Articole Elizabeth: The Golden Age

(2007)

Elizabeth: Epoca de aur

Regina se intoarce

Esential in noul proiect era distribuirea actritei Cate Blanchett: "Fara ea filmul nu s-ar fi putut face", spune Kapur. Desi interesata de proiect, Blanchett nu a fost imediat atrasa de ideea revenirii la personalitatea reginei-fecioara. Dupa lungi discutii cu Rush si Kapur a acceptat, mai ales ca avusese experienta reluarii unui rol: Hedda Gabler jucata la Sydney si reluata 18 luni mai tarziu la New York. "Elizabeth continua sa fascineze, si de aceea sunt atatea feluri de a-i povesti viata. De aceea cand o faci, depinde pe ce si cum pui lumina", declara Blanchett. "Pentru Cate va fi cu mult mai incitant, personajul este acum mult mai complex. Trebuie sa dea o interpretare la fel de expresiva vulnerabilitatii, dar acum ea trebuie sa fie mai subtila, sa treaca dincolo de aparentele acestei femei foarte puternice", indica regizorul.

Conceptul de aparenta, - literalmente Elizabeth a trait ca pe o scena - este unul din lucrurile care o intriga pe Blanchett. "S-a transformat intr-un icon, intr-o imagine pe care a lustruit-o din ratiuni politice... si, cred eu, pentru propria ei protectie sentimentala. Ce am incercat eu sa fac in acest film, a fost sa dau un sens acestei femei - fara prieteni, sot sau copii - cautand ce ar putea umple acest gol. Elizabeth avea un simt extraordinar al autocontrolului."

Pentru Blanchett, relatia ei cu Raleigh este aspectul cel mai motivant al lucrului din spatele rolului. O alta ratiune de acceptare a rolului a fost reintalnirea cu regizorul Kapur. "Ne intelegem din priviri si respectam ideile fiecaruia. El are un mod unic de a aborda fiecare scena, dar in acelasi timp este saritor si iubeste actorii. Schimba o scena in functie de ce aduce un actor, daca el simte ca asa este bine."

Si Kapur o caracterizeaza pe Cate ca fiind "o combinatie de talent, control, intelegere, intelect si emotie... Toate aceste calitati, ordonate de o disciplina de fier, o fac sa simta diversele fatete ale unui rol pe care il abordeaza. Lucreaza continuu, si daca are doua minute libere, citeste replicile si mediteaza asupra lor."

"Cate a realizat inca din primul film ca se adreseaza femeilor contemporane si ceea ce a facut ea a fost sa exploreze costurile necesare pentru a avea tot", este opinia producatorului Tim Bevan.

Geoffrey Rush, a semnat contractul pentru rolul sfatuitorului Walsingham cu mult inaintea reginei sale. "Walsingham a fost cel mai tare spion. Pe la 1580 el conducea cea mai vasta retea de spionaj din Europa", isi caracterizeaza el personajul.

In The Golden Age, Kapur a fost interesat sa exploreze ce se intampla "cu o figura publica cand este inghitita de dilemele personale, iar prin implicarea fratelui sau intr-un complot, Walsingham este cu certitudine descoperit". Si tocmai acest nou aspect al personajului l-a determinat pe Rush sa accepte rolul. In perioada de inceput, Walsingham a fost mentorul reginei, dar acum in noua realizare, el este redus mai mult la rolul de curtean, cu o influenta in descrestere pe langa Elizabeth.

O alta ratiune pentru acceptarea rolului a fost reintalnirea cu Kapur. "Cand vorbeste cu un actor o face apeland la imagini, mai mult decat la cuvinte. Are o imaginatie covarsitoare, si in timpul filmarilor asta il face extrem de prezent. Are un umor nebun si o verva jucausa atunci cand explica fiecarui actor lucrurile grave din biografia personajelor interpretate".

Figura legendara a lui Sir Walter Raleigh punea echipa in fata alegerii unui actor care sa sa corespunda fizic si spiritual personajului. S-a optat pentru Clive Owen, dupa un casting la care actorul a impresionat intrand imediat in pielea personajului. Kapur il caracterizeaza astfel: "Are fata si personalitatea pe care cred eu ca le avea Raleigh. Este electronul liber care perturba totul si creeaza haos."

Obisnuit cu profilurile de contemporani pe care le interpretase, Owen incearca sa dea energie personajului, vazand in el un amestec de educatie si aroganta. Blanchett detecteaza in atractia reginei fata de el nu atat dragoste cat o combinatie dragoste-invidie. "Voia sa vada lumea prin ochii lui, sa traiasca o alta viata, sa fie o alta persoana. Oricat de inteligenta, culta, citita a fost, Elizabeth nu a parasit niciodata Anglia si in Raleigh ea a vazut omul care descoperise o lume noua", a spus actrita.

Despre relatia Elizabeth-Raleigh, Owen are urmatoarea opinie: "Raleigh e un tip extrem de ambitios, si prioritatea sa este sa-si asigure fonduri pentru o noua expeditie si pentru asta depune toate eforturile pentru a obtine favorurile reginei. Dar este impresionat si atras de ea. Are o onestitate rara printre curteni, pe care ea a remarcat-o imediat. Dar cel mai interesant in acest proiect mi s-a parut perspectiva lui Shekhar, modul in care filmeaza. Noua actorilor nu ne impune ideile lui preconcepute, ci daca vede ca un interpret lucreaza intr-un mod diferit, el incearca sa stimuleze asta. Dar exista un element care apartine oricarui film care portretizeaza un personaj real: intr-un anumit punct filmul se desprinde de istorie, si cade in responsabilitatea mea sa-l interpretez pe Raleigh asa cum autorii il vad."

Al treilea punct al trunghiului amoros este tanara si atragatoarea doamna de onoare Bess Throckmorton. "Voiam o persoana plina de prospetine, tinerete si energie, cineva in care Elizabeth sa vada o varianta mai tanara a sa. Cautam pe cineva nu prea cunoscut, dar carismatic care sa poata sta langa Cate", spune producatorul Cavendish.

Abbie Cornish, debutanta din Somersault (2004), indeplinea aceste criterii. Rush, care a jucat alaturi de ea in Candy, o caracterizeaza: "Camera pur si simplu o adora. Nu e vorba despre antrenament sau cine stie ce tehnica, ci despre freamatul unui mare talent."

Pentru o tanara de 25 de ani, acest rol a fost o provocare mai ales ca el are si o parte intriganta "in modul in care ea combina ceva luminos cu o zona intunecata. Shekhar are abilitatea de a se scufunda si de a explora teritorii interioare fara limite, fara granite."

In rolul regelui Philip al II lea al Spaniei a fost distribuit starul spaniol Jordi Molla, care a plecat de la ideea regizorului care vedea personajul un om al intunericului, "un liliac" complexat si usor ridicol. Molla a apelat la artificii de voce si mers pentru a-si portretiza personajul, care a urat-o atat de mult pe regina Angliei, ura intemeiata atat pe ratiuni religioase cat si de familie. El fusese casatorit cu sora vitrega a Elizabeth-ei, cunoscuta si ca Sangeroasa Mary, dupa campania sa de readucere a Angliei la catolicism.

Samantha Morton a fost aleasa sa o intruchipeze pe Mary, regina Scotiei, verisoara Elizabeth-ei si urmatoarea in linie la mostenirea tronului. "Cred ca este un personaj fascinant al istoriei, iar viziunea lui Shekhar cauta sa capteze esenta personajului", declara Samantha. "De multe ori, istoria este scrisa la comanda celor puternici. Eu vreau doar sa spun o poveste care rezoneaza cu spiritul meu si al epocii mele", argumenteaza Kapur.

Costume si machiaj pentru o regina Despre productie
jinglebells