De la TIFF în toată ţara

Află ce filme din selecţia TIFF ajung pe marile ecrane

Festivalul Transilvania va proiecta la Cluj-Napoca, între 30 mai şi 8 iunie, 200 dintre cele mai premiate, lăudate, hulite, incomode, şocante şi discutate filme lansate în ultimul an (sau, dacă vorbim de proiecţiile omagiale, mai vechi). Sunt mulţi cinefili care nu pot veni la Cluj, aşa că iată câteva dintre cele mai interesante filme care vor fi lansate şi pe marile ecrane, în afara festivalului.

Înainte de a comenta filmele alese de distribuitorii români, iată că festivalul are şi o versiune scurtă la Bucureşti, unde va proiecta, între 10 şi 19 iunie, aproximativ 50 dintre titlurile ediţiei cu numărul 13. Îmbucurător este faptul că TOATE titlurile din competiţie au fost incluse în ediţia bucureşteană (de ce ne bucurăm, afli AICI http://www.cinemagia.ro/stiri/totul-despre-competitia-tiff-2014-25790/). În curând vom anunţa programul retrospectivei, iar despre titluri poţi afla mai multe AICI http://www.cinemagia.ro/stiri/tiff-2014-ajunge-la-bucuresti-25798/.

Probabil că Nuntă în ofsaid/La gran familia española se va afla foarte sus, dacă nu pe primul loc, în topul popularităţii la TIFF. Filmul specialistului spaniol în dramedie de familie, va fi distribuit pe marile ecrane din România cândva în a doua jumătate a anului. Suntem siguri că publicul va aprecia aplombul aceste comedii despre trăzniţii membri ai unei familii spaniole, fiecare având parte de provocări personale din cauza marelui eveniment care îi reuneşte pe toţi: nunta celui mai mic dintre cei cinci fraţi. Faptul că nunta are loc exact în ziua când echipa de fotbal a Spaniei joacă finala Campionatului mondial în Africa de Sud complică şi mai mult lucrurile.

Foarte bine primit la Berlin, În ordinea dispariţiei, o producţie norvegiană în regia lui Hans Petter Moland, îl face pe Stellan Skarsgård să revină pe meleagurile natale după multe apariţii în filme americane. El îl interpretează pe Nils, un bărbat care află că fiul i-a murit din cauza unei supradoze de droguri. Bănuind că adevărul este altul şi că fiul i-a fost asasinat, Nils face prăpăd în jur în încercarea de a afla ce s-a întâmplat. Faptul că filmul a fost inclus la TIFF în secţiunea "Ochi pentru ochi" nu este deloc întâmplătoare!

Walesa/Walesa. Man of Hope spune una dintre cele mai interesante poveşti politice ale ultimelor decenii. Totul începe în 1970, când eroul titular, un simplu electrician pe şantierele navale din Gdansk, participă la un protest al muncitorilor înnăbuşit sângeros de autorităţile comuniste. Este doar începutul carierei politice a lui Walesa, cel care a ajuns între timp preşedinte al Poloniei şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace. Regizat de maestrul cinema-ului polonez Andrzej Wajda, filmul se lansează pe ecrane chiar vineri.

Copiii preotului a bătut recorduri în box office-ul croat şi are o premisă cel puţin interesantă: un preot de sat de pe ţărmul Croaţiei are o idee inedită pentru a "ajuta" natalitatea în drastică scădere din parohie. Joaca sa cu prezervativele şi anticoncepţionalele va avea efect destul de rapid, dar ce se va face el când sătenii îşi vor da seama de stratagemă?

Ida, filmul multi-premiat al lui Pawel Pawlikowski, despre o tânără orfană care vrea să devină călugăriţă, dar află că provine dintr-o familie evreiască şi încearcă să-şi descopere trecutul, va fi adus şi el pe ecrane, ca şi Patimile Mariei/Stations of the Cross/Kreuzweg, Câştigător al Ursului de Argint pentru Cel mai bun scenariu anul acesta la Berlinală. Filmul descrie experienţele unei adolescente de 14 ani, Maria, ce provine dintr-o familie foarte religioasă.

Pe listă mai sunt producţia norvegiană Pionier, despre un scufundător la mare adâncime angajat în proiectul de construire al unei conducte ce ar trebui să extragă ţiţei din adâncurile Mării Nordului, documentarul Alphabet, care porneşte de la premisa ca marile probleme ale societăţii din ziua de azi sunt efectul direct al educaţiei primite în şcolile, liceele şi universităţile lumii, Sfântul GRA, primul documentar din istorie laureat al Leului de Aur la Veneţia, Bărbaţi mişto/The Stag, un super-hit comic din Irlanda (foto), şi comedia politică italiană Trăiască libertatea!/Viva la libertà.

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AnalyticVision pe 30 mai 2014 10:02
Mai multe filme romanesti valoroase ruleaza la Transilvania International Film Festival.
Unele dintre ele au participat la festivaluri internationale si/sau au starnit aclamarea criticilor, altele sunt prezentate in premiera mondiala. Unele dintre ele pot fi vazute doar la Cluj, altele vor rula si in cadrul caravanei TIFF in alte orase din tara (Bucuresti, Sibiu s.a). Am alcatuit o lista de 8 filme noi care consider ca s-ar putea sa va intereseze care merita urmarite saptamana aceasta si in viitorul apropiat.
Va recomand sa vedeti aceste filme si sa impartasiti impresiile voastre critice despre acestea prin comentarii:
http://discerne.wordpress.com/2014/05/30/filme-romanesti-din-2014-in-iunie-la-tiff-selectia-de-stefan-alexandrescu-selectia-de-stefan-alexandrescu-seria-film-romanesc-partea-a-4-a/

Acest articol face parte dintr-o serie ampla de articole inceputa pe Discerne despre starea cinematografiei romanesti in 2013-2015 pe care va invit sa o urmariti in continuare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells