Articole Knowing

(2009)

Numere fatale

Despre distribuție

NICOLAS CAGE (John Koestler), unul dintre cei mai versatili actori ai tuturor timpurilor, e cunoscut publicului din toată lumea pentru interpretările lui nuanțate dramatice și comice ca unul dintre vedetele de top de la Hollywood. Câștigător al premiului Oscar pentru filmul, National Treasure: Book of Secrets ("Comoara națională: Cartea secretelor 2"), a avut a cincea colaborare cu producătorul Jerry Bruckheimer. Înainte, au lucrat împreună la o serie de filme de succes precum The Rock, Con Air ("Avionul condamnaților"), Gone in 60 Seconds ("Dispari în 60 de secunde") și National Treasure ("Comoara națională"). Ultimul lor film a fost iarăși un succes masiv: National Treasure: Book of Secrets ("Comoara națională: Cartea secretelor"), care a fost pe locul întâi la box-office-ul american timp de trei săptămâni consecutiv.

Interpretarea lui memorabilă de alcoolic care bea până moare în drama Leaving Las Vegas ("Părăsind Las Vegasul"), în regia lui Mike Figgis, i-a adus lui Cage Oscarul în 1995 la categoria "Cel mai bun actor". A mai primit și un Glob de Aur și un premiu la categoria "Cel mai bun actor" din partea New York Film Critics Circle, din partea Los Angeles Film Critics Association, a Chicago Film Critics și a National Board of Review. Cage și-a solidificat statutul de actor consacrat când a fost nominalizat la Premiile Oscar, la Globurile de Aur, la Screen Actors Guild și la British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) pentru dublul rol, al fraților gemeni Charlie și Donald Kaufman în comedia lui Spike Jonze Adaptation ("Hoțul de orhidee"), în care mai joacă Meryl Streep și Chris Cooper.

Cage l-a portretizat de curând pe Johnny Blaze în Ghost Rider ("Demon pe două roți"), având la bază personajul benzilor desenate Marvel Comics. Scris și regizat de Mark Steven Johnson, filmul a stabilit imediat un nou record de încasări la deschidere, în weekendul Zilei Președintelui. Cage a mai apărut și în drama de acțiune a fraților Pang Bangkok Dangerous ("Asasinul din Bangkok"). Alte roluri anterioare includ filmul lui Neil LaBute The Wicker Man ("Omul de răchită"), al lui Oliver Stone, World Trade Center, al lui Gore Verbinski The Weather Man ("Meteorologul"), thrillerul SF al lui Lee Tamahori Next ("Capcana viitorului") și filmul lui Andrew Niccol Lord of War ("Traficantul de arme"). Cage i-a împrumutat vocea lui Zoc în filmul de animație The Ant Bully ("Lucas, spaima furnicilor").

Cage a crescut în Long Beach, CA și a trăit acolo până când s-a mutat familia lui în San Francisco, când avea el 12 ani. Cage a început să joace la 15 ani, când s-a înscris în American Conservatory Theatre din San Francisco, apărând în producția școlii "Golden Boy". Mai târziu, s-a mutat la Los Angeles și, în timp ce era încă la liceu, a obținut un rol într-un film de televiziune: "The Best of Times" ("Meciul secolului"). Și-a făcut debutul cinematografic în Fast Times at Ridgemont High ("Colegiul Ridgemont").

Portretizarea veteranului din Vietnam tulburat din Birdy l-a impus ca actor important. Regizată de Alan Parker, drama a câștigat Premiul Juriului la Cannes. Cage a fost apoi nominalizat la Globurile de Aur la categoria "Cel mai bun actor" pentru rolul iubitului lui Cher din Moonstruck. Filmul lui David Lynch Wild at Heart ("Suflet sălbatic"), cu Cage și cu Laura Dern, a câștigat Premiul Palme D'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 1990.

Dintre distincțiile lui Cage se mai numără o nominalizare la Globurile de Aur pentru rolul din Honeymoon in Vegas ("Lună de miere în Las Vegas"), un premiu pentru realizările din timpul vieții în cadrul Festivalul de Film de la Montreal și primul premiu Actorul Deceniului la ShoWest.

În 2002, Cage și-a făcut debutul regizoral odată cu Sonny. A distribuit un grup de actori impresionanți, între care laureatul Globului de Aur James Franco, Mena Suvari, Brenda Blethyn și Harry Dean Stanton. Filmul a fost acceptat la Festivalul de Film Deauville din 2002. Compania de producție a lui Cage, Saturn Films, a mai produs și filmele de succes Shadow of the Vampire ("Umbra vampirului") și The Life of David Gale ("David Gale").

Filmografia lui mai include Matchstick Men ("Șarlatanii"), Windtalkers ("Mesaje secrete"), Captain Corelli's Mandolin ("Idila căpitanului Corelli"), The Family Man ("O altă șansă"), Bringing Out the Dead ("Între viață și moarte"), 8MM, Snake Eyes ("Ochi de șarpe"), City of Angels ("Îngerul păzitor"), Face/Off ("Față în față"), Guarding Tess ("Păzind-o pe Tess"), Red Rock West, It Could Happen to You ("Un bacșiș de 2 milioane de dolari"), Kiss of Death ("Sărutul morții"), Honeymoon in Vegas ("Lună de miere în Las Vegas"), Valley Girl ("Fata din vale"), The Cotton Club ("Cluburi și baruri"), Racing with the Moon ("În ajunul războiului"), Peggy Sue Got Married ("Peggy Sue se mărită"), Rumble Fish ("Golanii"), Raising Arizona ("S-a furat Arizona") și Vampire's Kiss ("Sărutul vampirului").

ROSE BYRNE (Diana Wayland) este una dintre cele mai bine cotate actrițe australiene, primind laude atât pe plan local, cât și internațional. Joacă într-un serialul "Damages", alături de Glenn Close și de Ted Danson. Portretizarea rolului Ellen Parsons, protejata unei avocate puternice, i-a adus o nominalizare la Globurile de Aur în 2008.

Byrne joacă în filmul lui Jonathan Ogilvie The Tender Hook, alături de Hugo Weaving și de Matthew Le Nevez. Byrne joacă rolul lui Iris, femeia din centrul unui triunghi amoros, care implică un gangster și un tânăr boxeor. Urmează să fie lansat și Adam, o dramă romantică, în care mai joacă Hugh Dancy rolul unui tânăr cu Sindromul Asperger. Filmul se concentrează asupra eforturilor lui de a avea o relație cu o femeie (Byrne) care trăiește în același bloc.

În 2007, filmografia lui Byrne a inclus drama SF a lui Danny Boyle Sunshine, alături de Gillian Murphy, producția lui Juan Carlos Fresnadillo 28 Weeks Later ("După 28 de săptămâni"), în care joacă alături de Robert Carlyle și comedia neagră Just Buried, cu Jay Baruchel, care a avut premiera la ediția din 2007 a Festivalului de Film de la Toronto.

Byrne a mai apărut și în rolul Ducesei de Polignac în filmul Sofiei Coppola Marie Antoinette, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes din 2006 și care a fost ecranizat la Festivalul de Film de la New York. Tot în 2006, Byrne a jucat împreună cu distribuția lui Karen Moncrieff în The Dead Girl ("Fata moartă"), care a fost nominalizat în cadrul Premiilor Independent Spirit la categoria "Cel mai bun film".

Filmografia lui Byrnemai include Star Wars: Episode II - Attack of the Clones ("Războiul stelelor: Episodul 2 - Atacul clonelor"), thrillerul lui Paul McGuigan Wicker cu Josh Hartnett, I Capture the Castle ("Castelul") și filmul lui Danny Green The Tenants, cu Dylan McDermott. Byrne a mai jucat și în Troy ("Troia"), al lui Wolfgang Petersen, alături de Brad Pitt, Orlando Bloom și de Peter O'Toole. S-a reîntâlnit cu O'Toole în drama marca BBC "Casanova".
Cariera cinematografică a lui Byrne a început în Australia, odată cu rolul din drama Two Hands, alături de Heath Ledger. Byrne a continuat să apară în filmul Clarei Law The Goddess of 1967, pentru care a fost desemnată "Cea mai bună actriță" la Festivalul de Film de la Veneția.
O actriță de teatru foarte respectată, Byrne a apărut în roluri principale în cadrul Companiei de Teatru din Sydney, în producții precum "La Dispute" și "The Three Sisters".

CHANDLER CANTERBURY (Caleb Koestler) este unul dintre cei mai buni și mai interesanți actori tineri din ultimii ani. Cu o abordare subtilă și cu o imaginație bogată, Chandler se transformă într-unul dintre marile talente ale Hollywoodului.
Chandler poate fi văzut în prezent în producția Paramount/Warner Bros "The Curious Case of Benjamin Button" ("Strania poveste a lui Benjamin Button"), regizat de David Fincher ("Fight Club" - "Sala de lupte" și "Seven"), alaturi de Brad Pitt și Cate Blanchett. Adaptat după o nuvelă din anii '20 scrisa de F. Scott Fitzgerald despre un bărbat (Brad Pitt) care s-a născut la 80 de ani și descrește în vârstă: un bărbat ca oricare dintre noi, care nu poate opri timpul. Chandler il interpreteaza pe "Benjamin Button" la vârsta de opt ani, cand suferă de demența unui om de 80 de ani.

De curând a jucat rolul principal din thrillerul psihologic "After.Life", alături de Liam Neeson și de Christina Ricci. Povestea îi urmărește pe Anna (Ricci), o tânără profesoară prinsă între viață și moarte, și pe Eliot, un director de pompe funebre (Neeson), care pare să aibă un dar de a face tranziția către moarte, dar in acelasi timp poate fi psihopatul care intenționează să o îngroape de vie. Chandler îl interpretează pe Jack, unul dintre elevii Annei, care e foarte afectat de moartea ei și rămâne in preajma lui Eliot, cu care are o legătură stranie.
A încheiat colaborarea la producția Universal "Repossession Mambo" alături de Jude Law și de Forest Whitaker, și la producția lui Timothy Linh Bui "Powder Blue" alături de Jessica Biel, Forest Whitaker și de Ray Liotta.
Chandler a câștigat de curând un Premiu Young Artist în 2008, pentru interpretarea de excepție din serialul marca CBS "Criminal Minds" ("Minți criminale").
Născut la Houston, Texas, Chandler a intrat în industria de divertisment cu un rol în lungmetrajul "Balls Out: Gary the Tennis Coach" cu Seann William Scott și cu Randy Quaid, în regia lui Danny Leiner ("Harold and Kumar Go To White Castle" - "Harold și Kumar merg la White Castle"). Pe lângă actorie, lui Chandler îi place să joace baschet și baseball. În prezent, locuiește cu familia în Houston, Texas.

LARA ROBINSON (Lucinda Embry, Abby Wayland) a acumulat, în numai zece ani, o listă impresionantă de filme, evidențiindu-se în Australia ca una dintre cele mai promițătoare tinere actrițe. Robinson a lucrat de curând la un remake după thrillerul australian din 1978 Long Weekend ("Cel mai lung weekend"), care a fost regizat de Jamie Blanks și în distributie a avut pe Claudia Karvan. Producțiile de televiziune la care a lucrat până acum au inclus un rol de invitată în drama lui Seven Network "City Homicide" și un rol în serialul pentru copii al lui J.M. Shift "The Elephant Princess". A mai jucat în numeroase spoturi publicitare pentru televiziune și la scurtmetrajul marca VCA Work in Progress.
Echilibrând producțiile cinematografice și de televiziune cu piesele de teatru, Robinson a lucrat cu Teatrul Tivoli din Malvern. În 2007 și 2008, a apărut în "Goldilocks and the Three Bears" ("Bucle de Aur și cei trei urși") și în "The Old Woman Who Lived in a Shoe".
Robinson e o actriță sensibilă si inteligentă, cu o maturitate care-i depășește vârsta. E și o muziciană talentată, talentată atât la pian cât și la clarinet, studiaza jazz-ul, baletul și stepul.

BEN MENDELSOHN (Phil Beckman) este recunoscut ca unul dintre cei mai buni actori australieni, cu peste 20 de filme în palmares. De curând, a terminat colaborarea la filmul lui Baz Luhrmann, Australia, cu Nicole Kidman și cu Hugh Jackman. În prezent, lucrează la mai multe proiecte, precum cel al lui Rachel Ward Beautiful Kate, cu Rachel Griffiths, și Prime Mover, în regia lui David Caesar.
Realizările lui Mendelsohn au fost recunoscute de colegii lui prin nenumărate nominalizări la AFI și la FCCA. În 2001 a fost premiat la categoria "Cel mai bun actor" la St. Tropez, pentru rolul lui principal din Mullet, a primit în 1995 Premiul FCCA pentru "Cel mai bun actor într-un rol secundar" pentru Metal Skin, iar în 1987 Premiul AFI pentru "Cel mai bun actor într-un rol secundar", pentru The Year My Voice Broke.
Mendelsohn a jucat în filmul lui Terrence Malick The New World ("Lumea nouă"). Alte roluri principale au fost în Vertical Limit ("Lupta cu înălțimile"), Black and White, Cosi, Idiot Box, Spotswood și în The Big Steal. A mai jucat rolul lui Rupert Kathner în documentarul dramă premiat la AFI Hunt Angels. Și-a împrumutat vocea în filmul de animație $9.99.
Actorul a fost de nenumărate ori nominalizat pentru rolul lui Lewis în "Love My Way", între care o nominalizare la Logie pentru "Cel mai bun actor" și o nominalizare la AFI pentru "Cel mai bun actor principal într-o dramă de televiziune". A fost văzut și în roluri de invitat în unele dintre cele mai importante producții de televiziune australiene, între care "Halifax F.P.", "G.P.", "Police Rescue" și "The Secret Life of Us".
Mendelsohn și-a devotat o mare parte din timp teatrului, jucând ca Mark Antony din "Julius Caesar" și ca Tom în "The Glass Menagerie". Dintre celelalte piese în care a jucat sunt cea a lui Paul Peplow, "My Zinc Bed", a lui Lewis, "Cosi" pentru Teatrul Belvoir Street și a lui Andy Pettigrew, "The Selection".

NADIA TOWNSEND (Grace Koestler) este una dintre cele mai promițătoare actrițe australiene. Și-a început cariera împreună cu Rose Byrne, pe când aveau 14 ani, urmând cursurile de teatru împreună la Liceul Hunters Hill și la Teatrul Australian pentru Tineri. Au părăsit școala pentru a călători împreună la New York și pentru a studia la Compania de Teatru Atlantic, a lui David Mamet. Au locuit împreună într-o cameră mică din Greenwich Village, petrecându-și zilele la cursuri, iar nopțile, la teatru.
Townsend va apărea în continuare în thrillerul australian Vanished, care are la bază adaptarea lui Ray Murray după "House of Horrors" al lui Fred și al lui Rosemary West. Cel mai recent film al ei, Puppy, și-a croit drum prin circuitul de film internațional, către aprecieri.
Actrița a lucrat peste un deceniu în televiziunea australiană și e cunoscută pentru rolul din producția ABC "Fireflies". Townsend a mai apărut și în serialele "Sea Patrol", "Chandon Pictures", "Headland", "Farscape" și "Head Start".
Townsend a lucrat de curând cot la cot cu regizorul George Miller la Justice League ca asistentă. Absolvă Colegiul de Artă Victorian cu o diplomă în regie de teatru.

ALAN HOPGOOD (Rev. Koestler) este actor și autor dramatic de peste 40 de ani. În ianuarie 2005, Hopgood a fost numit membru al Ordinului din Australia pentru serviciile aduse ca actor, autor dramatic și producător, precum și pentru contribuțiile la problemele de sănătate al bărbaților. A apărut în numeroase proiecte de televiziune și cinematografice în Australia lui natală.

DANIELLE CARTER (dra Taylor 1959) a absolvit NIDA în 1993 și a lucrat în industrie de atunci. Proiectele de teatru la care a participat sunt numeroase și variate. Ele includ "A Midsummer Night's Dream" pentru Theatre Works, "Europe" pentru VCA Directors Season, "Still" pentru Malthouse/La Mama, "Face to Face" pentru Ensemble Theatre, "The Quartet from Rigoletto" pentru Cue Theatre și pentru Ensemble Theatre, "All Things Considered" pentru Marian Street Theatre, "Property of the Clan" pentru Theatre 20/20, "Away" și "Hypothalamania" pentru Sydney Theatre Company precum si pentru turneul național "Dags".

Dintre proiectele de televiziune ale lui Carter se numără serialul "Something in The Air", "Medivac" și "Richmond Hill". A avut roluri de invitată în seriale de succes precum "Underbelly", "All Saints", "The Elephant Princess", "City Homicide", "Stingers" și "Secret Life of Us". Aparițiile ei în seriale din Statele Unite includ "The Lost World" și "BeastMaster".

Filmografia ei include Eustice Solves a Problem, pentru regizorul Stephen Lance, și The Blue Lady, pentru regizorul Nicholas Verso.

Despre echipa de producție Despre producție
jinglebells