Oscar 2024: se întrevăd filmele cu şanse la multiple nominalizări

de Ştefan Dobroiu în 30 Apr 2023
Napoleon şi noua ecranizare a romanului The Color Purple, pe listă

Nu e niciodată prea devreme să vorbeşti despre cele mai urmărite premii din industria de film, iar publicaţia Deadline profită de CinemaCon, o convenţie unde marile studiouri prezintă în premieră mondială cele mai aşteptate filme ale anului, pentru a le trece în revistă pe cele cu şanse la Oscar. Este adevărat, mai sunt 11 luni până la următoarea ediţie Oscar, dar un argument în favoarea acestei iniţiative a Deadline este faptul că patru din cele zece filme nominalizate în 2023 la Oscarul pentru Cel mai bun film au debutat în programul ediţiei de anul trecut a CinemaCon.

Napoleon
Regizorul Ridley Scott regizează Napoleon, un film biografic care se concentrează pe cariera militară a lui Napoleon Bonaparte, cu Joaquin Phoenix (îl vom revedea în mai în aşteptatul Beau Is Afraid) în rolul titular şi Vanessa Kirby în cel al partenerei sale, Josephine. La CinemaCon a fost prezentată o impresionantă scenă de luptă pentru realizarea căreia nu au fost folosite imagini create pe calculator. Analistul Deadline, John Hammond (de altfel autorul unora dintre cele mai complexe şi corecte serii de previziuni publicate înainte de fiecare gală Oscar), a etichetat filmul drept "very Oscar-friendly". Cu trei nominalizări anterioare la Oscarul pentru Cea mai bună regie, Ridley Scott are toate şansele să o obţină pe a patra cu această producţie de anvergură.

The Color Purple
După ce regizase mai multe succese de casă (inclusiv Fălci, care a schimbat o dată pentru totdeauna strategia de lansare a blockbusterelor de vară în SUA), Steven Spielberg dovedea în 1985 că poate aborda şi subiecte serioase cu The Color Purple, ecranizarea după romanul premiat cu Pulitzer al lui Alice Walker. Filmul a primit unsprezece nominalizări la Oscar, inclusiv la Cel mai bun film, dar itinerariul său a devenit exemplar din simplul motiv că nu a reuşit să-şi transforme nici măcar o nominalizare într-o statuetă. Azi The Color Purple este în continuare cel mai nominalizat film fără niciun Oscar câştigat. John Hammond este de părere că noua ecranizare, bazată pe muzicalul omonim lansat în 2005, ar putea avea un destin diferit la următoarea ediţie a premiilor, iar studiourile Warner par să creadă acelaşi lucru, drept dovadă programarea premierei filmului în decembrie, ca el să rămână cât mai proaspăt în memoria membrilor votanţi ai Academiei.

Oppenheimer
Christopher Nolan (pe care noi l-am etichetat drept unicul regizor de la Hollywood căruia marile studiouri nu ezită să-i dea pe mână bugete de sute de milioane de dolari pentru filme originale) şi-a prezentat la CinemaCon filmul biografic Oppenheimer, bazat pe viaţa aşa-numitului "părinte al bombei atomice". Nolan a făcut şi o declaraţie care a electrizat publicul de la CinemaCon: "Vă place sau nu, J. Robert Oppenheimer este cea mai importantă persoană care a trăit vreodată. Este creatorul lumii în care trăim azi, fie ea bună sau rea", a spus regizorul, referindu-se la deznodământul celui de-Al Doilea Război Mondial, influenţat de bombele atomice create de echipa ce cercetători a lui Oppenheimer din Proiectul Manhattan. Combinaţia dintre priceperea lui Nolan şi subiectul extrem de ofertant ne îndeamnă să credem că Oppenheimer ar putea va avea un cuvânt greu de spus la Oscarurile de la anul.

Killers of the Flower Moon
La a zecea colaborare cu Robert De Niro şi la a şasea cu Leonardo DiCaprio, Martin Scorsese pare hotărât să impresioneze Oscarurile cu primul său western, Killers of the Flower Moon. The Hollywood Reporter scrie că fragmentele din film proiectate la CinemaCon au fost întâmpinate cu cele mai entuziaste aplauze de la această ediţie a convenţiei. Filmul este inspirat de cartea de nonficţiune omonimă a lui David Grann şi se centrează pe o serie de crime care afectează comunitatea de amerindieni Osage din Oklahoma anilor 1920, crime comise după ce pe teritoriul comunităţii sunt descoperite importante zăcăminte de ţiţei. "Gândiţi-vă ce se întâmplă când acest regizor se lasă inspirat de evenimente petrecute în realitate. Casino, Raging Bull, The Aviator, The Irishman, Goodfellas. Toate filme clasice", a comentat Brian Robbins (CEO-ul Paramount Pictures, care va distribui filmul global), sugerând că Killers of the Flower Moon se va bucura de o notorietate cel puţin comparabilă.

Alte filme prezentate la CinemaCon şi cu şanse să primească o nominalizare la Oscarul pentru Cel mai bun film sunt Dune: Part Two, animaţia Pixar Elemental, noul film al lui Alexander Payne The Holdovers şi noul film al lui Wes Anderson Asteroid City. O parte din filmele menţionate în acest articol îşi vor face debutul global în luna mai, la festivalul de la Cannes, şi atunci această hartă rudimentară a marilor filme ale lui 2023 va fi puţin mai clară.

Exploreaza subiecte similare:

napoleon, ridley scott, Joaquin Phoenix, Vanessa Kirby, Beau Is Afraid, Killers of the Flower Moon , Martin Scorsese, leonardo dicaprio, Robert De Niro, Oppenheimer, Christopher Nolan, Steven Spielberg, The Color Purple, Asteroid City, Elemental, Dune: Part Two

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells