5 comedii la TIFF

Noi sau vechi, titluri amuzante la TIFF 2014

Cu 200 de lungmetraje în selecţie, festivalul Transilvania atinge câteva dintre cele mai sumbre subiecte tratate de cinema în ultimul an, dar asta nu înseamnă că filmele de public şi comediile lipsesc. Dacă în anii anteriori comediile erau în mare parte grupate în secţiunea Piaţa Unirii, cea mai populară secţiune datorită proiecţiilor din piaţa centrală din Cluj-Napoca, în 2014 ele pot fi găsite în mai multe secţiuni ale festivalului. Iată câteva titluri şi motivele pentru care ţi-ar plăcea să le vezi.

HK: Supererou interzis
Începem cu mega-trăsnaia ediţiei. Ce poţi spune despre un film al cărui erou, un licean neîndemânatic, se transformă într-un supererou invincibil când îşi pune drept mască o pereche de chiloţi de damă? Producţia japoneză inclusă în secţiunea Midnight Delirium are toate şansele să-ţi înşele toate aşteptările, aruncând pe ecran răspunsul japonezilor la invazia de filme americane cu supereroi. Echivalentul masculin al unei alte trăsnăi japoneze văzute la TIFF acum doi ani, Zombi cu ţâţe mari, HK: Supererou interzis foloseşte cu aplomb elementele specifice filmelor cu supereroi pentru a spune o poveste cât se poate de imprevizibilă...

The Stag/Bărbaţi mişto
Parte a secţiunii Focus Irlanda, care reuneşte câteva dintre cele mai noi şi apreciate producţii irlandeze, Bărbaţi mişto a fost un mare hit în ţara locală, având onoarea să deschidă cea mai recentă ediţie a festivalului de la Dublin. Povestea se învârte în jurul unui grup de tineri invitaţi la o nuntă care ajung să participe la o petrecere a burlacilor de pomină. Din cauza unuia dintre personaje, pentru care cuvântul "convenţional" este o adevărată insultă, petrecerea se va transforma într-o aventură ieşită din comun.

Nuntă în ofsaid/La gran familia española
Puţini sunt regizorii în stare să se menţină proaspeţi şi convingători timp de patru filme fără să schimbe genul. Specialistul numărul unu al dramediei de familie din Spania, Daniel Sánchez Arévalo aduce la Cluj Nuntă în ofsaid, un campion al încasărilor locale nominalizat la 11 premii Goya în 2014. Toate cele patru filme ale lui Sánchez Arévalo au fost proiectate la TIFF, iar regizorul este în acest an starul secţiunii Suspecţi de serviciu, care prilejuieşte reîntâlniri cinematografice cu noile producţii ale regizorilor premiaţi la ediţiile anterioare ale festivalului. Nuntă în ofsaid spune povestea unei familii cu cinci fraţi, familie dată peste cap când nunta mezinului, Ephraim (foto centru), este programată în aceeaşi zi cu finala Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud, finală în care joacă şi Spania. Filmul va fi distribuit şi pe marile ecrane în a doua jumătate a acestui an.

America, venim!
Inclus în secţiunea Piaţa Unirii, America, venim! este debutul în lungmetraj al lui Răzvan Săvescu şi o nouă încercare de film de public a cinema-ului românesc. Aflăm povestea unui grup de cinci actori de provincie plecaţi într-un turneu american, unde întâmpină o mulţime de probleme. Din distribuţie fac parte Adrian Văncică, tot mai popular datorită apariţiei din serialul Las Fierbinţi, Gheorghe Ifrim, dar şi Mihai Călin. Vedeta internaţională a filmului este Mira Furlan, marea frumuseţe a cinema-ului croat devenită celebră în toată lumea după ce filmul lui Emir Kusturica Tata în călătorie de serviciu a primit în 1984 trofeul Palme d'Or la Cannes.

Balul pompierilor
Chiar dacă marea majoritate a filmelor de la TIFF sunt producţii foarte recente, festivalul oferă adesea ocazia vizionării unor titluri clasice. Cu greu poţi găsi unul mai important şi ataşant decât extraordinarul Balul pompierilor, ultimul film cehoslovac al lui Milos Forman înainte de exil şi cruntă satiră la adresa comunismului ca sistem politic şi social, motiv pentru care a şi fost interzis "pe termen nelimitat" în epocă, după doar trei săptămâni de proiecţii. În centrul atenţiei este balul pompierilor voluntari dintr-un oraş de provincie, în timpul căruia nimic nu se întâmplă aşa cum şi-ar fi dorit organizatorii.

Citește și

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells