Articole Elizabeth: The Golden Age

(2007)

Elizabeth: Epoca de aur

Despre actori

Absolventa a Institutului Australian de Arta Dramatica (NIDA), Cate Blanchett a fost colega cu Geoffrey Rush in trupa de teatru Company B, unde a interpretat Shakespeare si Cehov. La Sydney Theatre Company si Almeida Theatre si-a continuat experientele teatrale, iar pentru Australian Broadcasting Commission a jucat in doua seriale. Pentru rolul din comedia anti-romantica Thank God He Met Lizzie a lui Cherie Nowlan a primit doua premii, iar rolul din Oscar and Lucinda (r: Gillian Armstrong) i-a adus o nominalizare AFI. 1998 este anul Elizabeth, rol pentru care Cate a primit un sir de premii incununate de un Glob de Aur si un premiu BAFTA. In 1999 apare alaturi de John Cusack in comedia neagra Pushing Tin, in The Talented Mr. Ripley, in regia lui Anthony Minghella, sau in pelicula lui Sally Potter, The Man Who Cried.

In 2001, Cate este unul dintre Bandits, alaturi de Bruce Willis si Billy Bob Thornton, condusi de Barry Levinson, si primind o nominalizare la Globul de Aur si una la SAG. A fost regina elfilor in trilogia lui Peter Jackson, The Lord of the Rings. In 2003, Cate a fost Veronica Guerin, in povestea regizata de Joel Schumacher, rol rasplatit cu o noua nominalizare la Globuri. Cu Jim Jarmush se intalneste in 2004, cu ocazia filmarii Coffee & Cigarettes.

In 2004, cu rolul din Hedda Gabler se reintoarce la Sydney Theatre Company.
Pentru rolul din The Aviator, al lui Martin Scorsese, este rasplatita cu un Oscar, un premiu BAFTA si unul SAG. Joaca alaturi de Brad Pitt in Babel, semnat de Alejandro González Iñárritu, de George Clooney in The Good German, si de Judi Dench in Notes on a Scandal. A castigat premiul pentru cea mai buna actrita la festivalul de la Venetia cu rolul Bob Dylan din I`m Not There. In 2008 va putea fi vazuta in Indiana Jones, alaturi de Harrison Ford si in The Curious Case of Benjamin Butto, cu Brad Pitt si semnat de David Fincher.

Geoffrey Rush si-a inceput cariera in teatrele australiene, aparand in peste 70 de productii teatrale. A castigat un Emmy, un Glob de Aur si un premiu SAG pentru rolul din The Life and Death of Peter Sellers. In viitoarea premiera Candy, ii va da replica lui Heath Ledger, iar pe retina spectatorilor inca persista personajul sau din Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest. Pentru rolul din Shine (r: Scott Hicks) a primit un Oscar, iar pentru Quills in regia lui Philip Kaufman o nominalizare, urmata de o alta pentru filmul lui John Madden, Shakespeare in Love. L-ati mai putut vedea in Intolerable Cruelty, Finding Nemo, Ned Kelly, Lantana, Frida, The Tailor of Panama, House on Haunted Hill, Mystery Men, Elizabeth, Les Misérables, A Little Bit of Soul, Children of the Revolution, On Our Selection, Twelfth Night, Oscar and Lucinda and Starstruck. Pe scena a stralucit in King Lear, Asteptandu-l pe Godot si Uncle Vanya.

Clive Owen a atras prima oara privirile asupra sa cu rolul din serialul TV, Chancer. Tot pe micile ecrane in a aparut in telefilmul The Return of the Native, avand-o alaturi pe Catherine Zeta-Jones. A jucat teatru in Anglia la Young Vic si la Royal National Theatre si a aparut in seria de scurt metraje BMW. In 2003 joaca alaturi de Angelina Jolie in Beyond Borders, iar in 2005 in Sin City. In 2005 a fost nominalizat la Oscar pentru rolul din Closer, regizat de Mike Nichols, si a fost vazut in filmul lui Spike Lee, Inside Man. In regia lui Alfonso Cuaron face Children of Men si apare alaturi de Monica Bellucci in Shoot‘Em Up.

Abbie Cornish a atras atentia publicului cu aparitia sa senzuala din Somersault (r: Cate Shortland). Va aparea alaturi de Ryan Phillippe in filmul Stop Loss si in pelicula Bright Star, semnata de Jane Campion.

Despre realizatori Locuri de filmari
jinglebells