Filmul şi creaturile

de Ştefan Dobroiu în 23 Aug 2010
Filmul şi creaturile

Splice/Hibrid s-a lansat vineri pe marile ecrane din ţară, iar Dren, fiinţa creată de cei doi geneticieni intepretaţi de Adrien Brody şi Sarah Polley, ne invită să trecem în revistă câteva dintre cele mai populare creaturi întâlnite în filmele ultimelor luni. Probabil că cinefilii din Kosovo vor empatiza cu atât mai mult cu povestea lui Dren, din moment ce numele creaturii (provenit de la "nerd" - tocilar - scris invers) este un foarte comun nume de botez din regiune, atât pentru fete cât şi pentru băieţi! Până atunci, să aflăm mai multe despre himeră, creatura mitologică din caracteristicile căreia s-a inspirat Vincenzo Natali când s-a apucat să scrie Splice.

O combinaţie de mai multe animale, himera era, în mitologia greacă, fiica lui Tifon şi-a Echidnei, cunoscuţi sub eticheta "părinţii tuturor monştrilor". Printre fraţii şi surorile himerei, care adesea este înfăţişată cu cap şi corp de leu, coadă terminată cu un cap de şarpe şi un alt cap de capră crescându-i de pe spate (alte reprezentări includ aripi de pasăre de pradă), se numără mai cunoscutul Cerber şi hidra cu numeroasele ei capete. Natali păstrează câteva dintre caracteristicile creaturii, printre care coada terminată cu un ac plin de venin. Chiar dacă filmului său îi lipsesc multe, Splice merită văzut pentru relaţia dintre cercetători şi rodul experimentelor sale, mult mai complexă decât în oricare film cu "monştri".

Tot din mitologia greacă vine grifonul, dar să ne îndreptăm atenţia către hipogrif, o creatură pe care mulţi o consideră inventată de J.K. Rowling în seria ei de succes, Harry Potter. Dacă grifonul este un leu cu cap de vultur, hipogriful este o combinaţie între vultur şi cal. Cel mai celebru reprezentant al rasei sale este Buckbeak, înfricoşătoarea creatură inclusă de Hagrid în ora sa de Îngrijire a creaturilor magice, cu care Harry va ajunge curând să se împrietenească în Prizonierul din Azkaban. Buckbeak se va întoarce pe ecran în ultimul film al seriei, când, în marea luptă de la Hogwarts, va conduce testralii împotriva aliaţilor lui Voldemort.

Una dintre cele mai populare creaturi fantastice de pe marile ecrane, dragonul va fi în continuare nelipsit din cinematografe. Ai văzut mai multe specii în seria Harry Potter (unele de origine română!), şi, după ce Peter Jackson se va apuca de The Hobbit, vor trece doar doi ani până îl vei vedea pe Smaug, a cărui voce s-ar putea să fie interpretată de Tom Waitts şi despre a cărui înfăţişare, pusă deja la punct de echipa de desenatori şi animatori, Guillermo del Toro a spus deja că "e cum nu s-a mai văzut".

Un foarte popular dragon al anului 2010 a fost Ştirbul, dragonul din How to Train Your Dragon. Ştirbul şi bunul său prieten Sughiţ vor reveni pe ecrane în continuarea acestei ecranizări după Cressida Cowell şi, în funcţie de succesul financiar, aşteaptă-te şi la alte continuări pentru că englezoaica a scris nu mai puţin de nouă cărţi pentru copii, primul film acoperind doar evenimentele din întâia publicată. Dreamworks se aşteaptă să lanseze How to Train Your Dragon 2 în 2013.

Noi proiecte inspirate de mitologia greacă ne-au scos şi ne vor scoate în faţă foarte cunoscute creaturi fantastice. În Clash of the Titans/Înfruntarea titanilor, Perseu (Sam Worthington) se luptă cu Meduza, care apare şi în pasabilul Percy Jackson şi Olimpienii: Hoţul Fulgerului. Dacă aventurile lui Perseu vor continua (cu sau fără Worthington), nu acelaşi lucru se poate spune despre cele ale lui Percy, ambele personaje fiind inspirate de aceleaşi semizeu din mitologie.

Într-o încercare de a condimenta puţin scenariul, creatorii Înfruntării au aruncat (de fapt l-au păstrat din originalul din 1981) în ciorba lor 3D şi krakenul, un monstru deloc mitologic, prima lui menţionare datând din secolul 13, când scandinavii pomeneau de o gigantică creatură marină în stare să scufunde o întreagă corabie (iar corăbiile pe vremea aia nu aveau dimensiunea unui transatlantic). O întâlnire cu krakenul are loc şi în Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, unde căpitanul Jack Sparrow are parte de un rendez-vous nu foarte plăcut cu enorma creatură.

Un alt celebru monstru este Minotaurul, iar acesta are toate şansele să-şi facă apariţia pe ecrane în 2011, când se lansează Immortals, noul film al lui Tarsem Singh. Deocamdată nu este sigur dacă povestea lui Singh, care va fi filmată în stilul propriu succesului 300, va folosi şi populara legendă a minotaurului, dar sunt slabe şanse ca scenariştii să renunţe la una dintre cele mai populare aventuri din mitologie. Ajutat de Ariadna şi de firul ei, Tezeu intră în labirintul lui Dedal, din care nimeni n-a mai ieşit viu vreodată, în parte din cauza capcanei labirintului, în parte din cauza nemilosului şi înfometatului Minotaur. Deznodământul luptei dintre erou şi monstru este cunoscut, dar cu siguranţă vizualul Tarsem Singh o va face să arate suficient de interesant ca să merite o vizită la cinema.

Care dintre creaturile de mai sus ţi se pare cea mai "simpatică"?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alexcretu75 pe 23 august 2010 17:22
Pai filmele cu creaturii sunt mai interesante.
Marin10 pe 23 august 2010 18:42
Asta este o lista foarte scurta, cred ca in Avatar se gasesc mai multe creaturi decat ai enumerat tu in tot articolul. Mai cauta ceva si incearca sa refaci articolul. Dar, totusi mi-a placut.
Kalrak pe 23 august 2010 18:51
Tot, Hitler ramane cel mai simpatic ! ( s-au facut chiar si parodii simpatice cu el :-D )
StevieGG08 pe 23 august 2010 19:50
Pan din Pan's Labyrinth ar fi meritat si el un loc in articol
danyx493 pe 23 august 2010 20:50
Mda....intr-adevar Kraken-ul a fost adaugat doar pentru a spori efectele speciale ale filmului, in antichitate nici nu exista asa ceva
trustme pe 23 august 2010 21:25
Clash of the Titans varza ... 1-2 efecte 3d si cam atat ......
teabag pe 23 august 2010 21:37
poze ?...
rizea.alex70 pe 23 august 2010 22:22
Cel mai simpatic monstru cred ca este dragonul Smaung din The Hobbit!
Teddy-T pe 23 august 2010 23:17
@StevieGG08 chiar ca ar fi mers si labirintul lu Pan ..
Clash of the titans chiar ca a fost cam aiurea a... a fost mai bune filmul " percy jackson..." iar How to train your dragon a fost frumos filmul :D mia placut
...cred ca pe lista ar fi intrat si shrek :D

Teddy-T pe 23 august 2010 23:18
a fost mai bun filmul * ups
crisu pe 24 august 2010 10:22
cea mai simpatica creatura din filmele de gen pe care le-am vazut a fost ptr mine dragonul Falkor. e cel mai simpatic dragon din toate timpurile.
lastmimzy69 pe 24 august 2010 12:23
intr-adevar sunt multe specimene care ar,putea fi enumerate aici.
mjBIANCA pe 24 august 2010 14:02
lista e km scurta, si cred k ar mai lasa loc de altele mult mai bune
johnnyg pe 24 august 2010 14:50
Trebuie sa atentionez si eu. De ce nu sunt poze? Un articol cu un astfel de potential ar fi meritat niste poze si chiar mai multe pagini. Daca faci un lucru fa-l pana la capat, mai ales ca nu era asa greu sa dai un google image si sa pui niste poze. Astept urmatorul articol sa vedem evolutia ;-)
alvinsimontheodore10 pe 24 august 2010 19:33
Abia astept filmul How to train your dragon 2 cu stirbul si cu sughit!:P
adypisicuta90 pe 24 august 2010 20:34
imi plac foarte mult....sunt preferatele mele
MI pe 24 august 2010 23:21
Toti retarzii din lume s-au uitat la avatar. Toti astia care n-au pus in viata lor mana pe o carte.
peterpanrmx pe 25 august 2010 00:25
simpatic si...."dracusorul" din "The Water Horse: Legend of the Deep"...."urias" si Grendel din "Beowulf"(baiatu' lu' masa),...nu mai zic de "creaturile" din "The Thing ",..."Cloverfield"(si mai noul "Monsters"),...diavolul urias de foc ,din "Solomon Kane ",..."King Kong"...."Outlander "..."The Fly"(1986),..."Godzilla"..."The Host"...si ar mai fi "multe specimene "(vorba lu' "lastmimzy69"):) de enumerat......
nemotoujours pe 25 august 2010 17:24
CREATURI AR FI MULTE,IAR LISTE CAT CUPRINDE.MAI BINE AR ADAUGA FIECARE CE CREDE CA A FOST UITAT!
EU ADAUG TRIFIDELE DIN NOAPTEA TRIFIDELOR! CE ZICETI?
E CA NIMENI NU SE GANDEA?

CosminGL pe 26 august 2010 00:10
dintre toate cel mai reusit e grifonu si medusa ... in ceea ce priveste filmele mai bine sar continua persy jackson decat clash of the titans
Mihai pe 26 august 2010 14:40
Bun film
alex_il_fenomeno pe 2 septembrie 2010 09:31
sunt mari creatii cinematografice !
Mihai2508 pe 21 septembrie 2010 17:32
Cu cat sunt mai multe creaturi, si in special creaturi mitologice, ciu atat mai bine.
cetateanu pe 22 septembrie 2010 21:29
Nu am vazut Splice nu ma prea omor dupa SF-uri sau groaza dar pe acesta o sa-l vad.
Lola pe 23 septembrie 2010 20:31
Îmi plac foarte mult comentariile de genul: Toți retarzii din lume s-au uitat la avatar. Toti astia care n-au pus in viata lor mana pe o carte. Foarte amuzant. Cred ca este o părere a unui om care citește programul Tv și se simte intelectual.Filmele cu creaturi sunt foarte interesante doar ca mi se pare ca nu se exploateaza potentialul povestilor. Ma intristeaza cand mitologia greaca este vandalizata de dragul efectelor speciale. Clash of the Titans nu face exceptie de la regula ca industria americana a filmului nu înțelege esența și ideea legendelor de nici un fel. Au impresia ca dacă introduc în film un băiat musculos care se bate un un monstru și-au făcut datoria. Si e păcat.
dacoda pe 4 octombrie 2010 18:16
unele au fost frumoase , altele nu , au fost unele si haioase , dar au fost frumoase pana la urma
kakapiciu pe 15 februarie 2012 23:32
Krakenul din Clash of the Titans desigur.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells