Articole Elizabeth: The Golden Age

(2007)

Elizabeth: Epoca de aur

Locuri de filmari

In general, filmarile au fost facute in cele mai importante catedrale sau in locuri cu o semnificatie speciala pentru istoria Angliei, tinand cont de faptul ca in noul film scara se rasturnase oarecum. Daca in Elizabeth regina era coplesita de mediul architectonic, aici ea trebuie, metaforic, sa para mai mare decat tot ce o inconjoara. Aceasta a fost conceptia de baza in alegerea sau construirea decorurilor de catre scenograful Guy Hendrix Dyas, care a optat pentru filmari in catedrale din sudul Angliei, unde putea sa se joace cu scara om-cladire. In plus trebuia sa tina cont si de dorinta lui Shekhar de a surprinde detalii semnificative, oricum ar fi miscat aparatul de filmat. Marea provocare a fost conceperea apartamentului regal, conceput ca o insiruire de arce si coloane, prin care camera sa se poata misca fara restrictii. In constructia decorurilor s-au utilizat materiale reale din constructii: granit pentru pavimente, lemn pentru sculpturi. Dyas a costruit si vasul lui Raleigh, The Tyger, care a stat pe un dispozitiv ce il putea misca.

In catedrala Westminster s-a filmat 2 nopti, la casa Hatfield, din Hertfordshire s-au tras scenele cu Mary, regina Scotiei, si cu mici transformari cele din casa lui Walsingham, iar in Biserica St Bartolomew din Londra s-a montat scena executiei lui Mary. 4 zile s-a filmat la catedrala Winchester (in film prezentata ca si catedrala Sf. Paul) scena chemarii la arme. Efervescenta arhitecturala din timpul Elizabethei a fost prezentata in film prin construirea catedralei Sf. Paul. Echipa a filmat la Cambridge la St. John’s College, dar a inregistrat pe pelicula si The Royal Barge, vazuta si in A Man For All Seasons. In Catedrala Ely a fost plasata curtea regala Whitehall, dar si camera in care Elizabeth s-a intalnit cu ambasadorul spaniol.

In scena banchetului, pentru a regasi parfumul epocii, s-a apelat la gastronomia din sec. XVI. Discursul de la Tilbury s-a filmat in Brean Down, o zona stancoasa in care au fost instalate corturi in stil Tudor. Tot in West Country s-a apelat la decorurile catedralei din Wells.
Despre actori Costume si machiaj pentru o regina
jinglebells