Maradona: "nu mai traiesc ca la 100 km/h"

de Gloria Sauciuc în 21 Mai 2008
Maradona: "nu mai traiesc ca la 100 km/h"

Astazi a avut loc la Cannes proiectia documentarului Maradona by Kusturica, care spune povestea incredibila a lui Diego Maradona, campion sportiv considerat zeu al fotbalului si model pentru milioane de oameni din lumea intreaga. De la Buenos Aires la Napoli si Cuba, Emir Kusturica urmareste viata campionului, de la inceputul umil pana la dobandirea faimei mondiale, de la urcarea spectaculoasa pana la decadere. Un documentar unic despre "jucatorul secolului", realizat de cel mai mare fan al sau. "E primul film care vorbeste despre toate aspectele vietii lui Maradona".

Regizorul cu un larg palmares de premii, din care doua Palme d'Or si numeroase alte premii internationale, a filmat la Buenos Aires, Napoli (punct important pentru cariera fotbalistica a lui Maradona), apoi la Belgrad, orasul regizorului. "Am avut de gand urmatoarele: cinci luni sa gasesc si sa readuc in lumina adevarata personalitate a lui Maradona. "Intalnirea intre un titan al filmului - Kusturica si unul al fotbalului - Maradona nu e intamplatoare, niciun alt regizor nefiind atat de apropiat campionului precum Kusturica: "Intotdeauna am visat sa devin fotbalist si, in felul meu, am devenit, sustine regizorul.

Pentru prima data, Maradona se infatiseaza asa cum este in fata camerei, scotand la iveala omul din spatele mitului. Doi giganti, rebeli, care s-au cunoscut si si-au dezvaluit unul altuia tatuajele si urmele trecutului. Unul nascut cu 45 de ani in urma, in mahalalele din Buenos Aires, si devenit de tanar legenda fotbalului. Celalalt crescut la Belgrad, intr-o tara acum stearsa de pe harta, inainte de a castiga numeroase premii printre care doua Palme d'Or. Unul scrie, produce, regizeaza si canta in No-Smoking Orchestra. Celalalt, candva zeu in carne si oase, apoi cazut in dizgratie, s-a regasit ca un tata bun, prezentator TV, antrenor si vicepresedinte de club sportiv. In Argentina, dupa cum s-a spus la conferinta de presa, i s-a dedicat si un cult, exista o biserica maradoniana...

Filmul se desfasoara in anul in care Maradona a avut o revenire spectaculoasa, in perioada pe care Kusturica o numeste 'renasterea lui Maradona'. Viata si cariera sa, triumfurile si esecurile, locurile cheie pentru fotbalist - Buenos Aires, Cuba, Napoli - sunt jaloanele existentie sale pana in momentul decisiv, revenirea sa. De la inceputurile sale umile, pana la conditia sa de azi - intre altele, si tata a doua fiice, separate de mama lor, are o noua logodnica. "Am vrut sa punem in lumina si dorinta neimplinita a lui Maradona, acea de a avea o familie armonioasa", precizeaza Kusturica. Cele doua laturi, cea de personaj public, fotbalist si persoana implicata politic, aproape de lideri precum Fidel Castro, oponent fervent al globalizarii, si cea personala: viata de familie, sperantele, temerile, bucuriile sau neimplinirile.

Prin Kusturica, Maradona ne invita sa asistam la transformarile sale, scotand in evidenta modestia care nu l-a parasit niciodata. Kusturica afirma despre fotbalist: "E un idealist. Pentru mine, Maradona asta va fi mai important decat faptul ca a luat droguri. E un artist. Si a fi artist inseamna a trece de propriile tale bariere, si nu faptul ca publicul te pune pe un piedestal, pentru ca mai apoi sa te distruga si sa te ingroape. Maradona vorbeste despre anii in care a abuzat de droguri, isi dezvaluie latura umana si apoi calitatile de sportiv, care i-au permis sa surmonteze obsatacolele. El vorbeste despre sanatate, despre trecut, isi exorcizeaza demonii. E povestea unui om care traieste din nou. Kusturica a mai spus despre film ca este, practic, manifestul sau politic, desi poate nu ar trebui sa o recunoasca...

Taguri:  cannes 2008

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells