„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

(2018)

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

Poster „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” Postere „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”
 • Regia

  Radu Jude
 • Cu

  Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan
 • Gen film

  2 voturi

 • Durata

  140 minute
 • Rating

 • Premiera in Romania

  28.09.2018

Sinopsis „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

„Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, declară Radu Jude.

Filmul prezintă povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă.

Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.4

Caseta tehnică

Produs de

Hi Film Productions

Distribuitorul international

Beta Cinema

Distribuit in Romania de

Micro Film

Box office „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

Weekend premieră (24.09.2018)
 • Loc 12
 • Spectatori 5.853
 • Încasări (RON) 62.125,25
Total
 • Spectatori 9.123
 • Încasări (RON) 107.862,26
 • Încasări (USD) 26.719,30

Părerea criticului

StefanDo pe 03 Iulie 2018 12:42
După ce a recuperat o parte a istoriei ţiganilor în Aferim!, a atins tangenţial climatul politic antisemit în Inimi cicatrizate şi l-a explorat pe îndelete în Ţara moartă, Radu Jude spulberă negaţionismul românilor în „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, lansat în competiţia oficială a festivalului de la Karlovy Vary. Înspăimântător pe ambele planuri temporale, trecutul şi prezentul, filmul are toate şansele să provoace o binevenită dezbatere în România.

380.000. Un număr care nu ar trebui să dispară niciodată din gândurile românilor, o naţie prea dispusă să celebreze succesele trecutului, oricât de apocrife, şi deloc pregătită să-şi asume şi episoadele mai sumbre ale acestuia. 380.000. Numărul de evrei pe care românii i-au exterminat, în diverse forme şi din diverse cauze, în timpul celui de-Al… citeşte

2 6
Cretzulynne pe 3 iulie 2018 23:16
Yes! Acum pricep de ce nu-l agream pe Eminescu în postura de poet național și promovarea lui pînă la nebunie. Cu siguranță pentru că împărtășea aceleași viziuni antisemite cu clasa politică de atunci și de aceea a și fost numit astfel. Barbu e mai bun. Asta mi-a întărit și mai mult încrederea în propriile instincte. Acesta este al 2-lea film ce vorbește despre Holocaustul basarabean, după Odessa in fiamme (1942), și atunci n-au fost menționați acești 380.000... Deci cifrele au fost mai mari decît se știe.
Iulvet pe 1 octombrie 2018 21:06
Dupa vizionarea filmului imi suna in cap ideea groteasca cum ca ceea ce se intampla astazi in Romania este rezultatul uciderii celor 380000 de evrei de atunci! Un fel de "ne tragem pacatele"! Sigur ca poate fi o versiune ... sau nu! Oricum, nimeni si nimic nu justifica CRIMA! Asa cum, nici evreilor nu le fac cinste milioanele de romani, oameni de cultura, omorati de sistemul comunist instaurat de ana pauker &CO (nascuta Hanna Rabinsohn)! Apropo'! S-ar merita si despre ea facut un film ... Intotdeauna cand scriem istoria privind numai dintr-o parte determinam nasterea urii si a antisemitismului. In rest ... nu mi-a placut deloc VULGARITATEA , expresiile DE MAHALA, scenele sexoase cu cuculetul mic ce nu pot fi incadrate in pasajele de istorie grava traite de romanii si evreii acelor vremi!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
borisvultur pe 10 Octombrie 2018 19:25
Ostentativ
Da, am avut mari așteptări... Prea lung, didactic, ostentativ. Scenariu inegal, adesea confuz. Sunt și scene bune, dar prea mult se discută, se dă și bibliografie spre a convinge. Prea explicit. Da, un demers politic și puțini spectatori.
4 0
mirodoni pe 02 Octombrie 2018 07:35
„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” - o cacealma de Radu Jude!
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?p=1727409#post1727409


Îmi tot dau silința să nu merg cu sacul la filmul lăudat, și, cu toate acestea, am fost prins nepregătit pentru un film care a fost recompensat cu Globul de Cristal la Festivalul de la Karlovy Vary, în 2018, desemnat ulterior propunerea României pentru Oscar, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”. Nu-i mai redau titlul...

Cu toate acestea, am să mă refer la film ca simplu spectator, n-am să fac politică.

Titlul, nu-l mai redau, ar trebui să reprezinte esența filmului, dar în acest caz pare să fie mai mult o aroganță a scenaristului. Cu ceva mai multă inspirație, putea găsi altul. Nu am găsit nicăieri scris cine este… citeşte

3 1
Mirageimage pe 6 octombrie 2018 21:19
Radu Jude face filme tot mai proaste. I-a spalat 'corectitudinea politica' creierul ! Cat despre 'arta'...ce sa mai vorbim! La noi fac filme, de regula, cei care sunt preferatii/obisnuitii unor case de productie, indiferent de calitatea scenariului. Apoi vin amicii care se ocupa cu critica de film si ridica in slavi 'margica' ouata. Si uite asa, din impostura in impostura ne amagim ca santem niste genii ale filmului 'romanesc'. Uneori, ii mai prostim si pe cei din afara.
ARTour pe 18 octombrie 2018 23:26
Touche, mirodoni! Am rezistat 30 de minute la o citire din Wikipedia cu personaj (aproape) viu, după care încă 10 minute în care am râs în pumni de simulacrul actoricesc. Nici scenariul cu declamații și argumente prozaic puse, în evident contrast cu spiritul lumesc al protagoniștilor nu o prea ajută pe actrița principală. Dar, maică, accentele sâcâietoare cu semi pronunție ardelenească, felul cum îi citește din carte prin video chat, "cearta" cu reprezentantul figuranților, mai tot e dincolo de amatoricesc. Și e mult, mult film cu ea pe ecran. Partea bună, presupun, este pentru actorii secundari care au avut norocul să joace scene în compania-i. Nu aveau cum să nu iasă în evidență. Filmul (sau, mai degrabă, bucata văzută de mine) este salvat, de la a fi de un total amatoricesc obscen, de imagine/cadre și decor(uri). DIncolo de toate, mă întreb, cu mintea mea, cum se "pupă", sau care sunt așteptările în ceea ce privește publicul? Cum ar trebui să fie spectatorul ideal? Să se hăhăie la bufonerii minore de genul apariției figurantului îmbrăcat în pluș în scena cu recuzita, sau la plimbarea cu trotineta prin muzeu? Și în același timp să savureze prim planul apărut brusc cu penisul lui Șerban Pavlu alături de labia majora a actriței, dezmierdându-se suav pe citate din Witgenstein? Și să simtă oroarea din poza cu cei opt spânzurați? Și să empatizeze, să simtă frustrarea, să.....toate astea? Toate, toate la un loc?
dudu_casian pe 01 August 2018 23:39
...Hmm, ''Cretzulynne''...nu ti-o trecut niciodata prin cap ca ai putea gresi si tu??, ca poate atatia oameni din epoca, informati, care ''l-au identificat pe numitul Eminescu Mihai'', in postura de "poet național"(cel mai mare), ar putea sa nu se insele de fapt, ci doar tu, sa fie posibil; sa fii victima dezinformarii corifeilor globalizarii(doar dezinformati la randul lor-deh, vanitatea umana, sau foarte bile platiti), dar care, oricum, ajung sa improaste cu mizerii neadevarate neamul stramosilor tai, care s-ar rasuci in mormant de le-ar fi cunoscuta decaderea morala a urmasilor de azi? Poate ca ar fi bine sa te mai gandesti, pentru ca vad ca poti, si te respect, pentru ca e o raritate in ziua de azi sa mai citesti, sau sa fii interesat de istorie si cultura.
Cat despre filmu' lu' jude....ce sa zic, vad ca pastreaza linia "...sus minoritatile, jos poporul roman...", cu care… citeşte

3 2
Cretzulynne pe 15 octombrie 2018 14:50
Fapt - din primară până la bacalaureat, toți m-au copleșit cu aceeași frază - "Oooo, Eminescu! Păi, e cel mai mare!". Fapt - când întrebam aceste persoane de ce afirmă aceasta și când le rugam să explice / argumenteze, ziceau pas. Doar profesoara de liceu mi-a oferit un răspuns cât de cât acceptabil. [A asociat 2 cuvinte pentru a exprima gravitatea, adică "dureros de dulce"]. În opinia mea, este un argument slab pentru a justifica euforia. Fapt - a fost mai rău decât pottermania, epoca emo sau nebunia religioasă. Fapt - am citit fiecare poezie o singură dată și le-am priceput imediat. Fapt - fără să-mi spună cineva, mi-am dat seama singură că omul se încadrează la romantismul întârziat. Fapt - Am citit de 10 ori poezia "Joc secund" și tot nu eram sigură că am priceput corect mesajul. E codificată la cub. Fapt - am înțeles că este "național" fiindcă place majorității. Dar, de aici, până la a spune că e "cel mai mare", e cale lungă!... E ca și cum ai spune că Spielberg e mai mare decât Tarr / Tarkovski / Diaz! Sau pe plan național, să spui că Nicolaescu e mai mare decât Mungiu. De fapt, în lumea artiștilor, nu există asemenea comparații. Toți sunt artiști și atât! Dumneata trebuie să faci diferența dintre ceea ce crede și spune toată lumea și ceea ce simțeam eu. Deci și așadar, cu ce mă înșelam dacă simțeam astfel ? Ce corifei, când nu a fost decât Tudor Vianu ? Deci, nu sunt vreo victimă a așa-zisei dezinformări, acestea fiind propriile sentimente și concluzii. Înțeles până aici?
777L pe 20 Septembrie 2018 09:02
?
Aferim a fost genial, un suflu nou in cinematografia romaneasca. Dar asta? Din cica "trailer", nu se intelege nimic, iar actoria penibila, foarte proasta, daca asa e tot filmul, pacat; indiferent de mesaj, un film trebuie sa poata fi urmarit, iar in astea aproape 3 minute, parca m-as uita la un teatru cu actori amatori, nu la film.
2 1
Kul pe 30 septembrie 2018 21:59
exista posibilitatea ca respectivele jocuri sa fi fost o intentie regisorala. ce-a vrut `poetul` sa zica cu asta ... nu stiu. de verificat.
user-5bb3b48c73733 pe 02 Octombrie 2018 21:13
Producător este Ada Solomon, coproducători - Jiří Konečný, Serge Lalou, Claire Dornoy, Rossitsa Valkanova, Jonas Dornbach, Janine Jackowski şi Maren Ade. Producător asociat: Holger Stern.

Dar vai, ce nume “romanesti” avem aici. Cu siguranta nu-s “alesi”. Daca as numi filmul mediocru, ar fi putin spus. De masacrele anti-romanesti din basarabia si bucovina conduse de jidani si rusi nu se vorbeste deloc, daramite de navalirea corciturilor turcice de sute de ani pe acest teritoriu. Se pare ca numai romanii ar intra ca barbari cand e vorba de apararea teritoriilor lor si pedepsirea talharilor acestui neam.

2 3
Kul pe 12 Octombrie 2018 22:35
“Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca barbari” (2018)

– cica .ro 2nd place la Holocaust. le: wiki says 5th; oricum o dai e de top fruntaș.
– Dabija talks
– Nagasaky as #2
– multe simpatice regisorale overall (inceputul, titlu inserat intre pauze, crucea Ioanei ca actriță inainte de show, elicopterul à la Ceasca, insistentele cu “stop-cadru”, picture-in-picture-in-picture, referinte & so on).
– no punchline pe story in final, grozavia trecutului e suficienta
– da, pe cariera RJ e crestere cu ++
– potential polemic bun

Cum se raporteaza românii la momentul istoric? Cu umor si caterinca, cu riscul de a o da in bascalie. Si cand faci obsesii (re)devii serios. Aferismul vechi lasa loc de ‘soc&groaza’ – si la propriu si la mini-figurat.

le: o chestie care nu mi-a placut… citeşte

1 0
Cretzulynne pe 13 octombrie 2018 00:12
Lasă potențialu' polemicului și zi de cel al statuetei de aur americane. Este ? (worried)
lili22 pe 20 octombrie 2018 15:17
Interesanta competitia pentru Oscar.Ungurii trimit un film facut de Laszlo Nemes,, Sunset(Napszallta) iar Germania vine tot cu un regizor care a mai luat un Oscar, Florian Henckel von Donnersmarck cu Werk ohne Autor
cerculdestele pe 02 Octombrie 2018 08:32
Sunt ceea ce s-ar numi "un progresist" si am vrut foarte mult sa imi placa acest film. Din pacate a fost slab. O prestatie mediocra din partea protagonistei, care nu a convins. Mult kitsch. Scenariu varza. Mult prea lung. Pe ici colo insa dialoguri interesante.
1 0
claudiu_gabriel_puscasu pe 05 Octombrie 2018 21:54
mirodoni --- de ce nu scrii o carte? , de istorie clar
1 1
ciprian_gaiu pe 29 Septembrie 2018 21:01
Industria Holocaustului și aborigenii progresiști. Înduioșător.
1 3

Spune-ţi părerea despre „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells