burma în 1990, dar a fost pusă sub arest la domiciliu de către conducătorii armatei.

Următorul ei film în limba engleză este Cooktales, o dramă a cărei acţiune are loc în culisele unui show de televiziune despre gătit, unul dintre participanţi trebuind să împace cele trei generaţii ale familiei sale.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legolas05 pe 4 august 2012 21:19
o actrita buna
legolas05 pe 4 august 2012 21:19
mi-a placut mult in filmul Mumia
xerses pe 4 august 2012 23:25
Foarte tare aceasta actrita.
spartacus pe 5 august 2012 20:26
Tot respectul !...
bloodthirst pe 8 august 2012 20:47
M-a impresionat in mod special in Tigru şi dragon si Sunshine,desigur si restul filmelor sunt superbe,actrita joaca impecabil!
alex_il_fenomeno pe 18 august 2012 13:08
am vazut-o in numeroase productii si se descurca remarcabil ! este Jackie Chan de sex feminin .
Gebeleizis pe 17 decembrie 2012 01:18
Una dintre cele mai expresive actrite in viata.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells