Articole Knowing

(2009)

Numere fatale

Despre echipa de producție

ALEX PROYAS (scriitor, regizor, producător) s-a născut în Egipt din părinți de naționalitate greacă și egipteană și s-a mutat în Australia la vârsta de doi ani. Singurul copil, a crescut într-o casă cu chirie din centrul orașului. Arătând că e pasionat de artă și film de la o vârstă fragedă, a primit prima cameră Super-8 la a zecea aniversare. A fost admis la școala de film din Sydney la vârsta de 17 ani, lucru fără precedent

În timpul celor trei ani de cursuri, scurtmetrajul lui Groping a primit laude internaționale, inclusiv un premiu pentru "Cel mai bun scurtmetraj" la Festivalul Internațional de Film de la Londra, în 1982.

Proyas a scris, a coprodus și a regizat filmul sau de debut Spirits, în 1989. Filmul a fost premiat la festivaluri din toată lumea și a primit aprecieri din partea criticilor.

În 1994, a scris și a regizat scurtmetrajul Welcome to Crateland, care a fost ecranizat la competiția de la Cannes în anul 1994. În același an, a terminat de lucrat la The Crow ("Corbul"), avându-l în distribuție pe Brandon Lee. Filmul a fost un succes enorm. Curând după acest film, și-a fondat propria companie de producție, Mystery Clock Cinema, pentru a dezvolta și produce lungmetraje.

În 1998, a terminat de lucrat la al treilea lui film ca scriitor/regizor/producător - Dark City ("Orașul întunecat") pentru New Line Cinema. Avându-i în distribuție pe Rufus Sewell, Keifer Sutherland, Richard O'Brien, Jennifer Connelly, Ian Richardson și pe William Hurt, filmul și-a câștigat de atunci statutul de cult.

În 2002 a încheiat filmul Garage Days ("Tineri și anonimi"), cu Kick Gurry, Pia Miranda și cu Maya Stange pentru Fox Searchlight. Filmul a fost invitat să aibă premiera la Festivalul de Film Sundance, în ianuarie 2003.

In 2004 a finalizat filmul /, Robot ("Eu, Robotul"), cu Will Smith, care a devenit cel mai mare succes comercial al lui Proyas de până acum, cu încasări de aproape 400 de milioane de dolari.

Proyas locuiește și lucrează în Sydney, Australia.

TODD BLACK (producător) numără printre ultimele sale filme The Pursuit Of Happyness ("În căutarea fericirii"), cu Will Smith, și The Great Debaters, cu Denzel Washington și cu Forrest Whitaker. A fost nominalizat pentru un Glob de Aur la categoria "Cel mai bun film (dramă)" pentru The Great Debaters. În plus, Black a fost laureat cu Premiul Producers Guild's Stanley Kramer pentru același film și pentru filmul lui din 2002, Antwone Fisher.

Născut la Dallas și crescut în Los Angeles, Black a urmat un program de teatru la Universitatea din California de Sud. Și-a început cariera în industria de divertisment ca asociat al unei companii de casting.

În 1995, Black a devenit președintele companiei Motion Picture Production de la Sony's Mandalay Entertainment și a produs filme de succes precum Donnie Brasco, Seven Years in Tibet ("Șapte ani în Tibet"), I Know What You Did Last Summer ("Știu ce-ai făcut astă-vară"), Les Miserables ("Mizerabilii") și Wild Things ("Jocuri periculoase").

În ianuarie 2000, Black, împreună cu partenerul lui Jason Blumenthal, au fuzionat cu Steve Tisch Company pentru a forma Escape Artists, o companie independentă, inclusă în Sony Pictures. Primul film produs de ei a fost A Knight's Tale ("Povestea unui cavaler"), cu Heath Ledger.

Drama foarte apreciată a lui Black, Antwone Fisher, a însemnat un deceniu de muncă, dar și debutul regizoral al lui câștigătorului de Oscar Denzel Washington și lansarea carierei scenaristului Antwone Fisher. În 2005, The Weather Man ("Meteorologul") a fost a doua colaborare a lui Black cu scriitorul Steve Conrad. Cei doi s-au cunoscut atunci când Black a descoperit primul scenariu al lui Conrad, Wrestling Ernest Hemingway ("Walter și Frank"), pe care l-a produs pentru regizorul Randa Haines.

Black și Escape Artists au încheiat de curând Seven Pounds ("Șapte suflete"), cu Will Smith, în regia lui Gabriele Muccino, pentru Columbia Pictures. O altă producție Columbia, The Taking of Pelham 123 ("S-a furat un tren 123"), îi are în distribuție pe Denzel Washington și pe John Travolta, regia fiind asigurată de Tony Scott.

SIMON DUGGAN (director de imagine) isi lasa amprenta pe fiecare proiect pe care il filmeaza, de la drame psihologice la thrillere SF. Membru premiat al Australian Cinematographers Society (ACS), Duggan și-a făcut debutul în America, odată cu succesul de casă /, Robot ("Eu, Robotul"). A fost al doilea sau film realizat împreună cu regizorul Alex Proyas, după succesul Garage Days ("Tineri și anonimi") în Australia.

In filmografia recentă a lui Duggan gasim proiectele The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor ("Mumia: Mormântul Împăratului Dragon"), regizat de Rob Cohen, Live Free or Die Hard ("Greu de ucis 4"), Underworld: Evolution ("Lumea de dincolo 2: Evoluția"), The Interview ("Ancheta"), Risk și Guests.

Maestru al camerei, stilul lin al lui Duggan și talentul lui de a folosi luminile creează tensiune și emoții puternice, fie că e vorba de o reclamă de televiziune, sau de un film epic. Revista American Cinematographer îi descrie munca "vibrantă, excentrică", iar Variety vorbește despre viziunea lui ca fiind "foarte creativa din punct de vedere vizual".

Până acum, Duggan a câștigat peste 30 de premii pentru "Cea mai bună imagine" din partea unor organizații între care Film Critics Circle of Australia, International Mobius Advertising Awards, Australian Television Awards, Melbourne Art Directors Club, Federation of Australian Commercial Television, Australian Writers and Art Directors Clubs și Australian Cinematographers Society.

RICHARD LEAROYD (editor) a lucrat cu regizorul Alex Proyas la filmele /, Robot ("Eu, Robotul") și Garage Days ("Tineri și anonimi"). Learoyd este apreciat și pentru reclamele filmate, care il determina sa isi împarta timpul între Sydney și Londra.

În 1996, a lucrat ca editor asociat la Dark City ("Orașul întunecat") și a editat trailerul filmului pentru New Line Cinema. A lucrat la site-ul companiei lui Proyas Mystery Clock și de curând a editat două scurtmetraje pentru Proyas, Frank's Dream și Fashion.

STEVEN JONES-EVANS (scenograf) a fost indispensabil la crearea atmosferei a numeroase proiecte din Australia și din întreaga lume, printre care se numără Ned Kelly, cu Heath Ledger, Orlando Bloom și cu Naomi Watts; Buffalo Soldiers ("Bișnițari în uniformă"), cu Joaquin Phoenix; și cele mai recente, The Children of Huang Shi și The Madman's Tale.

Sinopsis Despre distribuție
jinglebells