Transformări extreme pentru film

29 Iul 2009
Transformări extreme pentru film

Am văzut în Maşinistul cum Christian Bale a împins foarte departe limitele propriului corp pentru a face cât mai credibil un personaj măcinat de către demonii interiori.

Apoi, în Rescue Dawn (foto stânga), a recidivat - pierzând din nou în greutate, în pofida avertismentelor medicale. Nu vrem să-i ridicăm un soclu, dar experienţa se repetă. O imagine dată publicităţii la începutul sâptămânii ni-l arată pe Bale din nou slab, livid. Fotografia este făcută pe platourile de filmare de la The Fighter, care se va lasa în 2010. În film este distribuit şi Mark Wahlberg.


Cert este că imaginea de mai sus ne-a făcut să trecem în revistă transformările extreme pe care le-au suferit actorii, de-a lungul timpului, pentru film.

Christian Bale. Actorul de 34 de ani a surprins pe toată lumea atunci când a apărut în Maşinistul, în 2004, în rolul unui personaj distrus de insomnii. Literalmente un schelet ambulant, actorul a ajuns aşa prin înfometare: "Am pierdut aproape o treime din greutatea corpului şi am ajuns la circa 60 de kg. Nu ştiam cum altfel să intru în rol. Voiam ca personajul meu să arate de parcă ar fi pe moarte, dar nu mi-am propus să fiu neapărat piele şi os. Însă mi-a ieşit mai bine decât mă aşteptam.", declară Bale. "Apoi am jucat în Batman Begins, şi în numai şase săptămâni trebuia să pun înapoi cât mai mult. Şi m-am îngrăşat."

Renee Zellweger. S-a îngrăşat pentru a putea juca personajul Bridget Jones, care era ahtiat după îngheţată, din filmul omonim -  în 2001, apoi din nou a mai pus kilograme în sequelul din 2004, Bridget Jones: The Edge of Reason. Aşa a câştigat şi o nominalizare la Oscar: "Am fost la un doctor şi el a făcut calculele, apoi a pus la cale un plan. Porţiile de mâncare mi le-a făcut tot mai mari şi mai consistente. Fără spanac cu oţet balsamic - mai degrabă croissante cu unt. Ştiu sigur că am crescut cu mai multe numere când am schimbat numărul la  push up-ul Victoria's Secret. Ca să scad înapoi, am reluat joggingul şi am revenit la o dietă atentă", povesteşte actriţa.



Hilary Swank în Million Dollar Baby (2004) era cu siguranţă dornică să fie într-o formă perfectă atunci când a intrat în ring, în rolul unei tinere luptătoare de box care îşi propune să ajungă pe primul loc. Premiul a fost Oscarul pentru cea mai bună actriţă. "Atunci când mi s-a cerut să pun pe mine 5 kg de muşchi, am ajuns să pun pe mine 9. Asta e meseria. Dacă trebuie să joc un boxer, atunci să şi arăt ca unul. Am ajuns să mă simt puternică, solidă şi - totuşi -feminină. M-am antrenat până la 4, 4 ore şi jumătate pe zi, şase zile pe săptămână, timp de trei luni. A fost o dietă foarte strictă, şi aveam nevoie de nouă ore de somn pe noapte ca să mă pot recupera. Muşchii aveau nevoie de odihnă", a spus Swank.


Will Smith a luat în greutate pentru a-l juca pe legendarul campion la box în Ali (2001). Arăta impresionant, însă calităţile lui de boxer erau încă şi mai impresionante. Regizorul Michael Mann a trasat liniile esenţiale pentru ca Smith să intre în pielea personajului şi primul pas era fizicul. Pe lângă asta, un antrenament de aproape un an a fost necesar înainte de filmări."În primul rând, trebuia să câştig aproape 20 de kg în greutate, ceea ce la mine nu e uşor. Mai uşor slăbesc decât pun pe mine. Iar prima zi în ring a fost cea mai grea. Michael Bentt, fost campion la
categoria grea, mi-a dat un pumn drept în cap", îşi aminteşte Will Smith.


Matt Damon. Ca să se pregătească pentru rolul unui soldat traumatizat în filmul din 1996 Courage Under Fire, actorul a trecut printr-o dietă draconică. "Am pierdut 20 de kilograme, şi fără nici o supraveghere medicală. Mă gândeam că personajul meu trebuie să fie slab. Din nefericire, mi-am distrus sănătatea. Iar scenele unde sunt slab sunt la numai trei săptămâni de scenele unde am greutatea normală, aşa că am crescut în greutate aproape de la sine. Stomacul mi s-a dilatat pentru că mâncam orice, chiar şi lucruri care niciodată nu le amesteci precum iaurtul şi scoicile. Un coşmar. Am luat şi multe medicamente", a declarat actorul.



Adrien Brody. Viaţa într-un lagăr de concentrare nu e uşor de jucat pe marele ecran, dar în Pianistul Brody a dus lucrurile la extrem de dragul realismului. Efortul lui a dat roade: Premiul Oscar pentru cel mai bun actor. "A trebuit să intru într-un program intensiv de slăbit, cu care am pierdut aproape 15 kg în 6 săptămâni. Am peste 1.80, iar la 80 de kg nu eram gras, aşa că transformarea a fost substanţială. Ceea ce am mai făcut a fost să experimentez pe pielea mea limita subzistenţei. Însă dorinţele sunt mai puternice decât foamea. Cumva îţi deschide mintea către ce înseamnă pierdere şi lipsă", a comentat Brody.

Charlize Theron. Înaltă, cu picioare lungi şi slabă, a fost practic de nerecunoscut în rolul condamnatei Aileen Wournos (Monster, 2003). Cu acest rol a câştigat un Oscar pentru cea mai bună actriţă. "Aveam la dispoziţie trei luni ca să cresc în greutate. Nu am mai refuzat dulciurile, mai ales cele cu frişcă şi am renunţat la sport." În acest caz şi machiajul a jucat un rol important.



Sylvester Stallone. Cunoscut pentru exersarea condiţiei fizice, ca să evite îngrăşarea o dată cu vârsta mijlocie, Sly şi-a calcat pe inimă şi şi-a sacrificat abdominalii pentru un look de şerif burtos din New Jersey, în Copland (1997). "Totul era să renunţ la senzaţia liniştitoare de a avea un corp lucrat şi a lua în greutate. Credeam că n-o să fie cine ştie ce. Însă efectul psihologic a fost clar. Iar ca să pierd kilogramele puse, mi-a fost mult mai greu. Am angajat o antrenoare de aerobic ca să mă înveţe să dau jos kilograme. Niciodată nu am făcut aerobic până atunci", a spus Stalonne.



Ce alte cazuri vi se par memorabile? Care dintre cele de mai sus sunt cu adevărat impresionante din punctul vostru de vedere?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Pauline monster pe 29 iulie 2009 15:23
Dragut, dar sunt foarte multe de zis si de aratat despre transformari mai mult sau mai putin radicale. Gloria doar a deschis subiectul interminabil.
Alexander Solis pe 29 iulie 2009 18:36
Eram curios daca Van Damme nu a facut si el vreo schimbare extreme:D din moment ce lam vazut si pe stallone:D
jroberto pe 30 iulie 2009 12:17
A mai fost Tom Hanks in Cast Away. Stiu ca au intrerupt filmarile cateva luni si a slabit foarte mult. Si Jake Gyllenhaal a devenit musculos pentru rolul din Prince of Persia.
chitalucia pe 7 august 2009 19:01
Cred ca la Christian Bale este ceva patologic, dar la ceilalti este profesionalism
Orfeu_in_infern pe 4 februarie 2010 13:17
Hei, ati o făcut o omisiune flagranta - Robert de Niro în "Raging Bull".
Radu1711 pe 16 aprilie 2010 19:06
foarte mari diferente, ce nu face un actor pentru a fi apreciat
florinol pe 17 septembrie 2010 13:35
Cristian Bale este un actor fenomenal...asta o stim cu totii. Dar prefer sa-l vad in filme gen "Harsh Times", "Equilibrium"....rolul de dur il prinde de minune. Sunt convins ca rolul lui din acest fil va fi foarte bine interpretat, dar din pacate nimeni nu va dori sa-si puna pe perete un poster cu el......
cetateanu pe 2 octombrie 2010 21:28
Toate bune si frumoase cu multe Oscaruri pana s-a pomenit de Sylvester Stallone.care nu mi-a placut in filmul'' Copland'' sau poate ca nu eram invatat cu el asa.
Vorador pe 6 februarie 2011 19:29
Lipseste Robert de Niro si Jared Leto in Chapter 27

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells