Articole X-Men: Days of Future Past

(2014)

X-Men: Viitorul este trecut

Note de producție

Cea mai tare echipă X-men luptă pentru supraviețuirea speciei în două perioade istorice în X-MEN: VIITORUL ESTE TRECUT. Îndrăgitele personaje din prima trilogie "X-Men" își unesc forțele cu variantele lor mai tinere din trecut, "X-Men: Cei dintâi", ca să schimbe cursul unui mare eveniment istoric și să dea o bătălie epopeică pentru salvarea viitorului nostru.

Regizorul Bryan Singer a revoluționat imaginea pe care ne-o facem despre genul benzilor desenate. Odată cu debutul uriașului succes "X-Men", în vara anului 2000, Singer a reușit să creeze nici mai mult, nici mai puțin decât o nouă estetică în adaptarea sa cinematografică a îndrăgitelor povești și personaje din benzile desenate. În 2003, respectivul film a fost urmat de un succes și mai mare, "X-Men 2", regizat tot de Singer.

În "X-Men: Viitorul este trecut", Singer își reia rolul de regizor, pentru a da și o mai mare amploare viziunii sale despre universul X-Men. Povestea de mare anvergură și incitantă este propulsată de personaje nuanțate. Producătorul Hutch Parker consideră că filmele din seria X-Men ale lui Singer sunt atât de captivante grație "combinației de dragoste, atenție și respect ale lui Bryan pentru aceste personaje".

Implicarea lui Singer în această serie cinematografică încă de la început a creat legături strânse atât între membrii echipei de producție, cât și între actori. Noul film îi reunește pe producătoarea Lauren Shuler Donner, care a fost implicată în realizarea tuturor filmelor din seria X-Men, pe scenaristul/producătorul Simon Kinberg, care a produs "X-Men: Cei dintâi", pe directorul de imagine Newton Thomas Sigel, membru ASC, laureat cu numeroase premii, care a lucrat la mai multe proiecte cu Singer, pe scenograful John Myhre, laureat cu premiul Oscar®, care a creat universul X-Men din primul film, și pe compozitorul/monteurul John Ottman.

De asemenea, Singer colaborează din nou cu actorii din primele filme ale seriei X-Men, precum și cu tinerii actori din "Cei dintâi", film pentru care a scris scenariul și a servit drept producător. În "X-Men: Viitorul este trecut" joacă vedetele Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen și Halle Berry, din prima trilogie, precum și Jennifer Lawrence, James McAvoy, Michael Fassbender și Nicholas Hoult, din "Cei dintâi". Singer afirmă: "Am fost încântați să le atribuim rolurile acestor actori, atât în primele filme din seria X-Men, cât și în 'Cei dintâi'. În momentul respectiv, câțiva dintre ei aveau experiență puțină sau inexistentă în filme de această anvergură. Hugh venea din lumea teatrului muzical. Jennifer jucase doar în filme independente cu buget mic, precum 'Mâinile tatălui meu'. De-a lungul anilor, carierele lor au evoluat, au căpătat avânt și s-au bucurat de o extraordinară recunoaștere. Reuniunea dintre prima familie și cea nouă a fost interesantă pentru noi toți."

Shuler Donner consideră că Singer a fost atras către universul X-Men de temele complexe și incitante ale poveștilor. "Bryan e foarte serios când vine vorba de X-Men. A înțeles mereu că temele care stau la baza poveștilor dictează o abordare realistă. Personajele au neajunsuri care permit publicului să se identifice cu ele. De exemplu, Mystique vrea să fie mândră de identitatea ei, iar Beast este stânjenit de capacitatea lui de mutant și de aceea o ascunde. Dacă personajele sunt ancorate în realitate, vom fi dispuși să credem că pot să zboare, să vindece răni sau să aibă alte puteri extraordinare.

Filmul are toate elementele unui mare eveniment cinematografic - acțiune, comedie, efecte speciale - dar conflictul și lupta profund umană joacă rolul de liant. Bryan reușește să găsească profunzime și sens în aceste povești din benzi desenate pentru că întotdeauna își sondează sufletul pentru a găsi patosul personajelor și etosul lumii în care trăiesc acestea."

Singer confirmă: "Am vrut să mă întorc la seria X-Men nu doar pentru distribuția colosală sau pentru anvergura poveștii, ci și pentru faptul că scenariul abordează elemente precum călătoriile în timp, care nu au apărut în filmele X-Men până în acest moment, dar care au fost dezvoltate de mulți ani în cărțile de benzi desenate. Cred că trebuie să faci ceva nou în fiecare film și pot să vă garantez că sunt multe lucruri noi în 'Viitorul este trecut'."

X-MEN: TRECUT ȘI VIITOR

Hugh Jackman joacă rolul de legătură între viitor și trecut. Jackman a jucat personajul Wolverine de șapte ori în 14 ani, lucru pe care îl descrie drept "un dar incredibil și rar". Acest personaj este definitoriu pentru cariera sa, dar nu i-a limitat niciodată abilitățile de actor. Jackman îl cunoaște pe Wolverine mai bine decât oricine și descrie întoarcerea lui Logan în universul X-Men drept o "renaștere".

Jackman continuă: "Pentru prima dată după multă vreme, Logan simte că face parte din echipa X-Men. A ajuns să se împace cu faptul că furia este cea mai redutabilă armă de care dispune. E un războinic care și-a dobândit pacea lăuntrică. Fiind singurul mutant care are capacitatea de autovindecare, Logan se oferă să călătorească înapoi în timp pentru a preveni apocalipsa mutanților cu care se confruntă X-Men din viitor."

Abilitățile de mutant ale lui Wolverine fac din el singurul membru al echipei X-Men care este capabil să întreprindă această călătorie. Singer explică: "O călătorie într-un trecut atât de îndepărtat ar distruge mintea oricărei alte persoane. Doar o singură persoană are capacitățile de regenerare necesare pentru a supraviețui acestei experiențe, iar acea persoană este Wolverine. De vreme ce Wolverine nu îmbătrânește, Hugh a putut juca ambele versiuni ale personajului, inclusiv pe cea din scenele în care călătorește în timp până la sinele său mai tânăr. Aceasta a fost o mare ocazie pentru mine și pentru Hugh."

Pe parcursul întregii istorii a grupului, Charles Xavier a încercat să îi insufle lui Logan filosofia X-Men, să comunice cu el și să îi calmeze furia. În "Viitorul este trecut", rolurile personajelor se inversează. De această dată, Logan este cel care încearcă să îl convingă pe mai tânărul Charles să aibă încredere.
Singer observă: "Între cei doi există un fel de lirism interesant. În primul film din seria X-Men, Xavier îl ajută pe Logan să își găsească locul în lume printre X-Men. În 'Viitorul este trecut', Wolverine trebuie să se întoarcă în timp și să îl ajute pe Xavier să își refacă viața sfărâmată, pentru a salva viitorul."
Aceasta ar putea fi cea mai dificilă misiune pentru Wolverine, pentru că, după cum spune el în film, "Răbdarea nu e punctul meu forte".

Jackman s-a bucurat să revină în echipă, deși încheiase filmările la "Wolverine" cu numai câteva luni înainte să plece la Montreal pentru a începe filmările la "X-Men: Viitorul este trecut". În loc să fie pus în situația de a dobândi condiția fizică necesară, actorul a trebuit doar să își mențină condiția fizică. Asta nu înseamnă că regimul lui este simplu. Actorul a avut un program de exerciții fizice de 45-90 de minute în fiecare dimineață, înainte de ședința de coafură și machiaj. De asemenea, a ținut un regim alimentar foarte strict, constând mai ales în pui fript și legume la abur. Mânca la intervale de două ore, deseori între filmări sau repetiții. Înainte de a filma anumite scene, făcea o ședință de 15 minute de pregătire fizică extremă și încheia ziua cu alte 45 de minute la sală.

Jackman a fost recunoscător pentru ocazia de a colabora din nou cu Berry, McKellen și Stewart, cu care a rămas prieten de când au jucat împreună în primul film, precum și cu Singer, despre care actorul afirmă că i-a deschis drumul către consacrare la Hollywood. Și colaborarea cu tinerii actori a fost o încântare. Într-un moment cu adevărat grăitor, Jackman traversa decorul Holului Albastru alături de Nicholas Hoult, care i-a spus: "Țin minte că aveam vreo opt ani când am văzut 'X-Men'". Acel moment l-a făcut pe Jackman să își dea seama cât de emblematic a devenit universul X-Men.

Alt veteran al seriei este Ian McKellen, a cărui relație profesională cu Singer a început odată cu filmul "Influență nefastă", produs și regizat de Singer. Încă de la acea primă colaborare, McKellen s-a minunat de entuziasmul lui Singer pentru proiectele sale și de devotamentul său față de public. Și McKellen are un mare respect pentru public. Ca actor de teatru cu pregătire clasică, el preia energia și încântarea publicului pentru a da forță interpretării sale.

Actorul vede în personajul său, Magneto, un om cu conștiință și cu trecut tragic, a cărui durere îl face să își descopere puterea supraomenească de a atrage și de a controla metalele. În opinia lui McKellen, Magneto este cel mai puternic dintre mutanți, cel puțin din punctul de vedere al capacităților sale fizice. Durerea și furia l-au făcut să se îndrepte împotriva societății, dar, în "Viitorul este trecut", el face echipă cu rivalii săi pentru a asigura supraviețuirea mutanților. Grație noului său costum, McKellen spune că personajul lui "arată ca un om cu intenții serioase", nu că s-ar fi îndoit cineva de asta.

Patrick Stewart, care l-a jucat pe Charles Xavier/Profesorul X vreme de peste 14 ani, nu a fost surprins că personajul lui a revenit în "Viitorul este trecut". Succesul seriei de filme a fost impresionant, iar Stewart și-a dat seama în ce direcție se îndreptau poveștile. În plus, "lui James McAvoy o să-i mai ia un an-doi să arate ca mine", glumește el.

Stewart a fost bucuros să colaboreze din nou cu Singer, a cărui viziune a contribuit la conturarea ambițiilor și succesului filmelor. Una dintre schimbările la care Stewart a fost martor de-a lungul anilor este modul de abordare a pregătirilor pentru un proiect de asemenea anvergură. Actorul nu mai lucrase niciodată la un film 3D și nu mai văzuse reprezentări animate ale scenelor sale înainte ca acestea să fie filmate. Procesul a devenit mai complex, dar și mai precis, ceea ce l-a încântat pe Stewart aproape la fel de mult ca ocazia de a pilota, în sfârșit, aeronava X-Jet. În plus, de această dată Xavier are un scaun cu rotile care "chiar plutește", spre mirarea actorului.

Actorul scoțian James McAvoy joacă din nou rolul tânărului Charles, care în acest film și-a pierdut speranța, are voința înfrântă și este mai vulnerabil ca niciodată. După cum descrie Shuler Donner situația, "'Viitorul este trecut' creează premisele evoluției lui". Pentru McAvoy, acest personaj a avut mereu "rezerve uriașe de empatie. Poate să stabilească o legătură cu oamenii, să le simtă durerea și să îi ajute să o depășească, astfel încât să evolueze și să devină mai buni."

Dar, în acest punct al vieții lui, Charles a ales să se închidă în sine. A fost rănit afectiv de pierderea prietenei lui cândva apropiate, Raven (Mystique) și a suferit leziuni fizice în urma cărora a rămas în scaun cu rotile. McAvoy a ajuns la concluzia că această versiune a lui Charles nu seamănă cu niciuna dintre încarnările anterioare ale personajului. Kinberg observă: "James ia în serios acest rol și îl abordează dintr-o perspectivă complet umană, nu din perspectiva unui supraom. Dar tânărul Charles e om, iar în acest film trece prin frământări reale, care ne permit să ne identificăm cu el."

Una dintre cele mai tulburătoare scene ale lui McAvoy, o interacțiune cu sinele lui mai bătrân, jucat de Patrick Stewart, a fost filmată în prima zi pe platou a lui McAvoy, care pentru Stewart a fost ultima. Actorul mai tânăr era puțin emoționat. El afirmă: "Scena reprezintă punctul culminant al evoluției lui Charles [cel tânăr], dar gândul că joc alături de cineva care întruchipează acest personaj de 14 ani m-a cam stingherit." Cei doi actori nu se cunoșteau și abia au avut timp să își repete scena. McAvoy a sugerat să joace scena față în față, iar Stewart a fost de acord că apropierea fizică dintre ei va crea o importantă senzație de intimitate.

Singer își amintește: "James a venit pur și simplu și și-a făcut treaba. A fost un moment de neuitat pentru noi toți să vedem doi actori incredibil de talentați din generații diferite jucând împreună atât de armonios."
Michael Fassbender reia rolul lui Erik Lehnsherr/Magneto, pe care l-a jucat în "X-Men: Cei dintâi". După cum explică Kinberg, personajul lui "își descoperă, într-un fel, orientarea politică în acest film; devine mai înclinat spre strategie, mai asemănător cu versiunea jucată de McKellen a lui Magneto, care are o cauză politică și conștiința modului în care poate schimba lumea."

Ca majoritatea actorilor, Fassbender apreciază faptul că a avut ocazia de a lucra într-un decor real, nu într-unul virtual. El a fost impresionat de designul detaliat și de măiestria de care departamentul de scenografie a dat dovadă în construcția decorurilor. Decorul său preferat a fost celula de detenție de la Pentagon care îi servește drept casă în primele scene ale filmului și care l-a ajutat pe actor să contureze personajul Erik. Fassbender afirmă: "Celula de detenție m-a ajutat să îmi fac o idee despre o viață trecută și despre cum a reușit Erik să facă față celor zece ani de detenție, elemente pe baza cărora am conceput ideea lotusului. 'Lotusul' este starea Zen a lui Erik, când acesta stă ore întregi suspendat în celulă, cu picioarele încrucișate, într-o stare meditativă, adunându-și forțele."

O cauză majoră a conflictului dintre Magneto, jucat de Fassbender, și Xavier, jucat de McAvoy, este Raven/Mystique. Jennifer Lawrence, laureată a premiului Oscar®, joacă rolul mutantei care în "X-Men: Cei dintâi" era o elevă promițătoare a lui Xavier, pentru ca apoi să adopte concepția mai sumbră despre lume a lui Magneto. Acum, Raven și-a asumat identitatea lui Mystique și s-a întors împotriva oamenilor.

"Raven a trăit pe cont propriu în cei zece ani scurși de la evenimentele înfățișate în 'Cei dintâi'", spune Singer. "Nu mai e nici fata care a copilărit alături de Charles, nici discipola lui Erik. A găsit propria cale, calea răzbunării, iar acum îi vânează pe cei care se fac vinovați de răpiri, crime și experimente cărora le-au căzut victime mutanții. În același timp, ea vrea să se răzbune pe Trask, lucru care îl îndurerează pe Charles, fiindcă el știe că asta va duce la un viitor foarte sumbru, în care se va ajunge la distrugerea mutanților. Așadar, totul devine o luptă pentru a salva viitorul, dar și o luptă pentru sufletul lui Raven."

Un personaj care se situează fără rezerve de partea forțelor răului este dr. Bolivar Trask, jucat de Peter Dinklage. Trask este inventatorul unor arme robotice uriașe numite Santinele. Scopul său este să unească specia umană eliminându-i de pe scena evoluției pe rivalii acesteia, mutanții. În procesul de conturare a personajului, Singer și Kinberg au creat, după cum afirmă regizorul, "motive logice din punct de vedere afectiv" pentru ca Trask să dorească să vâneze și să extermine mutanții. Obiectivul a fost ca Trask să fie mai mult decât un personaj negativ tipic, care vrea să distrugă oamenii doar pentru că sunt diferiți.

Singer dezvoltă ideea: "Într-un mod bizar, Trask își dorește pacea. El crede că mutanții sunt atât de puternici, încât ar putea deveni o amenințare la adresa omenirii și că mutanții sunt față de omul modern ce era omul modern față de oamenii de Neanderthal", situație care a provocat dispariția celor din urmă. "După raționamentul lui, cum poți uni mai bine oamenii decât împotriva unui inamic comun care ar putea provoca dispariția omenirii?"

Ideea unui personaj negativ complex a dus la distribuirea lui Dinklage în acest rol. "Peter ilustrează în interpretarea lui nu doar ideea de aspect fizic diferit, ci și o reală profunzime emoțională și umanitate", afirmă Kinberg. "Jucat de Peter, Trask devine un personaj cu care ne putem identifica. E un personaj față de care publicul nu rămâne indiferent, chiar dacă speră să fie învins."

La rândul său, actorul îi laudă pe Singer și Kinberg pentru faptul că au reușit să mențină integritatea și logica poveștii, deși aceasta se desfășoară în două perioade istorice diferite. Dinklage este fascinat de personaje, de luptele lor lăuntrice, de fortărețele lor afective și psihologice și de relațiile dintre ele. "Relația dintre Charles și Erik e uimitoare", afirmă Dinklage. "Legătura este minunat prezentată. Prieteniile vechi, ca aceasta, îți dau o senzație fascinantă de loialitate, care este excelent înfățișată aici."

Halle Berry, laureată a premiului Oscar, joacă pentru a patra oară rolul lui Storm. Ea simte că are o afinitate cu mutanta și compară revenirea la acest rol cu reîntâlnirea cu o veche prietenă. Berry își percepe rolul ca pe acela al unei profesoare, direcție care a fost imprimată de Singer în primul film din seria "X-Men".

Cu toate acestea, Berry recunoaște că Storm înseamnă mult mai mult decât cărți și creioane. Storm e unul dintre cei mai puternici mutanți și se implică în încercarea de a-i apăra pe X-Men împotriva Santinelelor. "Storm poate controla vremea, iar atunci când echipa pornește la luptă, ea e prima trimisă în acțiune", explică actrița.

Ellen Page, actriță nominalizată la Oscar, revine în universul X-Men în rolul lui Kitty Pryde, pe care l-a jucat prima dată în "X-Men: Ultima înfruntare". În "Viitorul este trecut", abilitatea lui Kitty îi permite să trimită conștiința lui Wolverine înapoi în timp, pentru a încerca să îi salveze pe mutanți, care riscă să fie anihilați de Santinele.

După cum afirmă Page, Kitty este un personaj feminin puternic și "dat naibii", iar actrița este sigură că fanii X-Men nu vor fi dezamăgiți de poveste, despre care ea spune că are "anvergură epopeică". Pentru Page, fiecare zi de filmare, printre "actori incredibili, costume superbe și decoruri uimitoare", a fost o încântare. Ea îl admiră pe Singer pentru faptul că a reușit să coordoneze realizarea unui film de proporții colosale, dar și pe Kinberg, pentru scenariul complex pe care acesta l-a scris. Cât despre membrii distribuției, Page consideră că "sunt niște legende și am avut ocazia să îi văd la lucru. A fost minunat."

Nicholas Hoult își reia rolul din "Cei dintâi", al lui Hank McCoy/Beast, cu conștiința mai acută a frământărilor emoționale ale personajului său. Hank nu se simte în largul lui în pielea sa albastră, fiind nesigur pe el și rușinat de mutația lui. În cei zece ani scurși de la evenimentele înfățișate în "Cei dintâi", el a locuit la conac cu Charles și a inventat un ser care suprimă mutația lui și a lui Charles. Charles folosește acest ser pentru a merge din nou, dar unul dintre efectele secundare este pierderea capacității sale mentale superioare. În plus, în "Viitorul este trecut" continuă explorarea legăturii dintre Hank și Raven. Deși acceptă pielea ei albastră, Hank își dă seama că încă este stânjenit de pielea lui.

Hoult a fost recunoscător pentru ocazia de a colabora atât de strâns cu McAvoy, pe care îl consideră un actor desăvârșit. Cei doi au analizat scenele în care urmau să joace împreună, iar ideile lui McAvoy l-au inspirat pe Hoult să își lărgească perspectiva asupra relației dintre cele două personaje. Actorul afirmă: "Lucrul la 'Viitorul este trecut' mi-a lăsat o impresie remarcabilă. E un proiect colosal, cu o narațiune care se întinde pe două perioade istorice, și are zeci de personaje, fiecare cu povestea lui și cu evoluția lui emoțională."

Quicksilver este un alt mutant care joacă un rol important în scenele care au loc în anii 1970. Tânărul Charles, Logan și Hank apelează la el pentru a-l ajuta pe Magneto să evadeze din celula de detenție de la Pentagon. Puterea lui Quicksilver este viteza lui supraomenească, de care, înainte de a-i întâlni pe X-Men, se folosea pentru a comite mici furturi și pozne de adolescent. "Wolverine îl cunoaște pe Quicksilver așa cum e el în viitor", spune Singer. "Dar în trecut e un puști cleptoman cu probleme de atitudine. Singura cale de a-l convinge pe Quicksilver să îl ajute e să facă apel la tendința lui de a crea probleme, întrebându-l dacă ar vrea să ajute pe cineva să evadeze din Pentagon."

Singer și directorul de imagine Newton Thomas Sigel au folosit camere Phantom de mare viteză și tehnologie Photo-Sonic pentru a filma scena pătrunderii în Pentagon și a evadării, una dintre scenele cele mai complexe din punct de vedere tehnic și cele mai captivante din punct de vedere vizual ale filmului. Scena în care Quicksilver fuge pe pereții bucătăriei de la Pentagon, paralel cu podeaua, a fost filmată la 3.000 de cadre pe secundă. "Nu am mai încercat așa ceva într-un film", spune Singer.

Tehnologia a impus folosirea unor reflectoare enorme, cu o putere de circa 40.000 W fiecare, amplasate deasupra decorului. "Decorul era atât de puternic iluminat, încât trebuia să purtăm ochelari de soare pentru a putea lucra", adaugă Singer. "Actorii au trebuit să stea cu ochii închiși până în momentul în care a început filmarea."

Și Shawn Ashmore revine în universul X-Men, în rolul lui Bobby/Iceman. În "Viitorul este trecut", el face echipă cu Kitty, Bishop și Colossus, care în viitorul sumbru și disperat sunt siliți să se ascundă. Ashmore spune că personajele sunt călite de împrejurările în care se află. "Înfruntă în mod frecvent pericole grave", afirmă el, "iar abilitatea lui Kitty de a se întoarce în trecutul apropiat abia îi salvează."

Ashmore a fost încântat că Iceman a avut ocazia de a-și demonstra puterile într-o scenă de acțiune de mare intensitate, care a inclus și o alunecare pe gheață, descrisă de el drept "cel mai tare moment al rolului meu de supererou".
Actorul canadian Daniel Cudmore a fost la fel de bucuros să revină în universul X-Men. Personajul lui Cudmore are capacitatea de a-și transforma pielea în oțel organic, care îi oferă forță enormă și îl face aproape indestructibil.

Actorul francez Omar Sy ("Invincibilii") joacă rolul lui Bishop, unul dintre noii mutanți adăugați universului X-Men. Bishop, care apare în scenele din viitor, este feroce și înspăimântător. El are capacitatea de a absorbi energia radiantă și conductivă, pe care o folosește pentru a-și alimenta arma cu plasmă. Și Bishop poate călători în timp, cu ajutorul lui Kitty. Personajul are un rol-cheie în înfățișarea necazurilor cu care se confruntă mutanții în viitorul sumbru. Povestea lui Bishop este zbuciumată și dureroasă: el are deasupra ochiului o cicatrice de forma literei M, pe care a dobândit-o ca deținut într-un lagăr de mutanți.

Sunspot, personajul lui Adan Canto, poate lansa puternice furtuni solare. Pentru a întruchipa cât mai bine personajul, Canto s-a documentat cu privire la povestea lui Sunspot. După cum afirmă el, Sunspot "este loial și pasional, dar moartea tragică a iubitei lui îl împinge la furie și răzvrătire."

Alt mutant aflat la prima apariție în seria X-Men este Warpath, jucat de Booboo Stewart. Warpath, cunoscut și sub numele James Proudstar, este înzestrat cu simțuri extrem de fine, inclusiv văz, miros și auz supraomenesc. Warpath ese unul dintre mutanții din viitor care îi ajută pe X-Men să se apere de atacul Santinelelor. Refugiul din viitor al echipei X-Men, o mănăstire, servește drept adăpost pentru mutanții rămași, care se luptă pentru supraviețuire. Warpath este un maestru al armelor și mânuiește lame de 43 cm. Rolul i s-a potrivit ca o mănușă lui Stewart, care practică artele marțiale de la vârsta de trei ani.


SANTINELELE

În anul 2000, când s-a lansat filmul "X-Men", tehnologia necesară pentru a realiza unele dintre elementele pe care și le imaginaseră cineaștii pur și simplu nu exista încă. După 14 ani, realizarea de efecte speciale realiste și convingătoare nu mai este o problemă. De exemplu, vechile tehnologii de efecte speciale nu ar fi permis o reprezentare satisfăcătoare a Santinelelor, roboții de peste 5 m înălțime care distrug mutanți, foarte îndrăgiți de fanii seriei X-Men. În ultimul deceniu s-au lansat multe filme cu roboți, dar ceea ce dorea Singer să realizeze nu a fost posibil până acum. În "Viitorul este trecut", Singer prezintă două versiuni are Santinelelor: cea din trecut și versiunea evoluată din viitor.

"Santinelele sunt roboți care ucid mutanți, iar programul de construcție a acestor roboți a fost declanșat la începutul anilor 1970", explică regizorul. "Au capacitatea de a identifica gena mutantă, iar apoi de a izola și de a ținti mutanții. Santinelele din viitor sunt o versiune mai evoluată a celor dezvoltate în anii '70. Santinelele din viitor sunt extrem de periculoase, fiindcă dispun de tehnologia biomecanică necesară pentru a se adapta la puterile mutanților, a lua înfățișarea acestora și a-i distruge. Mii și mii de Santinele au fost trimise la vânătoare."

"X-Men: Viitorul este trecut" are cea mai mare anvergură dintre filmele X-Men de până acum, o confirmare a succesului seriei și, chiar mai important, un punct culminant al extraordinarelor energii creatoare ale actorilor și cineaștilor. Este o poveste care trece toate granițele și se adresează tuturor segmentelor de public.

Sinopsis Despre producție
jinglebells