Articole Machete

(2010)

Macete

Despre distribuție și echipa de producție

DANNY TREJO

Îmi place să joc roluri de tipi răi, pentru personajul negativ moare întotdeauna. Astae lumea reală. Dacă cineva mi-ar cere să interpretez un rol de tip rău care scapă, aș refuza. Acesta e mesajul pe care îl transmit tinerilor care sunt în momente de criză sau de tulburare…. Cei răi pierd întotdeauna, iar cei buni câștigă întotdeauna. Este singurul lucru pe care îl au cu adevărat în comun filmele cu lumea reală.

Danny Trejo – Actor și producător

Danny Trejo are în urmă o carieră impresionantă în cinematografie, și, cu toate acestea, drumul spre succes nu i-a fost ușor. De la un fost pușcăriaș la consilier pentru tinerii dependenți de droguri, Danny Trejo a ajuns un actor și un producător recunoscut la Hollywood.

Danny a crescut pe străzile din Los Angeles și și-a petrecut ultima parte a adolescenței și începutul tinereții în închisoare. După eliberarea sa din San Quentin, s-a dedicat consilierii celor dependenți de droguri și alcool. Peste niște ani, Danny a trebuit să se ducă pe platoul unde filma cineva pe care îl consilia. A fost imediat remarcat și I s-a oferit un rol de pușcăriaș. De atunci, Danny a jucat în zeci de filme, printre care DESPERADO, seria FROM DUSK ‘TIL DAWN, HEAT (Robert De Niro, Al Pacino), CON AIR (Nicolas Cage), ONCE UPON A TIME IN MEXICO (Johnny Depp), și seria de filme pentru copii SPY KIDS. Danny mai poate fi văzut și în filme independente, precum SHERRY BABY (Maggie Gyllenhaal), DELTA FARCE (Dan Whitney AKA “Larry the Cable Guy”), DEVIL’S REJECTS și HALLOWEEN, ambele ale lui Rob Zombie. În 2010 poate fi urmărit în PREDATORS, DEATH RACE cu Sean Bean si Ving Rhames și, bineînțeles, în Macete. In televiziune a aparut in seriale precum Monk, Desperate Housewives, Stargate: Atlantis, Breaking Bad, Burn Notice.

In 2000 si-a format propria sa companie de productie, numita “Starburst”, care a produs scurt metrajul premiat AN EYE FOR TALENT, urmat de THE ANIMAL FACTORY, regizat de Steve Buscemi. Sub alta titulatura, “Trejo 4.0 Productions”, filmul “High Hopes” a fost cumparat de Maple Pictures/Lionsgate Canada, in care joaca Jason Mewes, David Faustino, Corin Nemec, Jason Marsden, Eddie Furlong, Robert Rodriguez, Andy Dick si Michael DeLorenzo.

JESSICA ALBA

Jessica Alba s-a indragostit de actorie de la o varsta foarte frageda. Joaca de la 12 ani, a studiat actoria la Los Angeles si apoi a ajuns la Atlantic Theatre Company, unde a studiat cu fondatorii companiei, William H. Macy si David Mamet.

Recunoasterea internationala a venit odata cu rolul din serialul “Dark Angel,” al lui James Cameron, prima sa productie post-Titanic si, totodata, prima sa productie de televiziune. Pentru interpretarea sa din primul sezon a fost nominalizata la Globurile de Aur si la People’s Choice Award. Cititorii revistei TV Guide au votat-o drept steaua in ascensiune a anului 2001. Primul sau rol intr-un film impotant de studio a fost cel din “Honey”, film care a cumlat la box office peste 60 de milioane de dolari.

Din 2005, cariera ei a prins aripi. A jucat alaturi de Bruce Willis in “Sin City,” al lui Robert Rodriguez si Frank Miller, apoi in franciza “Fantastic Four » si in « Into the Blue ». Au urmat “Awake”, “Good Luck Chuck”, “The Eye”, “The Love Guru” , “Valentine’s Day”. In 2010 va putea fi vazuta in “The Killer Inside Me” , de Michael Winterbottom, iar spre sfarsitul anului, in “Meet the Parents: Little Fockers” .

MICHELLE RODRIGUEZ este o actrita recunoscuta pentru abilitatea sa de a combina aspectul sau fizic de « fata rea » cu o frumusete si un sex appeal naturale. Cele mai recente filme in care poate fi vazuta sunt mega-blockbuster-ul « Avatar », Fast & Furious, dar si in Trópico de Sangre, pe care l-a si produs. A terminat filmările la Macete și la Battle: Los Angeles, alături de Aaron Eckhart. Născută Mayte Michelle Rodriguez în Bexar County, Texas, a lucrat timp de doi ani ca figurantă, pentru a-și satisface curiozitatea față de lumea filmelor. S-a decis apoi să ia cursuri de actorie, pentru ca apoi să fie distribuită în filmul independent The Girlfight, al cărui succes i-a deschis drumul spre o carieră la Hollywood. Filmografia sa include titluri precum 3 A.M., alături de Danny Glover, The Fast and the Furious, cu Vin Diesel și Paul Walker, Resident Evil, Battle in Seattle alături de Charlize Theron, S.W.A.T., alături de Samuel L. Jackson și Colin Farrell și Control, cu Ray Liotta.

În 2005 a început un nou capitol în cariera sa cu rolul din uriașul succes de televiziune Lost.

ROBERT DE NIRO

Robert De Niro și-a început impresionanta sa carieră în 1969, cu filmul lui Brian De Palma, “The Wedding Party”. Până în 1973, De Niro câștigase deja de două ori Premiul Criticilor de cinema din New York pentru rolurile secundare extrem de apreciate din “Bang the Drum Slowly” și “Mean Streets”, al lui Martin Scorsese.

În 974 De Niro a câștigat Oscarul pentru rol secundar pentru rolul lui Vito Corleone în tinerețe din “Nașul”, partea a doua. În 1980a câștigat al doilea său Oscar pentru cel mai bun actor, pentru extraordinara sa interpretare din “Raging Bull”. De Niro a fost nominalizat la Oscar pentru rolurile excepționale din “Taxi Driver”, “The Deer Hunter”, “Awakenings” și “Cape Fear.”
În 2009, De Niro a primit râvnitul premiu al Centrului Kennedy pentru întreaga carieră. A mai fost onorat cu premiul Hollywood Actor, la Hollywood Film Festival și cu premiul Stanley Kubrick la premiile BAFTA Britannia.

Următoarele proiecte ale lui De Niro sunt thrillerul psihologic “Stone”, “Little Fockers”, a treia parte din franciza produsă de Tribeca Productions “Meet the Parents”, “The Dark Fields” și “Macete”.

Din filmografia sa se disting titluri precum “Everybody’s Fine” , “The Last Tycoon”, “Once Upon a Time in America”, “King of Comedy”, “New York, New York”, “Goodfellas”, “Casino”, “Brazil”, “The Mission”, “The Untouchables”, “Angel Heart”, etc.
De Niro are propria sa companie de producție, Tribeca Productions, pe care a dezvoltat-o în Tribeca Film Center, și pe care a fondat-o împreună cu Jane Rosenthal în 1988. În 2001 a creat, împreună cu Rosenthal și Craig Hatkoff festivalul de film Tribeca, în replică la atacurile asupra Wold Treade Center.

Festivalul a fost conceput ca să revitalizeze economic și cultural acea parte din Manhattan printr-o celebrare anuală a filmului, muzicii și culturii, propunându-și să promoveze orașul New York ca pe un centru vital al cinematografiei și să ajute artiștii să fie cunoscuți de cât mai multă lume.
În 1993, De Niro a debutat ca regizor cu “A Bronx Tale”. A mai regizat apoi și a jucat în “The Good Shepherd” , cu Matt Damon și Angelina Jolie.

ROBERT RODRIGUEZ (co-regizor, scenarist, producător)

Când era student la University din Texas, la Austin în 1991, a scris scenariul primului său film în timp ce era închis într-o clinică, ca subiect plătit pentru un experiment clinic cu medicamente. Banii primiți au acoperit costurile primului său film. Mai departe și-a propus să vândă filmul pe piața de acasă, din Mexic.

Filmul, „El Mariachi”, a fost selecționat la Festivalul de Film de la Sundance, unde a primit Premiul Publicului, devenind apoi filmul cu cel mai mic buget distribuit vreodată de un studio mare. Rodriguez și-a descris aceste experiențe în cartea „Rebel Without a Crew”.
Rodriguez a scris, produs și regizat apoi o serie de filme de mare succes, precum “Desperado,” “From Dusk Till Dawn,” “The Faculty,” seria “Spy Kids”, “Once Upon a Time in Mexico,” “Sin City,” “The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3D,” “Grindhouse,” și “Shorts.”

În 2000, Rodriguez și Elizabeth Avellán au creat Troublemaker Studios, compania lor de producție bazată în Austin, Texas. Compania include și un departament de efecte vizuale, o editură, și un studio de muzică, jucând un rol esențial în crearea unei puternice comunități cinematografice în Austin.
Cele mai recente proiecte ale lui Rodriguez sunt Machete și Predators.

JIMMY LINDSEY, director de imagine

Originar din Austin, Jimmz Lindsez lucrează în cinematografie de mai mul de 20 de ani. Ca operator și asistent de imagine, a studiat arta narațiunii cinematografice prin imagine cu mai mulți directori de imagine faimoși, printre care Caleb Deschanel ASC, Roman Osin BSC, Bob Yoeman ASC, și laureatul cu Oscar Guillermo Navarro ASC.

Ca director de imagine pentru echipa principală sau pentru echipa secundară, Jimmy a lucrat pentru numeroase proiecte de film și televiziune. Recent, a terminat câteva filme, precum ‘Whip It’, ‘Alabama Moon’, și 'Eastbound & Down', produs de HBO.
Jimmy e membru al The International Cinematographers Guild și al The Society of Camera Operators.

CARL THIEL, compozitor

Născut în Mexico City, fiu al unui pianist suedez, Carl trăiește și lucrează în Austin, Texas. Compozitor extrem de apreciat, Carl a lucrat la titluri precum “Grindhouse,” “Shorts,” “Hot Fuzz,” “Sin City,” “Kill Bill 2,” “Before The Music Dies,” “El Cantante,” “The Adventures of Sharkboy & Lavagirl,” “Once Upon A Time In Mexico,” “Spy Kids” 2 & 3, “Miss Congeniality,” și multe altele.

Activitatea sa include și muzică pentru spoturi publicitare, precum Wal-Mart, Coors Light, Coca Cola, Subaru - campanii naționale și The Texas Lottery. A produs albume pentur numeroși artiști locali, naționali și internaționali, precum Bob Schneider, Chingón, Del Castillo, Grupo Fantasma, Monte Montgomery, Vallejo, Patricia Vonne, etc. În 2007 a fost nominalizat la premiile Grammy Latin pentru contribuția sa la albumul “Papito” al legendei pop spaniole Miguel Bosé.

CHRIS STULL, scenograf

Chris Stull și-a început cariera în 1994 cu blockbuster-ul “Reality Bites.” A lucrat apoi la Rushmore”, cu Bill Murray, “Miss Congeniality”, cu Sandra Bullock, la seria “Spy Kids” cu Antonio Banderas, “American Outlaws”, cu Colin Farrell și Kathy Bates, “Grindhouse”, cu Quentin Tarantino, Bruce Willis și Kurt Russell și la “Machete”. Activitatea sa cuprinde și numeroase filme independente, precum “Skateland,” care a avut recent premiera la Sundance, “The Legend of Hell’s Gate,” un western cu buiget redus filmat în Texas, și “Puncture,” cu Chris Evans, Vinessa Shaw și Michael Biehn.

NINA PROCTOR, designer de costume

Nina Proctor a colaborat la mai multe filme realizate de Robert Rodriguez, precum “Machete”, “Planet Terror,” “Grindhouse,” “The Adventures of Sharkboy and Lavagirl 3-D,” “Sin City”, trilogia “Spy Kids” și “Shorts, the Adventure of the Magic Rock”.
Cel mai recent proiect al său este “Predators”, regizat de Nimrod Antal și produs de Robert Rodriguez.

Interviuri
jinglebells