Cronică: Circul vesel

de Ştefan Dobroiu în 17 Mar 2010
Cronică: Circul vesel

Dacă ai văzut vreodată vreo reprezentaţie de circ ai toate şansele să-i iubeşti pe Carol şi Mina Zdebschi, protagoniştii documentarului Circul Vesel. Fără a se vrea o trecere în revistă a istoriei circului în România, iniţiativa regizorului Claudiu Mitcu este mult mai intimă şi ataşantă: este povestea UNUI circ, de fapt a circului Globus, administrat de familia Zdebschi şi al cărui nume a fost "împrumutat" de comunişti pentru a denumi ulteriorCircului de Stat.

La 84 şi 75 de ani, Carol şi Mina Zdebschi au o ditamai tolbă de poveşti, iar în spatele ridurilor şi-al formelor mai generoase ca în tinereţe Claudiu Mitcu te ajută imediat să vezi acrobaţii de altădată cu imagini de arhivă şi cu fotografii din colecţia personală a familiei. Din 1922, când tatăl lui Carol, Toma Zdebschi, a adus primul circ itinerant din România, şi până la Revoluţie, Circul vesel (fost Globus) a străbătut ţara în lung şi lat, iar destăinuirile blând-autoironice ale lui Carol Zdebschi şi încercarea de a repune în scenă câteva din scamatoriile de altădată cu siguranţă îţi vor provoca şi râsul, dar şi emoţia.

De la naţionalizarea circurilor de la jumătatea secolului trecut la şicanele cu miliţia din întreaga ţară şi problemele unei vieţi petrecute opt luni pe an pe drumuri, Circul vesel lasă puţine lucruri nedezvăluite. La sfârşitul proiecţiei de aseară, Carol şi Mina Zdebschi, probabil cei mai în vârstă oameni de circ din România, au fost întâmpinaţi (pentru a câta oară?) de aplauzele calde ale unor spectatori impresionaţi poate nu de acrobaţii ieşite din comun, ci de două vieţi lungi trăite cu folos.

Retraşi în 1992 într-o căsuţă din cartierul Rahova, Carol şi Mina mai au în curte unul dintre vagoanele care-i purta pe vremuri prin toate oraşele din ţară. "Acum e balamuc" acolo, recunoaşte doamna Mina, dar o pălărie ce-i aminteşte de frumuseţea de altădată şi visul nopţilor de vară, când zgomotul picăturilor de ploaie pe acoperişul vagonului îi vor trezi amintiri de mult uitate, arată că spectacolul nu se termină niciodată.

Poţi vedea povestea familiei Zdebschi joia viitoare, pe 25 martie, de la ora 20, pe HBO.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
maik pe 28 martie 2010 20:50
ACEASTA LUME A CIRCULUI O JUNGLA MINUNATA UN GLOB MAGIC IN MOMENTUL IN CARE PATRUNZI IN EL,TOTUL PARE REAL SI IREAL CU ROPOTELE DE APLAUZE SI RISETE DE COPII ,PUBLIC SATISFACUT DIFICIL SA GASESTI CALEA DE INTOARCERE IN TIMP MERGI TOT INAINTE ,RAMII UN VAGABOND IN LUME ,DESCOPERI LA TOT PASUL LOCURI NOI ,TRADITII NOI ,CULTURI NOI ,PRIETENI NOI ,ANI ZBOARA REPEDE IAR FIECARE ZI O EXPERIENTA NOUA , MAGIA CIRCULUI RAMINE LA TOT PASUL FIECARE DIN NOI PASTRIND DIN TIMP IN CUTIA CU AMINTIRI COMORI DE PRET ANII TINERETI SI A VIETI PRIN CIRC SI AMINTIRILE FRUMOASE DE NEUITAT PE CARE APOI LE IMPARTASIM CU DRAG LA BATRINETI NEPOTILOR NOSTRI.....ACEAST FILM PE CIT DE REAL PE ATIT DE ADEVARAT SI FRUMOS ,AM AVUT ONOAREA SA CUNOSC PERSONAJE DIN ACEST FILM,SI CU ATIT MAI MULT,NEPOTI SAU COPII ACESTORA IN ZIUA DE AZI . FRUMUSETEA NOPTILOR DE VARA A ZGOMOTULUI PICATURILOR DE PLOAIE PE ACOPERISUL CARAVANEI,EU SPUN VAGABONZI IN LUME STAFETARI AI ARTEI SI CULTURI,CIRCUL UN SAC FARA FUND FIECARE ZI O AMINTIRE FRUMOASA,IMPREVIZIBILUL DE ZI CU ZI CE FACE CA NICIODATA SA NU TE GINDESTI LA ZIUA DE MIINE,LASI TOTUL SA CURGA DE LA SINE EXACT CA CIRCUL CIND TRECE CU PARADA LUI ......IAR LUMEA SE OPRESTE SI PRIVESTE INCINTATA....COMPLIMENTE INTREGULUI STAF CARE AU REALIZAT ACEST FILM
paul pe 15 februarie 2011 20:58
aplauzze prelungite ,sanatate multa sa aiba multi ani de acum incolo,sa mai bucure si pe altii, cu catelusii dumnalui si voua multa sanatate si multe descoperiri de buna calitate .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells