Noua hartă a Oscarurilor, după festivalurile de la Veneţia şi Toronto

de Ştefan Dobroiu în 14 Sep 2023
Emma Stone ar putea da lovitura la Oscar 2024, primind inclusiv o nominalizare la Cel mai bun film

Festivalurile de la Veneţia şi Toronto au venit cu zeci de premiere mondiale ale unor filme care ar putea primi multiple nominalizări la următoarea gală Oscar. Într-un articol publicat anterior menţionam patru lungmetraje ce vor primi aproape cu certitudine nominalizări la categoria Cel mai bun film, dar în acest moment avem noi titluri cu şanse considerabile. Să le trecem în revistă.

Poor Things
Filmul grecului Yorgos Lanthimos a fost recompensat cu Leul de Aur la festivalul de la Veneţia, fiind un favorit la premiul cel mare încă de la prima proiecţie cu presa. O combinaţie de comedie neagră, fantasy şi film feminist, Poor Things spune povestea Bellei (Stone), o tânără din Anglia victoriană readusă la viaţă de tutorele ei, un om de ştiinţă, după ce se sinucide. Nu trece mult şi Bella se răzvrăteşte împotriva vieţii ei prea protejate şi fuge în lume, oferindu-şi o seamă de experienţe extreme. Poor Things şi-a surprins spectatorii cu scenele de sex explicit, ceea ce s-ar putea să fie o piedică în câştigarea statuetei pentru Cel mai bun film, dar asta nu înseamnă că nu se va afla în topul celor mai nominalizate titluri la gala Oscar de anul viitor. Ca fapt divers, Emma Stone nu doar că pare o certitudine pentru o nominalizare la Cea mai bună actriţă în rol principal (are deja un Oscar la această categorie pentru La La Land), dar ar putea primi o nominalizare şi ca producător al filmului lui Lanthimos. Poor Things se va vedea în România cu începere din 9 februarie.

Barbie
Filmul Gretei Gerwig a vândut cele mai multe bilete atât la nivel global, cât şi în România, unde a fost văzut de 613.000 spectatori în opt săpătmâni. Recent, studiourile Warner au anunţat că vor propune acest iureş roz pentru categoria Cel mai bun scenariu original. Află de ce este importantă această alegere şi de ce Barbie i-ar putea forţa pe organizatorii galei Oscar să-şi actualizeze stufosul regulament. La fel de recent, studiourile au anunţat că Ryan Gosling va fi propus pentru o nominalizare la Cel mai bun actor secundar. Oricum, superhitul anului va avea o listă mai lungă de nominalizări, pentru că excelează la mai toate capitolele tehnice.

Maestro
Filmul lui Bradley Cooper se concentrează pe viaţa dirijorului şi compozitorului american Leonard Bernstein şi mai ales pe mariajul acestuia cu actriţa şi activista costaricană Felicia Montealegre. Cu Cooper şi Carey Mulligan în rolurile principale, filmul a fost foarte bine primit la festivalul de la Veneţia, dar nu a reuşit să câştige niciun premiu. Dar cei aproape zece mii de votanţi la Oscar au dovedit în repetate rânduri cât de receptivi sunt la filmele de epocă, mai ales când acestea au o temă apropiată de lumea artelor, prin urmare Maestro ar putea fi unul din favoriţii din 2024. Filmul se lansează global, pe Netflix, pe 20 decembrie cu titlul local Maestro: Muzică și dragoste.

Origin
Filmul Avei DuVernay a fost proiectat atât la Veneţia (este singurul film regizat de o regizoare de culoare inclus vreodată în competiţia oficială în istoria de 80 de ani a festivalului), cât şi la Toronto, publicaţia Variety scriind că regizoarea ar avea o şansă să-i "fure" lui Christopher Nolan Oscarul pentru Cel mai bun regizor pentru Oppenheimer. Impresionat de calitatea filmului, cronicarul Variety Clayton Davis este de părere că Ava DuVernay ar putea deveni doar a treia scenaristă de culoare din istorie recompensată cu un Oscar. În acelaşi timp, Aunjanue Ellis ar putea deveni "noua Halle Berry", câştigând Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Origin spune povestea scriitoarei Isabel Wilkerson, prima scriitoare afroamericană care a câştigat prestigiosul premiu Pulitzer (în anul 2020).

Alte titluri menţionate de Variety care ar putea obţine nominalizări la Cel mai bun film sunt The Holdovers, noua colaborare a lui Alexander Payne cu Paul Giamatti, romanţa sud-coreeană Past Lives, care se lansează în cinematografele din România chiar luna aceasta, şi animaţia Spider-Man: Across the Spider-Verse.

Exploreaza subiecte similare:

Poor Things, Yorgos Lanthimos, Emma Stone, barbie, Oppenheimer, Christopher Nolan, Ava DuVernay, Origin, Maestro, Bradley Cooper, Carey Mulligan, Aunjanue Ellis-Taylor, The Holdovers, Paul Giamatti, Past Lives, Spider-Man: Across the Spider-Verse

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells