Fălci 1 și 2 se difuzează la AXN. 12 Lucruri care nu s-ar fi întâmplat niciodată fără Jaws

de Gloria Sauciuc în 31 Mai 2017
AXN difuzează sâmbătă, 3 iunie, de la ora 21:00, filmul Jaws/Fălci (1975) iar de la ora 23 - Jaws 2/Fălci 2 (1978)

În 1975, Steven Spielberg devenea un regizor-star, Hollywood-ul începea să vadă potenţialul lansărilor de filme vara, luau naştere filmele despre monştri marini, iar atitudinea generală vizavi de rechini începea să devină ostilă. Pe 3 iunie AXN difuzează Fălci 1 și 2, la peste patru decenii de la premieră.

Cu această ocazie, să aruncăm o privire asupra impactului filmelor Fălci 1 și 2:

20 iunie 1975. Aceasta a fost ziua în care Jaws a fost lansat în peste 450 de cinematografe din Statele Unite - una dintre cele mai ample premiere ale momentului - şi totul avea să se schimbe. Steven Spielberg devenea un regizor-star. Hollywood-ul începea să vadă potenţialul lansărilor de filme vara, luau naştere filmele despre monştri marini, iar atitudinea generală vizavi de rechini începea să devină ostilă.

1976: Verna Fields, cea care a semnat montajul filmului şi promovarea acestuia, ajunge vicepreşedinte pe partea de producţie la Universal, devenind una dintre primele femei care urcă la acest nivel în ierarhia studiourilor.

1978: Close Encounters of the Third Kind este nominalizat la opt secţiuni ale Oscarului. Un film cu buget mare, care aduce alături pe Spielberg şi pe Richard Dreyfuss, Close Encounters nu ar fi văzut lumina zilei dacă Jaws nu ar fi avut în prealabil succes.

1979: Alien (Ridley Scott) are premiera. Care este legătura? Atunci când scenariştii Dan O'Bannon şi Ronald Shusett căutau să îşi vândă povestea studiourilor, au găsit tagline-ul „Jaws în spaţiu”. Oare ar fi ajuns acolo fără Jaws?

1988: Discovery Channel transmite în premieră emisiunea Shark Week (Săptămâna Rechinilor). Scenaristul lui Jaws, Peter Benchley, devine gazda emisiunii.

1994: Bryan Singer, un regizor în plină lansare, îşi denumeşte propria companie de producţie Bad Hat Harry, după o replică din Jaws.

1996: Independence Day devine primul film cu un trailer lansat chiar în timpul campionatului Super Bowl de fotbal american din Statele UNite, urmărind precedentul creat de Jaws, ce folosise intens promovarea TV pentru a aduce publicul la premieră, o strategie ce a reuşit spectaculos şi care acum este un element cheie pentru o lansare de film.

1997: Are premiera Anaconda, cu un şarpe uriaş în loc de un rechin şi plasat pe Amazon în loc de apele Atlanticului. Filmul nu a fost un succes, însă nu ar fi existat deloc fără Jaws. Ambele filme au acelaşi director de imagine, pe Bill Butler.

2002: Drafthouse organizează o proiecţie a filmului Jaws pe lacul Travis, proiecţia având loc pe un ecran gonflabil în timp ce publicul stătea aşezat pe banchete gonflabile în apă. Pentru a creşte senzaţiile tari, organizatorul pusese scafandri să înoate şi să apuce cu mâinile pe spectatori în momentele cheie.

2010: Piranha 3D, un remake după replica la Jaws din 1978, îl are ca regizor pe Alexandre Aja. În film apare un cameo al lui Richard Dreyfuss care îşi parodiază propriul personaj din Jaws.

2012: Pe Channel 4 din Marea Britanie este difuzat Jaws: The Great White Myth, un documentar de 47 de minute despre efectele filmului asupra lumii reale.

2014: Un studiu în Australian Journal of Political Science trage concluzia că politicile guvernamentale vizavi de rechini - datorită cărora numeroase exemplare au fost exterminate - au fost datorate nu atât ştiinţei şi probelor concrete cât miturilor perpetuate de filmul Jaws.

Exploreaza subiecte similare:

Jaws, dosar: vara AXN, Steven Spielberg, Alien, Close Encounters of the Third Kind, Peter Benchley, Independence Day, Bryan Singer, Dan O'Bannon, Ronald Shusett, Jaws 2

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells