Gheorghe Dinica – premiul pentru intreaga cariera la TIFF 2005

11 Mai 2005
Gheorghe Dinica – premiul pentru intreaga cariera la TIFF 2005
Anul acesta, in cadrul celei de-a 4-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), celebrului actor Gheorghe Dinica i se va acorda Premiul pentru intreaga cariera in cinematografie.
Gheorghe Dinica este unul dintre cei mai importanti actori romani. Cariera lui cinematografica, inceputa in anul 1964, cuprinde peste 60 de titluri de filme. Dinica a dat viata unor personaje de neuitat precum Paraipan in Revansa  si Un comisar acuza, Nae in De ce trag clopotele, Mitica? sau Pepe in Filantropica.  De-a lungul carierei sale, a colaborat cu regizori romani precum Lucian Pintilie (Dupa-amiaza unui tortionar), Dan Pita (Concurs, Filip cel Bun) sau Mircea Daneliuc (Patul conjugal).
Recent, Gheorghe Dinica a putut fi vazut in ultimul film semnat de Sergiu Nicolaescu Orient Express sau in Magnatul in regia lui Serban Marinescu.
Premiul ii va fi inmanat in cadrul Galei de Inchidere a Festivalului International de Film Transilvania, transmisa in direct de Televiziunea Romana, in data de 4 iunie, la Teatrul National din Cluj.
In cadrul Galei de Inchidere alte doua premii se vor indrepta catre cinematografia romana:  premiul pentru Cel mai bun film romanesc prezentat in cadrul Zilelor filmului romanesc (oferit de Europa FM) si premiul pentru Cel mai bun debut in filmul romanesc (oferit de Jolidon). Cele trei zile ale festivalului dedicate productiilor autohtone vor cuprinde titluri care vor fi prezentate in premiera la Cluj. Ryna, o co-productie Romania-Elvetia, in regia Ruxandrei Zenide este un astfel de exemplu. Publicul clujean va avea posibilitatea unei intalniri cu tanara generatie de regizori romani prin proiectarea unui calup de scurt-metraje din care face parte si filmul Canton in regia lui Constantin Popescu Jr. dupa un scenariu semnat de Cristian Mungiu.
Foto: Gheorghe Dinica in Filantropica (disponibil acum si pe DVD).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells