6.3 / 10
197 voturi
Locul naşterii: Tarutino, Basarabia, România (acum Tarutyne, Odessa, Ucraina) · Data naşterii: 09.11.1933 · Data decesului: 16.05.2018 · Ocupaţie: Regizor, scenarist, producător · Zodia: Scorpion

Biografie

Lucian Pintilie, năcut la 9 noiembrie 1933, la Tarutino, județul interbelic Cetatea Albă, Regatul României, azi în Ucraina - decedat la 16 mai 2018, a fost unul dintre cei mai mari regizori de teatru și film român. Filmele și montările sale au provocat mari controverse astfel încât a fost invitat de regimul comunist să emigreze.

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Lucian Pintilie a montat o serie de...

mai mult
A contribuit la această pagină: victor_homescu Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!

Filmografie - producător

Filmografie - coproducator

Părerea criticului

Pitbull pe 09 Noiembrie 2009 15:56
Ce să fie, ce să fie? Oare-i mit, legendă vie?
Ce să fie, ce să fie?
Oare-i mit, legendă vie?
Ba! E însuşi PINTILIE!
Adevăr grăieşte stihul - Lucian Pintilie e cu siguranţă regisorul român care îmbină cel mai paradoxal conceptele mitice şi legendare. Pe tot parcursul anilor '80 (cel mai negru deceniu al regimului comunist în România, şi unul dintre cele mai cumplite ale întregii noastre istorii), universul cultural autohton (în sens autentic - deci neoficial) era dominat de misterul notoriului film încuiat în seif, "D'ale carnavalului". Actorii care jucaseră varii roluri povesteau cele mai năstruşnice peripeţii. Câteva fragmente de scenariu, fascinante, fuseseră publicate în "Contemporanul", şi se zvonea că Ciulei decretase scriptul "o capodoperă". Chiar dacă produsul finit şi eliberat, ajuns în reţeaua de distribuţei la mai puţin de un an după Revoluţie, sub titlul "De ce trag… citeşte

1 4

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
Octavian Schintee pe 21 Februarie 2004 19:08
Filmele lui au darul de a te trezi la realitate. A surprins fenomenul romanesc cum nu l-am mai vazut facut de altcineva. Regizorul meu preferat. Ii revad filmele periodic. Cum muzica lui Beethoven sau Bach sunt un remediu pentru tristete sau stari depresive, asa filmele lui Pintilie au avut darul de a ma alina de cate ori mizeria morala din Romania a vrut sa ma aduca la tacere. Plin de forta, de speranta, de adevar. Deci, crestin.
3 2
Iulius Antohe pe 19 Noiembrie 2006 17:54
Cel mai bun regizor roman care a existat vreodata, a se vedea si ce tineri a lansat (si ce premii au luat acestia), pacat ca exista oameni care posteaza aici fara sa aiba idee despre ce scriu
3 5
Dragusin Nicolae pe 06 Februarie 2004 19:38
Despre Lucian Pintile inca nu am o opinie formata, dar m-ar interesa foarte mult sa vad filmul "Reconstituirea". Ma poate ajuta cineva cu o sugestie, indrumare si ma opresc aici pentru a nu merge mai departe... :>>
Multumesc anticipat.

2 0
bloodthirst pe 04 Septembrie 2010 18:14
Majoritatea criticilor din acest forum aduc vorbe grele la adresa regizorului,de ce?Sunt mai mult decat sigur ca nici unul din ei nu a vazut macar un film complet regizat de Pintilie,apoi filmele lui nu pot fi asa usor intelese la o varsta frageda.Filmele marca Pintile va povestesc despre Romania comunista aici gasiti o parte din istoria noastra.
2 2
victor_homescu pe 09 Noiembrie 2017 16:47
RIP.Lucian Pintilie
Lucian Pintilie/azi 84 de ani
- „Un om este liber atunci când se hotărăște să fie.”
A decedat azi 16 mai 2018

1 0
vladutz76 pe 21 Decembrie 2010 09:31
real
Filmele lui Pintilie nu sunt comerciale. De aceea starnesc asa multe reactii negative. Dar si celora care le plac...... Filmele lui Pintilie pun in evidenta uratenia din oameni. Noroiul, cainii vagabonzi, copii retardati si dizabilitati, limbajul vulgar, nuditatea, hinghereli, incaierari, haos. Toate astea clatina conceptul de fiinta superioara a omului. De aceea este hulit. Spectatorii care il hulesc vad mizerii deastea pe strada in fiecare zi, dar cand se duc la cinematograf nu le mai place, aici ei vor sa vada flori, pajisti si oameni nobili. Oamenii se gandesc la sex de 10 ori pe zi dar cand vad sex in filme nu le mai place. Vad caini vagabonzi si cersetori schiloditi in fiecare zi, dar la cinematograf nu le mai place. Se ciocnesc de militieni imbecili si tot soiul de functionari cretini dar in filme nu le place.
1 0
daniela_herman pe 31 Martie 2014 04:42
Avem asa talente....pacat ca doar strainii ne apreciaza la justa valoare....
0 0
ciprian34 pe 22 Octombrie 2013 18:00
Unul din cei mai buni regizori ai nostri,Reconstituirea mi-a placut
0 0
Iulidesprefilme pe 07 Ianuarie 2013 20:08
A revoluţionat filmul românesc cu: Duminică la ora şase, Reconstituirea, De ce trag clopotele, Mitică?, Balanţa.
0 0
xerses pe 09 Noiembrie 2011 22:06
Sanatate maxima Maestre! Multumim pentru filmele bune pe care le-ati regizat.
0 0
cosminlipsa pe 09 Noiembrie 2011 00:13
Cel mai bun film al regizorului Lucian Pintilie este ""Balanta"".
0 0
sabinalin pe 09 Noiembrie 2010 15:42
La multi ani!
Sa ne traiti, domnule Pintilie, si speram sa mai faceti filme care sa ne bucure privirea si care sa ne provoace sa gandim!
0 0
Dragomara pe 09 Noiembrie 2010 12:24
Lucian Pintilie
La mulţi ani cu sănătate şi cât mai multe realizări profesionale şi personale!
Sunt o mare fană a filmelor dumneavoastră!

0 0
lili22 pe 19 Mai 2018 23:06
A fost un mare talent care nu a prins perioada potrivita sa arate ce poate.A facut Reconstituirea si am crezut ca va putea candva ss faca filme extraordinare.Nu a fost de loc asa.
0 1
Ardelean Nicolae pe 10 Decembrie 2006 16:06
Unul dintre cei mai talentati si mai tehnici regizori romani, elev al unui la fel de celebru realizator, Victor Iliu.
Dupa revolutie, portdrapelul antiromanismului gratuit in cinematografia mondiala, atingand sublimul in capodopera genului numita O vara de neuitat, altfel o realizare artistica superba.
Parodiaza cu succes pelicule obscure ale unor regizori mult mai putin obscuri, precum Alexandru Tatos.
Un singur film recent valoros si din punct de vedere al ideilor (foarte dur, in acord cu stilul macabru prezent pretutideni in filmografia maestrului, dar si greu de vizionat de cei plecati din tara), al carui scenariu nu ii apartine.
Sintetizand, a cere unui roman normal sa emita judecati admirative in legatura cu marea majoritate a filmelor lui Lucian Pintilie doar pentru calitatea lor artistica e ca si cum ai pretinde unui condamnat la moarte sa laude… citeşte

0 1
EduardBarbu pe 9 noiembrie 2011 14:49
Alexandru Tatos - obscur? Poate in sensul de - nu tocmai notoriu pentru publicul larg ...

Spune-ţi părerea despre Lucian Pintilie

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells