Articole Machete

(2010)

Macete

Interviuri

Danny Trejo - Interviu de Joaquin Avellan

Întrebare: Ce rol jucați în Macete și cum l-ați caracteriza?

Danny Trejo: Joc rolul unui tip pe care îl cheamă Macete. Este un fost agent federal din Mexic, ale cărui soție și fiică au fost ucise de Torrez, interpretat de Steven Seagal. Macete vine dincoace de graniță și este implicat în misiunea de a ucide un senator, intrepretat de Robert de Niro. Mai mult nu vă spun, pentru că trebuie să mergeți să vedeți filmul. Cred că Macete este un om mânat de setea de răzbunare, care, înrăit de moartea familiei sale devine de nestăpânit.

Î: Lucrați din nou cu Robert Rodriguez la un film care s-a născut dintr-un trailer fals făcut ca o glumă pentru Grindhouse. V-ați imaginat vreodată că acest trailer va genera un asemena cult și va deveni un film e lung metraj de sine stătător?

DT: De fapt, Robert Rodriguez mi-a vorbit despre Macete încă de când lucram la Desperado. Vreau să spun că avea ideea de foarte mult timp. Mi-a spus atunci că sunt perfect pentru acest personaj care se luptă cu macetele. M-a pus să merg ca un dur, ca și cum aș fi fost în pielea personajului, dar fără să știu atunci că Robert mă pregătea pentru acest rol.

Î: Ce credeți că diferențiază Macete de alte filme de acțiune?

DT: Macete este un film despre un om care nu trece prin ziduri, nu vede prin metal, e doar un om. Iar eu am marele noroc să joc rolul principal. Dacă vreți acțiune non-stop, veniți să vedeți Macete. Aici nu aveți împușcături și urmăriri și explozii care sunt doar de umplutură, și aveți și o poveste foarte bine închegată, care te ține cu sufletul la gură. Nu e genul acela de film în care ai momente în care îți zici: “ Ia să mă duc să-mi iau eu niște floricele sau un suc...”, ci e un film la care e bine să vii cu floricele și cu sucul de la început, pentru că apoi n-o să mai vrei să te ridici de pe scaun până la final. Și mai e ceva special și foarte personal pentru mine: joc alături de fiica mea, Danielle, și de fiul meu, Gilbert.

Î: Sunteți un fan al fanilor dvs.! Cum credeți că va fi primit acest Macete, după experiența pe care ați avut-o ca Unchiul Macete în Spy Kids?

DT: Așa e, îmi iubesc fanii! Iar Spy Kids este vizionat în continuare de copii care nici nu se născuseră când s-a filmat, dar și de părinții lor care pe atunci erau copii. În Macete o să descopere cu toții cu ce se ocupă, de fapt, unchiul Macete! E ca în viață, când unele familii au câte un unchi pe care toți copiii îl adoră, dar despre care nimeni nu știe, de fapt, cu ce se ocupă în realitate!

Robert DeNiro - Interviu de Rose McGowen și Joaquin Avellan

Întrebare: Povestiți-ne cum au decurs pentru dumneavoastră filmările la Macete.

Robert DeNiro: Robert Rodriguez lucrează într-un ritm foarte rapid și asta e bine, îmi place. Eu sunt obișnuit să lucrez mult mai lent, iar aici n-a trebuit să-mi mai fac multe griji. Îmi făceam treaba și, gata, asta era tot! E bine! Iar rolul meu, al senatorului, a fost foarte distractiv de jucat. Nu a trebuit să ma iau cu adevărat în serios, ci mi-a permis libertatea de a mă distra în timp ce jucam.

Î: Senatorul pe care îl interpretați schimbă jocul, dar descoperă că ceilalți din jurul lui nu s-au schimbat, așa că are parte de un final ironic. Credeți că e un personaj inspirat din realitate? Îl regăsim în carne și oase printre noi, sau e doar un mit american?

RDN: E un pic dintr-una, un pic din cealaltă. Pot să spun că este și un mit american, are o doză de cinism, se distrează schimbându-și poziția, și se știe că e ceva tipic oricărui politician.

Joaquin: Cum a fost să filmați în Texas? Știu că n-ați mai filmat niciodată acolo.

RDN: A fost grozav! Îmi place cum aranjează Robert totul. Totul a fost nemaipomenit aici, și lucrul cu ecranul verde, costurile de aici, și stilul unic al lui Robert, care vine din felul său special de a gândi.

Michelle Rodriguez - Interviu de Joaquin Avellan

Întrebare: Ce rol joci în Macete și cum ți-ai caracteriza personajul?

Michelle Rodriguez: Sunt Luz. Luz e o tipă foarte interesantă. E ușor misterioasă, îi pasă de oameni, și are o aversiune reală față de de nedreptăți. Îi fierbe sângele când vede o nedreptate, și aici mă regăsesc și eu foarte ușor!

Î: Cum ai aflat de proiect? Văzuseși trailerul fals din Grindhouse?

MR: Am primit un telefon. Robert voia să ia legătura cu mine, așa că am vorbit cu el, mi-a prezentat proiectul, apoi parcă am fost aruncată cu paisprezece ani în urmă. Am început să mă interesez un pic și l-am descoperit pe Danny Trejo ca “unchiul Macete” în Spy Kids, apoi am văzut trailerul fals, și m-am entuziasmat foarte mult pentru că e foarte rar să vezi ceva din cultura latină transpus în cultura americană. În același timp mi-a plăcut modul în care era abordată această relație – dacă o iei prea în serios, riști să creezi controverse, însă în Macete se glumește mult și asta e foarte sănătos.

Q: Macete are o distribuție extraordinară. Cum a fost să lucrezi cu Steven Seagal, Danny Trejo, Robert De Niro?

MR: Extraordinar! Am crescut uitându-mă la filme cu Steven Seagal, iar acum nu-mi venea să cred că sunt pe același platou de filmare cu el. Iar pe Danny îl văzusem în Blood In Blood Out, și mă impresionase. Iar Robert De Niro, ce să spun altceva decât că mi-am petrecut mult timp în fața oglinzii cu replica lui din Taxi Driver: “Are you talking to me?” Sunt fan al filmelor de acțiune de când mă știu, și este incredibil că am ajuns să fac filme cu acești oameni care sunt eroii mei din filmele mele preferate.

Q: Macete e un film de acțiune încărcat cu scene fantastice. Dacă ar fi să alegi o scenă preferată, care ar fi aceea?

MR: Să mă legăn pe intestine? Hai, că e super cool! Trebuie să recunoști că e ceva foarte tare să imaginezi o scenă ca asta fără să apelezi la dorguri!

Q: Poți să o descrii pe Luz în cinci cuvinte?

MR: Greu! am stat prea mult cu Luz ca s-o descriu doar în cinci cuvinte. Dacă e să-i aloc o zodie, atunci aș spune că e Taur. Hotărâtă, concentrată, încăpățânată, inimoasă, modestă.

Lindsay Lohan - Interviu de Joaquin Avellan

Întrebare: Ce rol joci în Macete și cum l-ai descrie?

Lindsay Lohan: Sunt April. Aș descri-o ca fiind rebelă, ca o adolescentă. Ia totul ca și cum i s-ar cuveni, fiindcă e obilnuită să se bazeze pe tatăl ei, care este cine este, și care o scoate mereu din belele. Dar mai cred despre ea că e foarte loială familiei sale, mai ales pentru că e copil singur la părinți.

Î: Cum ai aflat de proiectul Macete? Ai văzut înainte trailerul fals din Grindhouse?

LL: Despre Macete am aflat de pe...IMDB! Nu văzusem trailerul până nu m-am întâlnit cu Robert și Rick Schwartz. Deci am aflat de Macete înainte ca scenariul să fie gata, dar nu prin intermediul lui Grindhouse.

Î: Cum a fost să lucrezi cu Robert Rodriguez?

LL: A fost diferit de orice am făcut eu până acum. M-am simțit aproape ca și cum aș fi filmat cu Robert Altman, pentru că echipa de actori a fost foarte mare și ne-am simțit ca într-o familie. Cu toții au fost fantastici și drăguți. În plus, a fost prima dată când am filmat scene în care trebuia sa trag cu pistolul – asta a fost partea mea favorită! M-a făcut să mă simt mai dură!

Î: Cum ai ajuns să lucrezi la acest proiect?

LL: Prin intermediul lui Rick Schwartz, care a produs un film intitulat Labor Pains, după care am devenit prieteni foarte buni. M-a susținut foarte mult și a crezut în ceea ce pot să fac. Asta a însemnat foarte mult pentru mine. La două zile după ziua mea mi-a trimis o felicitare pe care scria... nu pot să vă spun exact, fiindcă era un cuvântul cu “F”... Scria doar “Happy F... Birthday! Go kick ass in the movie.” E un tip la care țin enorm, sper să mnai lucrez cu el pe viitor.

Steven Seagal - Interviu de Robert Rodriguez

Întrebare: Ce rol ai în Macete și cum l-ai descrie?

Steven Seagal: Joc rolul unui tip pe nume Torrez care este un soi de cap al unui cartel al drogurilor, care, fiindcă e creația lui Robert Rodriguez, e un personaj perfect verosimil, dar care are și o parte de personaj de benzi desenate, fără să cadă în ridicol. E rău, e amenințător, e deștept, are o viziune aparte asupra lumii.

Î: Știai de Machete înainte de film?

SS: Am văzut un trailer acum ceva timp, care m-a fascinat. Am crezut că exista deja un scenariu, dar apoi am aflat de la fratele meu mai mare, Danny, că nu exista un scenariu, ci doar un concept. Bănuiesc că acest concept a plăcut, căci a fost genial din punct de vedere la tehnicii de marketing și promovare. Acum, milioane de oameni așteaptă filmul și cred că e o surpriză că acel trailer a avut un asemenea efect.

Î: Cum ai lucrat cu colegii de distribuție?

SS: Am fost onorat în primul rând să lucrez cu Robert Rodriguez. Îmi doream de mult timp să lucrez cu el. Toți ceilalți au fost foarte drăguți și foarte modești și foarte talentați, de la Jessica Alba la Robert De Niro, la Jeff Fahey și Danny Trejo.

Î: Ai scene în care te lupți cu sabia. A fost ideea ta?

SS: Am fost onorat când Robert mi-a cerut să lupt cu sabia. Am studiat utilizarea sabiei aproape de când mă știu, în Japonia, cu diferiți mari maeștri și am învățat foarte multe. În film am lucrat cu coregrafi și coordonatori de cascadorii, pe care i-am ajutat cu cele ce știam eu despre sabie și cred că am creat ceva cu adevărat unic, ce nu ați mai văzut până acum.

Î: De obicei, joci roluri de erou pozitiv. Cum a fost să interpetezi rolul unui șef malefic? Ce ți-a plăcut mai mult?

SS: În 25 de filme câte am la activ, nu am jucat niciodată rolde anti-erou sau de tip rău. Este pentru prima dată când o fac, așa că a fost o experiență unică. Am încercat să fac ceva diferit. Niciodată nu am considerat că știu totul despre actorie, așa că încerc mereu cărări nebătute, ca să văd cât de departe pot ajunge. Sper că am învățat ceva și că voi fi pe placul celorlalți.

Sinopsis Despre distribuție și echipa de producție
jinglebells