TIFF 2014 în cifre

Filmul de închidere, Boyhood, a strâns 2000 de clujeni în Piaţa Unirii

Cea de-a 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) s-a încheiat spectaculos pe 8 iunie, cu premiera mult-aşteptată a filmului Boyhood (r. Richard Linklater) la care au asistat aproape 2000 de spectatori, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. În cele zece zile de festival, TIFF-ul a transformat oraşul într-un imens centru cultural, cu sute de proiecţii, lansări, concerte, masterclass-uri şi dezbateri.

Cele 217 filme din 55 de ţări selecţionate la această ediţie au avut parte de circa 400 de proiecţii şi au adus peste 63.000 de plătitori de bilete în sălile de cinema. Lor li se adaugă spectatorii prezenţi la proiecţiile gratuite în aer liber, masterclass-uri, workshop-uri, lansări, expoziţii, numărul lor depăşind 100.000 în cele zece zile de TIFF. Circa 1000 de invitaţi - regizori, producători, actori, profesionişti din industrie - şi jurnalişti români şi străini au luat parte la proiecţii şi evenimente.

Site-ul www.tiff.ro, actualizat zilnic în timpul festivalului cu noi informaţii şi ample galerii foto şi video, a avut 46.861 de vizitatori unici şi 88.919 de vizite în cele zece zile. 85% dintre utilizatori au accesat platforma din România, urmată în top de Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Ungaria, Moldova, Austria, Spania şi Italia. 43% dintre vizitatori au intrat pentru prima dată pe www.tiff.ro. Blogul oficial blog.tiff.ro a avut peste 17.500 de vizualizări, printre cele mai populare articole fiind „10 lucruri de neratat la TIFF 13” şi fotografiile însoţite de poveşti din secţiunea „Humans & Cinema”.

Pagina de Facebook TransilvaniaIFF a câştigat 10.000 de fani de la ediţia precedentă şi are în prezent peste 42.000. Numărul de like-uri la post-uri a depăşit 20.000, iar cel al comentariilor a ajuns la 470.

Anul acesta, 413 voluntari au ajutat la organizarea evenimentelor în locaţiile TIFF. Unii dintre ei au venit tocmai din Albania, Austria, SUA, Chile, Spania, Franţa sau Polonia. Cel mai în vârstă voluntar are 52 de ani şi a făcut parte din echipa de la Mănăştur Open Air.

Invitaţii străini, printre care actriţa Debra Winger şi cineastul Krzysztof Zanussi, distinşi cu Premiul pentru întreaga carieră, producătorul Nik Powell, directorul National Film & Television School din Marea Britanie, Michael Kutza - directorul Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, regizorii Peter Webber şi János Szász, au fost impresionaţi de selecţia TIFF şi de calitatea organizării.

„Eu conduc un festival foarte mare la Chicago, dar sunt impresionat de selecţia TIFF din acest an. Sunt foarte impresionat de ceea ce văd, de tipul de filme, de genuri, de categorii, de nivelurile pe care le acoperiţi. Sunt gelos. Dar la mine vremea este mai bună decât la voi”, a declarat Michael Kutza, director şi fondator al Chicago IFF şi membru al juriului. „Am văzut filme extraordinare, am descoperit un oraş plin de cinefili şi asta este foarte pasionant. Mă gândesc chiar să revin aici pentru un film, pentru că oraşul pare pregătit să fie filmat”, a adăugat Kutza.

„Cred că TIFF, Mihai Chirilov şi Tudor Giurgiu, cu toată echipa lor, au una dintre cele mai bune selecţii de film din lume. Aici am găsit cel mai mare număr de filme care îmi dau o perspectivă interesantă asupra lumii”, a remarcat şi producătorul britanic Nik Powell, membru al juriului competiţiei.

„Îmi place festivalul! În prima oră după sosirea mea aici am întâlnit foarte mulţi oameni din industrie, pe care îi văd şi la alte festivaluri. Dacă un festival reuşeşte să atragă acest tip de public, este un semn foarte bun. Felicitări!”, a declarat actriţa Debra Winger, distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră.

Publicaţia americană „The Hollywood Reporter” a relatat pe larg despre campania „Salvaţi Marele Ecran!” şi apelul de strângere de fonduri pentru igienizarea şi amenajarea Depozitului de Film de pe strada Maiakovski din Cluj în articolul cu titlul „Romanian Filmmakers Launch Campaign to Stop Cinema Closures”, iar „Screen Daily” s-a concentrat pe premii şi pe proiectele dedicate industriei filmului în articolul de final de TIFF Transilvania Trophy goes to Spain.
    
Circa 50 dintre filmele din selecţia TIFF 2014 pot fi văzute la Bucureşti, la Cinema Studio, Elvira Popescu şi J’ai Bistrot, între 10 şi 19 iunie. Programul complet AICI.

Citește și

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 12 iunie 2014 14:53
mda , super-interesant

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells