Alex Budovsky, primul invitat Anim'est, duminică la Bucureşti

9 Oct 2010
Alex Budovsky, primul  invitat Anim'est, duminică la Bucureşti

Duminică, 10 octombrie, în a treia zi de Anim'est, invitatul special al acestei ediţii, animatorul independent american Alex Budovsky, soseşte la Cinema Patria de la ora 20:30, în cadrul prezentării Animatorii Independenţi din New York, pentru a-şi proiecta filmele de animaţie revoluţionare, premiate la Sundance, Annecy şi Premiile Televiziunii Britanice, producţiile de succes realizate pentru HBO. Budovsky îşi va prezenta cele mai bune clipuri publicitare, videoclipuri şi scurtmetraje şi va vorbi despre scena independentă de animaţie din Statele Unite. Unul dintre cei mai activi membri ai cunoscutei comunităţi de animatori independenţi din New York, alături de realizatori cunoscuţi publicului bucureştean de la ediţiile precedente ale festivalului, precum John R. Dilworth sau Bill Plympton. Filme realizate de Budovsky, dar şi de invitaţii speciali ai festivalului din anii trecuţi, vor face parte şi din cele două programe de neratat pentru împătimiţii filmului de animaţie, dedicate celor mai bune scurtmetraje produse de unul dintre cele mai importante grupuri de animatori independenţi din lume: Avoid Eye Contact, programate în două calupuri, programate de la ora 18:30, respectiv 22:30, de asemenea la Cinema Patria.

Secţiunea Ţară Invitată, dedicată în acest an Ungariei, aduce duminică, 10 octombrie, la Cinema Union, începând cu ora 18:00, o proiecţie specială, cu un film extrem de îndrăgit de publicul Anim'est, care va avea ocazia să stea de vorbă cu producătorul filmului, Erik Novak: Districtul (Gaşca de cartier)/The District (r. Áron Gauder, 2005), filmul maghiar premiat cu Trofeul Festivalului de la Annecy în 2005 şi Premiul pentru cel mai bun film de animaţie la Festivalul de la Sitges. O poveste a zilelor noastre, cu copii de cartier din Budapesta anilor 2000, crescuţi în mijlocul rivalităţii permanente dintre familiile de ţigani, unguri, arabi şi chinezi, avându-l în prim plan pe Ricsie, mezinul familiei Lakatos, încearcă să găsească o soluţie de împăcare cu familia Csorba şi mai ales cu simpatica lor fiică, Julika. Alte două proiecţii dedicate filmelor de arhivă din secţiunea Ţară Invitată au loc în cea de-a treia zi a festivalului la Cinema Union: de la ora 12:00, un titlu de lung metraj extrem de rar, aparţinând istoriei filmului maghiar, foarte apreciat de cunoscătorii animaţiei, Fiul calului alb/Son of the White Mare (r. Marcell Jankovics, Ungaria, 1981), o adaptare a unei poveşti populare maghiare; iar de la ora 14:00 – o antologie a celor mai importante scurtmetraje de animaţie maghiare ale tuturor timpurilor, grupate într-o program special.

Proiecţiile Minimest – secţiunea specială dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 4 şi 14 ani – continuă duminică, 10 octombrie, cu un lungmetraj eveniment, care nu mai are nevoie de nicio prezentare: Up/Deasupra tuturor, câştigătorul a două Premii Oscar, care deschide cea de-a treia zi de proiecţii la Cinema Patria, începând cu ora 10:30. Cel de-al doilea program de scurtmetraje dedicate copiilor continuă programul Minimest, de la 12:30: 9 filme din Rusia, Belgia, Africa de Sud, Brazilia, Georgia, Danemarca şi Marea Britanie îi vor distra pe cei mici şi cei mari, deopotrivă, în prezenţa celor trei membri ai Juriului Minimest, cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani: Runa Andreea Vasile, Denisa Traian, Catinca Matei, cei trei membri ai juriului care vor alege un câştigător al Premiului Special Minimest dintre filmele cuprinse in programele de scurtmetraj ale secţiunii. La fel ca în prima zi de proiecţii Minimest, cei mici vor fi întâmpinaţi de o atmosferă de poveste, creată de activităţile interactive şi prezentările pregătite de BluParty, precum şi a standului de cărţi Teora şi a revistelor potrivite vârstei lor, care vor pune stăpânire pe foaierul Cinema Patria în prima jumătate a zilei.  

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est se desfăşoară în perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala şi Cinema Union din Bucureşti, şi va fi urmată de un follow-up la Cinema Victoria din Cluj-Napoca, în perioada 22-24 octombrie 2010. Anim'est este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ogilvy.
Partener principal: Groupama

Taguri:  festival, animest

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells