Articole Cars

(2006)

Mașini

Vedetele-masini / talentele vocale din versiunea originala

LIGHTNING MCQUEEN—Decis sa devina cea mai tanara masina care va castiga vreodata Campionatul Cupei Piston, acest automobil de curse smecher se gandea numai la doua lucruri: sa castige si sa se bucure de avantajele victoriei. Iata insa ca personajul ajunge intr-un orasel uitat, Radiator Springs, si trebuie sa se descurce singur, facand astfel un curs intensiv referitor la lucrurile care conteaza cel mai mult in viata. Owen Wilson (“Bottle Rocket,” “Shanghai Noon,” “Un socru de cosmar” “Spargatorii de nunti”) intra in viteza, devenind vocea acestei tantose masinute de curse, care afla ca in viata important este traseul, nu destinatia.

DOC HUDSON—Un doctor (mecanic) de tara aparent linistit, cu un trecut misterios, acest Hudson Hornet din 1951 este un personaj esential in Radiator Springs, unde indeplineste si rolul de judecator al orasului. Respectat si admirat de localnici, Doc este un automobil care nu vorbeste mult si nu se lasa impresionat de cel mai nou rival din oras—Lightning McQueen. Automobilul de curse smecher, obsedat de viteza, il ignora pe Doc, considerandu-l doar un biet bunic-automobil, insa ajunge sa descopere ca acest mosulet inca mai are niste atuuri sub capota. Actor-legenda, premiat cu Oscar si detinator al unui record Guinness Book (cel mai in varsta driver care a castigat o cursa recunoscuta de profesionisti, in 1995, in Daytona) Paul Newman interpreteaza rolul ca un castigator, fiind vocea acestui venerabil vehicul.

SALLY CARRERA—Acest Porsche 911 sport, din 2002, provenind din California, s-a plictisit de viata in ritm rapid si a gasit in Radiator Springs locul potrivit pentru un nou inceput. Este proprietara Motelului Cozy Cone si unul dintre cei mai optimisti suporteri ai orasului. Spera insa din suflet ca intr-o buna zi va reveni la fosta ei glorie si va ajunge "din nou pe harta". I se aprind instantaneu "farurile" dupa Lightning McQueen, pe care il ajuta sa coteasca in directia buna. Multitalentata actrita si regizoare Bonnie Hunt (“Aventuri la firul ierbii,” “Compania Monstrilor,” “Cu duzina e mai ieftin”) interpreteaza rolul lui Sally cu combinatia ideala de sarm, inteligenta si umor.

MATER—Acest baiat bun, un camion de remorcat masini, este poate putin ruginit pe afara, dar are cel mai rapid cablu de remorcare din Carburetor County (Tinutul Carburatorului) si sare intotdeauna primul sa dea o mana de ajutor. Bun si devotat, Mater se imprieteneste cu McQueen, pe care il percepe ca pe un potential foarte bun prieten, in pofida numeroaselor lui defecte. Autoproclamat "cel mai bun sofer din lume cu spatele" Mater viseaza sa zboare cu elicopterul intr-o buna zi, dar ramane ancorat in slujba lui de zi cu zi, atelierul “Tow-Mater Towing and Salvage”. Comicul de senzatie Larry the Cable Guy remorcheaza in forta acest rol, plin de un umor debordant, dar si miscator.

FILLMORE—Acest locuitor hippie al oraselului Radiator Springs este un microbuz VW din 1960, care se alimenteaza cu o fiertura organica, pe care si-o prepara singur, laudand numeroasele ei avantaje. Vizitatorii pot sa verifice ei insisi produsul in camera de degustare, in spatele domului lui geodezic, decorat cu margelele iubirii. Teoriile conspiratiei pe care le formuleaza si curtea lui neingrijita nu se asorteaza prea bine cu vecinul lui, Sarge, insa in ciuda disputelor frecvente, cei doi nu pot trai unul fara celalalt. Legenda comediei George Carlin face un rol extraordinar, imprumutand vocea sa acestui microbuz pacifist.

SARGE—Acest jeep patriotic, un vehicul militar Willys din 1942, se ocupa de magazinul cu efecte militare din Radiator Springs, "Sarge’s Surplus Hut", si este adesea vazut ocupandu-se de peluza din fata casutei lui Quonset, astfel incat sa fie tunsa cat mai scurt. Desi ii place sa se planga mereu de vecinul sau, microbuzul VW, el stie ca viata e mult mai interesanta cu Fillmore prin preajma. Actorul Paul Dooley (“Breaking Away,” “Neveste disperate”) este vocea acestui vehicul inregimentat, care insa "mai mult latra decat musca".

RAMONE—Proprietarul "Ramone’s House of Body Art", acest Impala din 1959 este un adevarat magician cand manuieste metalul si vopseaua, insa nu a mai modificat la comanda nicio masina, de ani de zile. Tot asteptand un client care sa ii si plateasca serviciile, el se revopseste singur zi de zi si spera ca McQueen o sa ii permita sa ii adauge cateva inflorituri. Actorul/comicul Cheech Marin face un rol colorat, devenind vocea acestui personaj plin de energie.

FLO—Casatorita cu Ramone si proprietara locaului "Flo’s V-8 Café", este o masina din 1950, indrazneata, care nu accepta niciun fel de prostii. Ea ofera "cel mai fin combustibil din 50 de state", iar localul sau este un loc de intalnire cautat de localnicii care vin sa ia o dusca de ulei, sa barfeasca putin si sa asculte niste sfaturi materne oferite chiar de Flo. Flo si Ramone sunt un caz de "dragoste la prima vedere", inca de cand s-au cunoscut, iar ea calatorea prin tara in chip de masina de prezentare Motorama. Jenifer Lewis se lasa purtata de val, fiind vocea acestui personaj extrem de spiritual.

LUIGI—Personaj gregar si cu suflet mare, dar si destul de usor de starnit, acest Fiat 500 din 1959 se ocupa de atelierul local de anvelope, Luigi’s Casa Della Tires, care este "Caminul Turnului Inclinat din Anvelope". Alaturi de amicul sau Guido, un motostivuitor, Luigi este un mare amator de masini de curse (usor partinitor cand e vorba de Ferrari), intotdeauna dornic sa se faca placut. Afacerile nu i-au mai mers bine de ani de zile, deci puteti conta oricand pe un pret de chilipir pentru un set nou de roti oferite de acest negustor nastrusnic. Tony Shalhoub (“Noaptea cea mare”, “Monk”) aduce un accent aparte prin rolul sau neobosit.

SHERIFF—Expert in Route 66 si autor al unui volum despre acest traseu rutier, Michael Wallis este vocea unei masini de politie Mercury Cruiser din 1949, care inca mentine linistea in Radiator Springs. Mereu in cautare de potentiali amatori de viteza care si-ar putea dori sa treaca prin orasul lui, Seriful adora sa spuna povesti despre mult-iubita sa sosea. Cand si cand, se mai duce sa traga cate un pui de somn in spatele panoului publicitar al orasului.

THE KING - REGELE (aka STRIP WEATHERS)— Acest Plymouth Superbird din 1970 este o legenda a curselor, care a castigat mai multe competitii in Cupa Piston decat oricare alt automobil din istorie. In pofida faimei sale, e un tip cu capul pe umeri, care stie ca e nevoie de mai mult decat de niste trofee pentru a obtine un campion adevarat. El crede in munca sustinuta, in spiritul de echipa si isi face mereu timp pentru sotia lui, Doamna "Regele". Decis sa se retraga la sfarsitul sezonului si sa renunte la mult-ravnita lui sponsorizare Dinoco, Regele este invidiat de toate automobilele de curse in ascensiune. Legenda curselor Richard Petty, de sapte ori castigator al Cupei NASCAR Nextel, ii imprumuta vocea sa acestui campion stilat. Sotia lui, Lynda, are o aparitie vocala episodica, in rolul "tovarasei auto de viata" a Regelui.

CHICK HICKS—Acest veteran al curselor este un competitor necrutator, care, prin trucuri si coliziuni repetate, a reusit sa obtina locul al doilea in mai multe curse decat oricare alta masina. Traind dintotdeauna in umbra "Regelui", acest desavarsit medaliat cu argint nu se va da in laturi de la nimic pentru a castiga sponsorizarea Dinoco. Convins ca "Epoca Chick" este pe cale sa inceapa, el nu are de gand sa il lase pe Lightning McQueen sa stea in calea visului sau de a castiga Cupa Piston.
Versatilul actor Michael Keaton (“Domnul Mamica,” “Batman,” “Herbie: Masina buclucasa"), se coboara pana la a deveni vocea acestui luptator indarjit.

MACK—Nici un film Pixar nu este complet fara interpretarea lui John Ratzenberger, iar in MASINI, indragitul actor ii imprumuta vocea sa unui Mack SuperLiner din 1985 care cunoaste perfect regulamentele federale. Fiind pilotul de incredere al lui McQueen, el este dispus sa forteze limitele propriei sale integritati si a limitelor sale de somn, pentru a-l ajuta pe angajatorul sau celebru. Cuibul luxos de burlac al lui McQueen e plin de cele mai bune echipamente cu fibra optica, televizoare, un fotoliu de masaj si multe altele.
Tuning Up pentru poveste Despre productie
jinglebells