Franța, marea câștigătoare la Film 4 Fun 2021. Emilia Popescu primește trofeul Film 4 Fun

de Cinemagia în 11 Aug 2021
între 5 și 7 august, spectatorii din întreaga lume au putut viziona și nota cele 25 de scurtmetraje comice

Ediția a 13-a a festivalului internațional de comedie Film 4 Fun s-a încheiat în seara de duminică, 8 august 2021, printr-o gală găzduită de Cinema Carpați din Sinaia și transmisă live pe Facebook și pe canalul YouTube al festivalului.

Juriul internațional de anul acesta - compus din criticul de film francez Fabien Baumann (redactor al revistei Positif), scenarista, producătoarea și selecționera rusă Aleksandra Zhukova, scenarista și regizoarea greacă Rinio Dragasaki, actrița română Ada Condeescu și compozitorul român Cristian Lolea - a decis să acorde cel mai important premiu al competiției, recompensând Cel mai bun scurtmetraj, filmului francez Avant-garde/Avan-gardă de Maxime Azzopardi și Adrien Guedra-Degeorges. Premiul pentru Cel mai bun regizor i-a revenit românului Radu Barbu, pentru filmul Probleme la apartamentul 14. Tânărul cineast a mai primit un frigider marca Fram. Un alt scurtmetraj francez, Invisible/Invizibil, scris și regizat de Thomas Scohy, a obținut premiul pentru Cel mai bun scenariu, acordat de Dacin Sara. Festivalul Film 4 Fun a oferit o Mențiune specială a ediției a 13-a filmului românesc Vânătoare de hipopotami și crocodili, cu scenariul și regia semnate de Germain Kanda.

Timp de trei zile, între 5 și 7 august, spectatorii din întreaga lume au putut viziona și nota, pe site-ul Film4Fun.ro, cele 25 de scurtmetraje comice, reprezentând 12 țări, incluse în competiția ediției a 13-a. Voturile exprimate online au decis Premiul Publicului, care i-a revenit anul acesta filmului mexican Money Craze/Nebunia banilor, scris și regizat de Leonardo Gutiérrez.

Gala de închidere de la Cinema Carpați din Sinaia a mai inclus acordarea tradiționalului trofeu Film 4 Fun. Acesta îi revine, la fiecare ediție, unui actor român important, de film, teatru și televiziune, a cărui carieră remarcabilă include și interpretarea unor roluri comice memorabile. Anul acesta, premiul i s-a acordat iubitei actrițe Emilia Popescu, care a primit trofeul de la Marian Panait, manager al orașului Sinaia. Printre rolurile de cinema ale Emiliei Popescu se numără cele din filmele Moromeții (Stere Gulea, 1987), În fiecare zi mi-e dor de tine (Gheorghe Vitanidis, 1988), Liliacul înflorește a doua oară (Cristina Nichituș, 1990), Sanda (Nicu Gheorghe și Cristiana Nicolae, 1992), Divorț... din dragoste (Andrei Blaier, 1992), Timpul liber (Valeriu Drăgușanu, 1993) și O vară de neuitat (Lucian Pintilie, 1995).

La edițiile anterioare ale festivalului, trofeul Film 4 Fun le-a mai fost înmânat popularilor actori Stela Popescu, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu, Gheorghe Visu, Coca Bloos, Radu Gabriel, Ion Dichiseanu și Magda Catone.

Gala de la Cinema Carpați a fost prezentată de actorii Cătălin Neamțu și Vlad Vîlciu. După acordarea premiilor, Cătălin Neamțu a oferit publicului un savuros show de improvizație. Spectatorii prezenți la eveniment au putut urmări în închidere, pe lângă filmele premiate la ediția a 13-a a festivalului, scurtmetrajul Zimnicea de Bogdan Naumovici și lungmetrajul Berliner de Marian Crișan.

Directoarea Film 4 Fun, producătoarea, monteuza și profesoara Laura Georgescu Baron, a declarat la finalul ediției a 13-a a festivalului: „Sunt onorată că au putut fi alături de noi membrii juriului internațional - critici de film, cineaști, actori cunoscuți și îndrăgiți atât de publicul larg, cât și de publicul nișat al industriei cinematografice.
Mă bucur că, deși au existat restricții privind numărul de locuri ocupate în cinematograf, sala a fost plină, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Din păcate, mulți spectatori nu au mai putut intra în sală, locurile fiind deja ocupate. Sperăm că și anul viitor să continuăm acest proiect alături de aceași echipă mică, dinamică și dedicată unui act cultural.”

Exploreaza subiecte similare:

Ada Condeescu, Cristian Lolea, Emilia Popescu, Moromeţii, Stere Gulea, În fiecare zi mi-e dor de tine, Gheorghe Vitanidis, Liliacul înfloreşte a doua oară, Cristina Nichitus, Divorț... din dragoste, Andrei Blaier, Timpul liber, Valeriu Drăgușanu, Un ete inoubliable, Lucian Pintilie, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei, Rodica Popescu Bitănescu, Gheorghe Visu, Coca Bloos, Radu Gabriel, Ion Dichiseanu, Magda Catone, Cătălin Neamțu, Vlad Vîlciu, Berliner, Marian Crişan, Bogdan Naumovici, Laura Georgescu Baron, Hippopotamus & Crocodile Hunt, Invisible, Probleme la apartamentul 14

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells