Articole The Imaginarium of Doctor Parnassus

(2009)

Dr. Parnassus

Despre distribuție

HEATH LEDGER (Tony) s-a născut în Perth, Australia, și a părăsit școala la vârsta de 17 ani ca să plece la Sydney, sperând să urmeze o carieră de actor. A interpretat roluri minore în diverse filme locale cu buget mic și în producții de televiziune, între care și serialul de aventură Roar și în celebrul serial Home and Away, unde a interpretat rolul unui surfer. Primul lui film important a fost thrillerul lui Gregor Jordan Two Hands, care l-a ajutat pe Ledger, învârstă de 20 de ani, să-și asigure rolul din 10 Things I Hate About You/ 10 chestii nu-mi plac la tine, comedia romantică de succes, o adaptare a piesei lui Shakespeare The Taming of the Shrew/ Îmblânzirea scorpiei. Distribuit de Mel Gibson în povestea Războiului American de Independență, The Patriot/ Patriotul, a început să joace o serie de roluri în filme precum Monsters Ball/ Puterea dragostei, Ned Kelly, A Knight's Tale/ Povestea unui cavaler și The Lords of Dogtown/ Lorzii din Dogtown, înainte să se îmbarce în prima aventură cu Terry Gilliam, alături de Matt Damon, în Brothers Grimm/ Frații Grimm. Anul 2005 i-a adus rolul de succes Ennis Del Mar în filmul lui Ang Lee, Brokeback Mountain, pentru care a primit o nominalizare la Oscar la categoria ,,Cel mai bun actor". Rolul principal din filmul lui Lasse Hallstrom, Casanova, a urmat și s-a întors apoi în Australia, pentru a interpreta un poet dependent de droguri în Candy. În continuare, a jucat în rolul lui Bob Dylan dintr-o anumită perioadă, în filmul lui Todd Haynes, I'm Not There, înainte să interpreteze rolul lui Jocker din marele succes al lui Christopher Nolan, The Dark Knight/ Cavalerul negru.

JOHNNY DEPP (Tony) a fost nominalizat la Premiile Oscar la categoria ,,Cel mai bun actor" de trei ori, pentru Pirates of the Caribbean: the Curse of the Black Pearl/ Pirații din Caraibe: Blestemul Perlei Negre, Finding Neverland/ În căutarea Tărâmului de Nicăieri și Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street/ Sweeney Todd: Bărbierul diabolic din Fleet Street. Născut în Kentucky, actorul, producătorul și muzicianul a avut interpretări nemaipomenite într-o paletă largă de filme ale unor regizori ca Oliver Stone, John Waters, Tim Burton, Lasse Hallstrom, Emir Kusturica, Jim Jarmusch, John Badham, Mike Newell, Roman Polanski, Sally Potter, Julian Schnabel, Robert Rodriguez, Marc Forster, Michael Mann și, desigur, Gore Verbinski, în seria de succes Pirates of the Caribbean/ Pirații din Caraibe. Pentru Terry Gilliam, a jucat rolul Hunter S. Thompson din Fear and Loathing in Las Vegas/ Aventuri în Las Vegas și pe Sancho Panza în filmul neterminat The Man Who Killed Don Quixote.

COLIN FARRELL (Tony) s-a născut în Dublin, unde a studiat actoria, înainte să devină cunoscut publicului televiziunii britanice odată cu serialul Ballykissangel. După un rol în debutul regizoral al lui Tim Roth, The War Zone/ Zona de conflict, a atras atenția la Hollywood cu interpretarea ca recrut în Tigerland/ Ținutul Tigrilor. A fost distribuit de Steven Spielberg într-un rol-cheie în Minority Report/ Raport special, iar succesul lui a continuat cu roluri în filmul lui Joel Schumacher, Phone Booth/ Cabina telefonică, al lui Roger Donaldson, The Recruit/ Recrutul, Daredevil, în care interpretează un criminal nemilos, S.W.A.T./ S.W.A.T. - Trupe de elită, alături de Samuel L. Jackson, filmul lui Oliver Stone, Alexander, al lui Terrence Malick, The New World/ Lumea nouă, al lui Michael Mann Miami Vice și rolul care i-a adus un Glob de Aur din filmul In Bruges. Ultimele lui proiecte includ thrillerul lui Danis Tanovic, Triage, fantasy-ul lui Neil Jordanm, Ondine, povestea de război a lui Peter Weir, The Way Back și filmul lui William Monahan, London Boulevard, alături de Keira Knightley.

JUDE LAW (Tony) s-a născut la Londra și a început să joace de la vârsta de 2 ani, cu National Youth Theatre, continuând să studieze la Guildhall School of Music and Drama. După un succes timpuriu în televiziune, și-a început o carieră în teatru, care a mers în paralel cu cea în film, și care i-a adus diverse nominalizări, precum și un Premiu Tony. A atras prima dată atenția cinefililor în rolul iubitului lui Oscar Wilde, lordul Alfred Douglas, în Wilde, iar următorul film i-a adus două nominalizări la Premiile Oscar, trei nominalizări la Globurile de Aur și un premiu BAFTA, din două nominalizări. În filmografia lui se regăsesc: The Talented Mr Ripley/ Talentatul domn Ripley și Cold Mountain, ale lui Anthony Minghella, Artificial Intelligence al lui Steven Spielberg, Road To Perdition/ Drumul spre pierzanie al lui Sam Mendes, Closer/ Ispita al lui Mike Nichol, The Aviator/ Aviatorul al lui Martin Scorsese, The Holiday/ Vacanța al lui Nancy Meyers, Alfie al lui Charles Shyer, Sleuth al lui Kenneth Branagh și My Blueberry Nights/ Iubire cu gust de afine al lui Wong Kar Wei. Cele mai recente filme ale lui includ thrillerul SF al lui Miguel Sapochnik Repossession Mambo și Sherlock Holmes al lui Guy Ritchie, în care joacă rolul dr. Watson. În vara anului 2009, va juca în Hamlet în West End din Londra, pentru regizorul Michael Grandage.

CHRISTOPHER PLUMMER (Doctor Parnassus) a rămas unul dintre cei mai buni și mai versatili actori clasici, care a strălucit pe marele ecran de la debutul lui din 1958, în filmul lui Sidney Lumet, Stage Struck. Crescut în Montreal, strănepotul fostului prim-ministru canadian Sir John Abbott, a studiat pianul înainte să hotărască că vrea să devină actor. Și-a făcut debutul la teatrul din New York în 1954 și a câștigat numeroase distincții ca actor de teatru pe ambele părți ale Atlanticului, între care două Premii Tony pentru Cyrano și Barrymore, din șapte nominalizări. Fost membru din conducere atât al Royal National Theatre cât și al Companiei Royal Shakespeare, unde a câștigat Premiul London's Evening Standard la categoria ,,Cel mai bun actor" pentru Becket, a jucat numeroase roluri clasice. A apărut în peste o sută de filme, o paletă largă de filme celebre, între care The Man Who Would Be King, Battle of Britain/ Bătălia pentru Anglia/ Waterloo, Star Trek VI: The Undiscovered Country/ Star Trek VI: Tărâmul nedescoperit, filmul lui Terry Gilliam, Twelve Monkeys/ Armata celor 12 maimuțe și, mai recent, The Insider/ Informatorul, A Beautiful Mind/ O minte sclipitoare, Alexander/ Alexandru, Syriana, Inside Man/ Omul din interior și Man In The Chair. Generațiile de cinefili și-l vor aminti mereu ca fiind baronul Von Trapp din musicalul de succes al lui Robert Wise, The Sound of Music/ Sunetul muzicii. Cele mai recente proiecte ale lui sunt trei animații: aventura SF 9, comedia produsă de Pixar, Up și povestea unui bărbat și a prietenului lui celui mai bun, My Dog Tulip. A terminat de curând de jucat rolul din romanul lui Tolstoy în drama istorică a lui Michael Hoffman, The Last Station, alături de Helen Mirren.

ANDREW GARFIELD (Anton) s-a născut la Los Angeles din părinți anglo-americani și a crescut în Surrey, Anglia. A absolvit în 2004 la Central School of Speech and Drama din Londra. Imediat, a câștigat mai multe dintre premiile pentru categoria ,,Cel mai promițător nou-venit" pentru interpretările lui pe scena de teatru. A fost distribuit de regizorul Robert Redford să joace alături de el rolul unui student tulburat de la o universitate din California, în Lions For Lambs/ Leii mor pentru miei, în care au mai jucat Tom Cruise și Meryl Streep. Rezultatul a fost că a fost numit vedetă de European Film Promotion Board și unul dintre cei ,,10 actori de urmărit" desemnați de revista Variety. Interpretarea rolului din filmul lui John Crowley pentru Channel Four, Boy A, despre încercarea de reabilitare a unui criminal, i-a adus un Premiu BAFTA în anul 2008, la categoria ,,Cel mai bun actor". De la rolul din filmul lui Terry Gilliam DR PARNASSUS, Andrew a mai jucat rolul principal din 1974, prima trilogie produsă de Channel Four, care e o adaptare a romanelor Red Riding ale lui David Peace, iar în prezent, filmează Never Let Me Go, în care joacă alături de Keira Knightley și de Carey Mulligan.

VERNE TROYER (Percy) s-a născut și a crescut Michigan și și-a început cariera în showbiz ca dublură pentru un copil de nouă luni într-un film intitulat Baby's Day Out/ O răpire cu bucluc, în 1994. Actorul a lucrat ca actor și cascador într-o serie de filme înainte de a deveni preferatul cinefililor în Austin Powers: The Spy Who Shagged Me/ Austin Powers: Spionul care mi-a tras-o și în Austin Powers in Goldmember, interpretând memorabilul rol al partenerului Dr Evil, Mini-Me. Filmografia lui mai include filmul lui Terry Gilliam, Fear and Loathing in Las Vegas/ Aventuri în Las Vegas, Harry Potter and the Sorcerer's Stone/ Harry Potter și piatra filosofală, în rolul Griphook goblinul, și cel mai recent, s-a reîntâlnit cu Mike Myers în comedia The Love Guru/ Gurul dragostei, în care a interpretat rolul antrenorului unei echipe de hochei pe gheață canadiene.

LILY COLE (Valentina) s-a născut în Torquay și a crescut în Londra. Avea doar 14 ani când un agent de la Storm Models a văzut-o mergând pe o stradă din Soho, așa că a fost înscrisă la agenția la care au fost supermodele precum Kate Moss și Cindy Crawford. Când a fotografiat-o Steven Meisel pentru Vogue-ul italian în 2003, cariera ei a luat amploare și curând după aceea a fost una dintre cele mai recunoscute chipuri din lume. Este foarte talentată și de curând a fost admisă la King's College, Cambridge, specializarea Istoria Artei. Foarte activă în campaniile pentru mediu, sprijină și o serie de opere de caritate pentru copiii fără posibilități. Și-a făcut debutul cinematografic în 2007, în rolul școlăriței Polly din comedia de succes St Trinian's, produsă de Ealing Studios, iar de curând a apărut în filmul lui Sally Potter Rage, împreună cu Jude Law, care a intrat în competiția din 2009 de la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

TOM WAITS (Mr. Nick) este unul dintre cei mai influenți și mai celebri compozitori din America. Într-o carieră care se întinde de-a lungul a patru decenii, a aprofundat domenii ca literatura, înregistrările, interpretările live, precum și teatrul și filmul, atât ca actor, cât și în calitate de compozitor. Orchestrațiile lui deosebite au cuprind de la blues, country, cabaret, vals, la muzică bisericească, polka și marșuri. Cântecele abordează teme de viață precum: dragostea, pierderile, războiul, nebunia, religia, corupția și frumusețea. Temele lui sunt inundate de un simț suprarealist, de absurd, de compasiune și de umor negru. Waits a fost laureat al Premiului Grammy și nominalizat la Premiile Oscar, lansând peste 20 de albume, dintre care ultimele 3 discuri, Orphans: Brawlers, Bawlers and Bastards, au câștigat discuri de aur. A apărut în peste 25 de filme importante, între care Down By Law al lui Jim Jarmusch, Short Cuts al lui Robert Altman, Bram Stoker's Dracula/ Dracula al lui Francis Ford Coppola, Ironweed/ Iarba răului al lui Hector Babenco, The Fisher King/ Regele pescar al lui Terry Gilliam și The Book Of Eli al fraților Hughes.

Note de producție Despre echipa de producție
jinglebells