Hanna Schygulla, premiu la Berlin

de Ştefan Dobroiu în 3 Dec 2009
Hanna Schygulla, premiu la Berlin

Actriţa Hanna Schygulla şi regizorul Wolfgang Kohlhaase vor primi trofeul Ursul de Aur pentru întreaga carieră la următoarea ediţie a festivalului de la Berlin. La a 60-a aniversare a Berlinalei, festivalul va aduce un omagiu "celor doi artişti care au dat formă, în moduri diferite, cinematografului german postbelic", se precizează într-un comunicat.

Pe lângă festivităţile de premiere, care vor avea loc pe 17 şi 18 februarie 2010, festivalul organizează şi proiecţii cu cinci dintre cele mai reprezentative filme ale celor doi.

După ce şi-a început cariera la Münchner Action-Theater, Hanna Schygulla l-a cunoscut pe regizorul Rainer Werner Fassbinder în 1967, jucând în 20 dintre filmele acestuia până în 1980. În cadrul Omagiului Berlinalei va fi proiectat unul dintre primele filme ale lui Schygulla, Rio das Mortes, care surprinde cu un umor bizar spiritul utopic şi viziunea asupra vieţii ale generaţiei de la 1970. Filmele de mai târziu ale lui Fassbinder, cum ar fi Die Ehe der Maria Braun/Căsătoria Mariei Braun, pentru care actriţa a primit un Urs de Argint în 1979, sau Lili Marleen, care i-a adus reputaţia de "nouă Dietrich", mai ales în Statele Unite ale Americii, vor fi şi ele proiectate în cadrul Berlinalei. Considerată muza lui Fassbinder, a lucrat şi cu alţi regizori germani de renume, precum Reinhard Hauff, Volker Schlondorff, Margarethe von Trotta şi Wim Wenders, dar şi cu regizori străini, precum Jean-Luc Godard, Carlos Saura, Ettore Scola sau Andrzej Wajda. A câştigat premiul de interpretare la Cannes pentru Storia di Piera, după care a urmat o lungă pauză terminată recent cu apariţia actriţei în filme germane precum Auf der anderen Seite al lui Fatih Akin.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
marius93 pe 13 iulie 2010 10:09
Bravo !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells