"Salonul nr. 6", de Pintilie, faţă în faţă cu propunerea Rusiei la Oscar 2010

de Cinemagia în 18 Iul 2012
"Salonul nr. 6", de Pintilie, faţă în faţă cu propunerea Rusiei la Oscar 2010

Salonul nr. 6, propunerea Rusiei pentru Oscar 2010 la categoria Cel mai bun film străin, va fi proiectat la Divan Film Festival alături de Salonul nr. VI, versiunea realizată de Lucian Pintilie în Iugoslavia.

Divan Film Festival este noul nume al Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, aflat anul acesta la cea de-a III-a ediţie. Întâlnirea "degustătorilor" va avea loc în acest an în perioada 19-26 august, în locul deja cunoscut de către iubitorii de film balcanic: pe malul Dunării, în Portul Cultural Cetate, judeţul Dolj.

Invitatul de onoare al ediţiei de anul acesta este cineastul Karen Şahnazarov, directorul general al concernului cinematografic Studiourile Mosfilm. Regizorul rus, în vârstă de 60 de ani, va prezenta - în premieră mondială - cel mai recent film al său, Tigrul alb/Belii tigr (2012), precum şi Salonul nr. 6, propunerea Rusiei pentru Oscar 2010, la categoria cel mai bun film străin. În dialog cu această peliculă va fi proiectată şi versiunea realizată de Lucian Pintilie (iniţial ca film de televiziune, în 1973, şi reluat apoi ca lungmetraj, în 1978).

"Genul acesta de dialoguri explică totodată şi motivul pentru care am ales să numim festivalul nostru divan - atît în sensul comun, de canapea, adica loc de relaxare şi desfătare, dar şi în sensul originar de adunare, sfat, întrunire -, care ilustreaza tradiţia balcanică, confortabilă şi rafinată, a taifasului, adică tocmai spiritul pe care credem că-l promovează acest eveniment", a declarat Mircea Dinescu, gazda festivalului.

Timp de o săptămână, ziua, dar şi noaptea, pe un ecran în aer liber, vor fi vizionate scurtmetraje, documentare şi lungmetraje din sau despre spaţiul şi mentalităţile balcanice. Farmecul acestei întâlniri de pe malul Dunării - la care vor participa producători, regizori, actori, directori de festival, critici de film şi jurnalişti din România şi din străinătate - stă în faptul că invitaţii vor avea prilejul să deguste pe îndelete delicatesele culinaro-cinematografice, este menţionat într-un comunicat de presă remis Cinemagia.

“Intenţia noastră este ca, începând cu această ediţie, festivalul să-şi asume dechiderea şi către alte coordonate ale universului cinematografic mondial", a declarat Marian Ţuţui, directorul artistic al festivalului. "Un prim pas este tema provocatoare a seminarului internaţional 'Evadarea din Balcani', ce va avea loc cu prilejul festivalului nostru. Al doilea pas este intenţia noastră de a prezenta festivalul şi în cadrul unei săptămâni a filmului balcanic, probabil la Moscova. Motiv pentru care invitatul de onoare al ediţiei de anul acesta este binecunoscutul cineast Karen Şahnazarov, directorul general al concernului cinematografic 'Studiourile Mosfilm'".

Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară este organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu”, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Dolj şi Primăriei Cetate (Dolj).

Taguri:  Lucian Pintilie

Părerea ta

Spune-ţi părerea
josico83 pe 18 iulie 2012 21:31
aveți cumva mai multe detalii despre festival? program, invitați, există vreun site, se vînd bilete etc.
monicaF pe 19 iulie 2012 10:31
Salut! Programul nu este inca definitivat, imediat ce va fi gata va fi facut public. Pentru orice alte detalii sau intrebari poti vizita pagina de Facebook a festivalului, Divan Film Festival.
alex_il_fenomeno pe 7 august 2012 19:38
chiar pare un film pe care nu vrei sa il ratezi !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells